Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Захист ³нформац³¿

Будь-яка ³нформац³я, що збер³гаºться або обробляºться в комп'ютер³, º чиºюсь власн³стю ³ може зац³кавити певне коло ос³б. Власник ³нформац³¿ зац³кавлений у ¿¿ конф³денц³йност³ й ц³л³сност³.

²ншими словами, виникаº необх³дн³сть захистити ³нформац³ю на дисках в³д доступу сторонн³х ос³б (коп³ювання, внесення зм³н) ³ будь-яких ф³зичних зм³н (вилучення, перейменування файл³в, форматування магн³тного диска). Систему захисту ³нформац³¿ можна под³лити на чотири р³вн³ (мал.18.1.).

Мал.18.1. Р³вн³ захисту ³нформац³¿

Ф³зичний захист диск³в

Для ф³зичного захисту 3.5-дюймових гнучких магн³тних диск³в передбачено спец³альний перемикач в одному з кутк³в конверта диска (мал.18.2.). Якщо перемикач встановлено так, що наскр³зний отв³р на конверт³ в³дкритий, то диск вважаºться захищеним. П³сля цього з магн³тного диска ³нформац³ю можна лише читати.

Жорстк³ диски ф³зичного захисту не мають.

Мал.18.2. Ф³зичний захист ³нформац³¿ на 3.5-дюймовому гнучкому диску

Програмний захист файл³в

Для виб³ркового захисту файл³в в³д випадкового вилучення (перейменування, перезапису), можна надати файлу статус "R/O" (READ-ONLY - т³льки читати). Але при форматуванн³ диска ц³ файли будуть знищен³, як ³ вс³ ³нш³, тобто статус "R/O" не захищаº файли в³д форматування. А тому перед форматуванням старого диска потрібно уважно переглянути його каталог, щоб не знищити потр³бну ³нформац³ю.

Статус "R/O" можна надати файлу за допомогою присвоºння потр³бного атрибута у програм³ NORTON COMMANDER (меню PULLDN-FILES-ATTRIBUTES).

Щоб зняти захист з файла, йому надаºться статус "R/W" (READ-WRITE). У програм³ NORTON COMMANDER, з цією метою просто вимикаºться атрибут "R/O".

Варто зазначити, що командами ОС MS DOS файли з атрибутом "R/O" неможливо вилучити, перейменувати або перезаписати. Але програми NORTON COMMANDER, при спроб³ под³бних д³й над захищеними файлами, т³льки видасть попередження про захист ³, якщо на запитання "продовжити д³¿?" в³дпов³сти позитивно, то вона виконаº ц³ д³¿. Таким чином, при робот³ з програмою NORTON COMMANDER потрібно дуже уважно сл³дкувати за пов³домленнями ³ попередженнями, щоб випадково не вилучити потр³бн³ файли.

Парольний захист ³нформац³¿

Деяк³ операц³йн³ системи дозволяють встановлювати на файли парольний захист в³д несанкц³онованого коп³ювання, перегляду та внесення зм³н. При цьому, можна т³льки побачити ³м'я файла у каталоз³. Однак, в³д форматування диску такий захист не врятовуº.

Криптографування ³нформац³¿

Ряд спец³альних програм дозволяº зашифровувати ³нформац³ю у файлах (криптографувати). При цьому, файли збер³гаються у зашифрованому вигляд³ ³ без спец³ального криптограф³чного ключа (пароля, довжина якого може бути до 256 символ³в) ¿х вм³ст неможливо побачити (або запустити файл на виконання). Шифруванням можуть захищатися як виконавч³ програми в³д несанкц³онованого запуску, так й ³нформац³йн³ - для запоб³гання несанкц³онованого доступу до записано¿ в них ³нформац³¿. Однак криптографування не може захистити ³нформац³ю в³д вилучення або пошкодження.

Наприклад, криптограф³чний захист файл³в можуть встановлювати програми-арх³ватори.

Кр³м програмних, ³снують й апаратн³ системи захисту ³нформац³¿ в³д несанкц³онованого доступу (мал.18.3.). Вони полягають у використанн³ спец³ального додаткового обладнання, що п³дключаºться до комп'ютера. Криптограф³чний ключ складаºться з двох частин: апаратно¿ ³ користувацько¿. Апаратна частина ключа є на спец³альному обладнанні, а користувацьку вводить користувач з³ своº¿ власно¿ пам'ят³.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]