Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Мал.10.4. Вигляд стандартного меню в³кна

Меню, практично, завжди знаходяться у згорнутому стан³ ³ на екран³ в³дображаються т³льки його заголовки.

Мал.10.5. Розкриття пункту меню

Для розкриття будь-якого пункту меню досить заф³ксувати на ньому курсор мишки. За цієї умови в³дкриºться п³дменю. Як правило, елементи п³дменю складаються з одного-двох сл³в.

Якщо у п³дменю º рядки з трикутником праворуч (стр³лочкою), то вид³лення такого рядка викликаº в³дкриття п³дменю наступного (б³льш низького) р³вня. Рядки, що зак³нчуються трьома крапками, викликають на екран д³алогов³ в³кна.

П³сля ф³ксац³¿ курсору на пунктах п³дменю, деяк³ з них пом³чаються галочками-прапорцями (вмикаються опц³¿). Щоб вимкнути так³ опц³¿ (параметри), потрібно ще раз заф³ксувати на них курсор мишки. У цьому випадку галочка зникне.

²нш³ пункти п³дменю запускають певн³ операц³¿, наприклад, сортування документ³в у в³кн³, за датою ¿х створення.

Смуги прокручування

На прав³й ³ нижн³й межах в³кна можуть розм³щуватись смуги прокручування. Вони дозволяють “прокручувати” у в³кн³ текст документа под³бно до рулону. Це необх³дно, коли розм³ри документа перевищують розм³ри в³кна.

Прокручування документа виконуºться при ф³ксац³¿ кнопки мишки на стр³лц³ смуги прокручування або перетягуванн³ маркера прокручування (б³лого прямокутника - б³гунка) вздовж смуги прокручування (Мал.10.2.). Якщо розм³стити курсор мишки на смуз³ прокручування вище або нижче в³д маркера прокручування та при цьому клацати кнопкою мишки, то в³дбуваºться поекранне перем³щення документа у в³дпов³дному напрямку. Стр³лки на горизонтальн³й смуз³ прокручування перем³щують документ праворуч або л³воруч, якщо ширина в³кна не в³дпов³даº ширин³ документа або списку, розм³щеного у цьому в³кн³.

Панель ³нструмент³в

Панель ³нструмент³в, звичайно, розм³щуºться п³д рядком меню в³кна. Стандартна панель ³нструмент³в м³стить кнопки, як³ дублюють команди з меню в³кна, що використовують найчаст³ше. Призначення основних ³з них таке:

  • список, що розкриваºться, з ³м’ям поточно¿ папки; якщо розкрити список, то на екран виводиться структура папок комп’ютера; це дозволяº легко переходити до ³нших папок;

  • повернення до батьк³всько¿ папки, в як³й м³ститься поточна папка (перех³д на один р³вень назад);

  • вилучення вид³леного файла або папки;

  • переключення на крупн³ значки (Мал.11.3.);

  • переключення на маленьк³ значки (Мал.11.2.);

  • переключення на зображення об’єктів папки у вигляд³ списку;

  • переключення на зображення об’єктів папки у вигляд³ таблиц³ (Мал.11.4.).

Рядок стану

Рядок стану знаходиться б³ля нижнього краю в³кна (мал.10.2.). В³н м³стить р³зну ³нформац³ю, залежно в³д м³сця курсора миш³ у в³кн³ та вид³лених об’ºкт³в:

  • якщо у вікні не виділено жодного об’єкта, то у рядку стану видається інформація про загальну кількість об’єктів у вікні та їх сумарний розмір (мал.10.6.);

  • якщо у вікні виділено кілька об’єктів, то в рядку стану з’являється кількість тільки виділених об’єктів та їх сумарний розмір;

  • якщо у вікні розкрите меню, то в рядку стану виводиться пояснення про призначення виділеного в меню рядка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]