Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Мал.12.8. Виклик провідника

Переміщуватись по дереву папок можна за допомогою смуг прокручування, а також клавіш переміщення курсору та маніпулятора “мишка”.

Мал.12.9. Вигляд вікна провідника Структура дерева папок на диску

Дерево папок можна побачити, якщо викликати “Проводник”. При цьому на екран буде виведено подвійне вікно, ліва половина якого містить дерево папок, коренем якого є папка “Рабочий стол”. Від неї відходять гілки, на яких розміщуються папки “Мой компьютер”, “(С:)”, “Dn” та інші. Таким чином, дерево папок “перекинуте” догори ногами, бо корінь його знаходиться зверху, а гілки “ростуть” униз.

Папки, перед якими в дереві папок у прямокутнику стоїть знак “+”, містять вкладені папки, але в дереві цей вміст не вказано ( мал. 12.6.) це папки “Диск 3.5 (А)”, “Диск 5,25 (В)”, “Dos”, “MSOfice” ).

Папки з поміткою “-” також містять вкладені папки, але їх вміст показано, тобто від такої папки відходить окрема гілка з назвами вкладених папок (це папки “Мой компьютер”, “(С:)” та “Dn”).

Якщо встановити курсор мишки на символ “+” перед якоюсь папкою і клацнути її лівою кнопкою, то її вміст папки розкривається. Якщо ж зафіксувати курсор мишки на символі “-” - папка закриється.

Мал.12.10. Вигляд дерева папок

Якщо зафіксувати курсор мишки на будь-якій папці із дерева папок, то вона стане виділеною і папка розкривається (на темному тлі біла назва - папка “Dn”), а у правій половині вікна буде вказано її вміст, тобто перелік папок і файлів.

Вимкнення комп’ютера

Роботу з Windows не можна завершувати звичним вимкненням або перезавантаженням комп’ютера, оскільки це може призвести до втрати даних. Перед тим, як вимкнути комп’ютер, варто закінчити роботу з усіма програмами. (Це можна зробити у середовищі кожної окремої програми. Інколи це зробити не вдається. Тоді потрібно зафіксувати праву кнопку мишки на панелі задач, на кнопці з назвою програми, вікно якої не закривається, та в меню, що відкриється, вибрати команду Закрить (Закрити, Close)). Після цього потрібно натиснути на кнопку Пуск (Start), щоб викликати головне меню і задати команду Завершение работы (Завершення роботи, Shut Down). На екрані з’явиться діалогове вікно Завершение работы с Windows (Завершення роботи з Windows, Shut Down Windows) (Мал.12.11). у якому треба вибрати потрібну команду:

Мал.12.11. Завершення роботи з Windows

Выключить компьютер (Вимкнути комп‘ютер. Shut down the computer). Якщо користувач це не зробив, то система закриє всі активні програми (перед цим надасть можливість користувачу зберегти дані) та збереже всі зміни параметрів Windows. У той час, як дані скидаються на твердий диск, ви бачите повідомлення: "Подождите, идет подготовка к выключенню компьютера" ("Почекайте, йде підготовка до вимкнення комп’ютера", "Please wait while your computer shuts down"), а після невеличкої паузи- "Теперь питание комп’ютера можно отключить" ("Зараз живлення комп‘ютера можна вимкнути ", "It’s now safe to turn offyour computer"). Після цього, комп’ютер можна вимкнути або перезавантажити за допомогою клавіш Ctrl-Alt-Del;

Перегрузить компьютер (Перевантажити комп ‘ютер, Restart the computer). Після повідомлення: "Please wait while your computer shuts down" комп’ютер буде перезавантажено;

Перегрузить компьютер в режиме эмуляции MS-DOS (Перевантажити комп’ютер у режимі емуляції MS-DOS, Restart the computer in MS-DOS mode). Насправді, за цією командою з пам’яті буде вилучено графічну оболонку Windows 95, виконається пакетний файл DosStart.bat із каталогу Windows 95 і роботу буде продовжено в командному рядку Windows 95. Знову завантажити графічну оболонку можна MS-DOS-командою EXIT або WIN.

Якщо під час роботи з програмою відбувся збій, то можна спробувати перервати роботу програми або цілої системи за допомогою локального перезавантаження. Для цього потрібно натиснути клавіші Ctrl+Alt+Del, вибрати у діалоговому вікні Завершение риботы программы (Завершення роботи програми. Close Program), назву програми, що "зависла" і натиснути кнопку Снять задачу {‘Завершити задачу, End Task). Можна замість цієї кнопки натиснути кнопку Завершить роботу (Завершити роботу, Shut Down). За цієї умови відбудеться повна підготовка до вимкнення комп’ютера. Так роблять, якщо перервати роботу оболонки іншими засобами на вдається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]