Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУ І Модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

20 Продовження Визвольної війни.

В 1651 р. для придушення козаччини на Україну рушила 150 - тисячна польська армія. Об’єднані козацько - татарські війська майже не поступалися їй чисельністю.

Супротивники зустрілися у болотистій місцевості під Берестечком, в червні 1651 р. там відбулася найбільша битва Визвольної війни. Її підсумок вирішив шалений натиск поляків на кримських татар. Не витримавши його, татари кинулися навтікача, а по дорозі захопили в заручники Богдана Хмельницького. Тим часом козаки потрапили в оточення. Від повного розгрому їх врятував полковник Івана Богун, якому вдалося переправити частину військ через непрохідні болота. Після звільнення з полону Богдан Хмельницький змушений був підписати Білоцерківський договір. Його умови:

  • Гетьманське правління над Київщиною;

  • Козацький реєстр в 20 тисяч чоловік;

  • Повернення шляхти і магнатів до своїх маєтків, селян – до виконання феодальних повинностей;

Загроза повернення старих порядків допомогла гетьману Хмельницькому зібрати нові сили і взяти реванш на горі Батіг у травні 1652 р., а також під Жванцем у вересні – грудні 1653 р.

Таким чином українсько - польські стосунки повернулися до умов Зборівського договору.

21 Переяславська Рада.

Затяжна війна і виснаження сил змусили Богдана Хмельницького шукати союзу з Московською державою, яка була давнім супротивником Литви і Польщі.

Звернення Богдана Хмельницького зрештою зацікавили царя Олексія Михайловича. 8 січня 1654 р. загальнокозацька Військова Рада, що зібралася у Переяславі, затвердила рішення про перехід Війська Запорізького під зверхність царя. Правовий статус Війська Запорізького під владою царя визначали «Березневі статті». Їх основні положення:

  • Військо Запорізьке зберігає свої права і вольності;

  • Козацький реєстр складає 60 тисяч чоловік;

  • Українська церква залишається незалежною;

  • Московські війська надають допомогу у боротьбі з Польщею;

Втім союз із Московською державою не виправдав сподівання на швидке закінчення війни, оскільки кримський хан став союзником польського короля, а військова допомога з Москви виявилася недостатньою для перемоги.