Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича практика01.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
407.55 Кб
Скачать

1.2 Форми оплати на підприємстві

На даному підприємстві існують такі форми оплати праці: по­годинна, преміальна та відрядна.

1. Погодинна оплата праці отримує все більше і більше розпо­всюдження, її широко використовують на виробництв із суворо регламентованим технологічним режимом; на роботах, об'єм яких фіксований і немає необхідності його збільшувати; на роботах з підвищеними вимогами до якості (монтаж, збирання, налаго­дження, ремонт, випробовування); на роботах, які дуже складно нормувати і враховувати (випробовування); на ділянках, де най­більш важливе значення мають якісні показники; для робочих, які виконують функції зберігання, розподілення, нагляд і контроль.

Проста погодинна оплата застосовується дуже рідко, так як не­достатньо стимулює робочих до досягнень високих показників праці. Найбільш широке розповсюдження отримала погодинно-преміальна система, при якій крім тарифного заробітку, який ви­раховується множенням годинної тарифної ставки робочого по присвоєному йому розряду на число фактично відпрацьованих табельних годин, робочий отримує премії за досягнення визначе­них кількісних і якісних показників. Загальні принципи премій робочих-погодинників в більшості аналогічні положенням, які застосовуються для угодників.

Для ряду професій робочих, у яких праця відрізняється невели­ким діапазоном складності і практично відсутні відмінності в ха­рактері виробництва, встановлені місячні оклади.

Окладна оплата робочих може бути доповнена преміальними виплатами.

2. Відрядну оплату праці застосовують при наявності насту­пних основних умов:

а)можливість технічного нормування і точного обліку роботи;

б)необхідність збільшення об'єму робіт на даному робочому місці (робочого чи бригади);

в)можливість активної дії робочого (бригади) на збільшення об'єму випуску;

г)можливість перевірки якості виконаної роботи.

Проста відрядна система оплати праці, при якій заробіток робочого не доповнюється преміальними виплатами, стимулю­ється, як будь-яка відрядна система, збільшення кількості проду­кції, яка випускається, однак недостатньо зацікавлює в підви­щенні інших техніко-економічних показників.

Більш широко використовується відрядно преміальна система, при якій окрім відрядного заробітку, який визначається по розці­нкам, робочий отримує премії за досягнення встановлених кількі­сних і і якісних показників.

Відрядно-прогресивна система оплати праці визначає оплату робіт, які виконуються в межах встановлених норм (бази) по но­рмальним відрядним розцінкам, а робіт, виконаних більше бази, - по підвищеним (від 25 до 100 %) розцінкам в залежності від сте­пені перевиконання бази. Область застосування цієї системи об­межена необхідністю різкого росту продуктивності праці на вузь­ких ділянках виробництва в короткі строки в основному за раху­нок інтенсифікації праці працюючих. Постійного застосування система не має.

Акордна система пропонує встановлення відрядної розцінки в цілому на будь-яку роботу з визначенням кінцевого строку її ви­конання. Вона може бути доповнена премією за скорочення вста­новленого строку.