Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 1 рі...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Тема (і година): Навчити послідовності дій під час використання індивідуально! аптечки; протихімічного пакета для обробки шкіри, одягу, взуття; пакета перев'язувального індивідуального

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (з використанням наочних посібників). До медичних засобів індивідуального захисту відносять: аптечку індивідуальну АІ-2, індивіду­альний протихімічний пакет ІПП-8, перев'язувальний пакет індивідуальний ППІ. Головну увагу приділити вмісту аптечки і розташуванню в ній медикаментозних препаратів: відділення 1 - резервне (тут знаходиться шприц-тюбик з протибольовим засобом. Застосовується у разі переломів, отримання важких ран і опіків); відділення 2 — круглий пенал червоного кольору. У ньому розташовується засіб, що запобігає отруєнню фосфорорганічними речовинами. Його приймають після сигналу "Хімічна тривога"; відділення 3 — круглий пенал без кольору, що висувається. Містить антибактеріальний засіб №2, який приймають у разі розладу травлення (виникає після опромінення); відділення 4 - два восьмигранні пенали, що містять протира­діаційний засіб № 1. Він приймається у разі можливого опромінення після сигналу "Радіаційна небезпека" (разова доза - 6 таблеток одночасно); відділення 5 — два однакові чотиригранні пенали без кольору. У них знаходиться протибактеріальний засіб №1. Приймають його у випадку бактеріального зараження довкілля або коли виникло інфекційне захворювання, під

час поранення, опіків як протизапальний засіб; відділення 6 — чотириграний пенал білого кольору. Містить захисний засіб № 1 (калію йодид). Він використовується у разі забруднення довкілля радіоактивними опадами (приймається щоденно упродовж 10 днів разом із свіжим молоком; у першу чергу препарат потрібен дітям); відділення 7 - круглий пенал блакитного кольору. Містить засіб проти блювання. Приймається після опромінення, а також у випадку появи нудоти після удару в голову (струс мозку).

Дітям до 8 років за один прийом дають 1/4 таблетки, 8-15 років — 1/2 таблетки зазначе­них препаратів, крім радіозахисного засобу №2 і протибольового засобу (дають повну дозу незалежно від віку).

2. Практичне виконання учнями дій, пов'язаних із визначенням того або того пеналу та видобування з нього медикаментозних препаратів.

3. Розповідь (із використанням наочних посібників) про індивідуальний протихіміч­ний пакет ІПП-8. Показ його. Призначається для знезаражування ділянок тіла, одягу, спо­рядження, на які потрапили краплини рідких отруйних речовин. Кількості рідини вистачає на обробку біля 500 см2 одягу (відкритих ділянок тіла). У разі попадання отруйної речовини на відкриті ділянки шкіри (одяг), тампон змочують рідиною з флакона і протирають такі ділянки тіла; на одязі обробляють ділянки, що контактують із шкірою тіла людини. При цьому необхідно наголосити, що рідина пакета ІПП-8 є отруйною і небезпечною для очей. Тому після обробки шкіри навколо очей її промивають чистою водою і витирають сухим тампоном. Використані тампони не можна розкидати, їх збирають, спалюють або закопують у землю у відведених для цього місцях.

У випадках відсутності ІПП-8 для обробки заражених ділянок тіла можна використо­вувати підручні засоби, а саме: шампуні, мило, пральні порошки. їх розчиняють у воді, а отриманим розчином змивають отруйні речовини з поверхонь. Як замінник тампонів можна використати папір, паклю, деякі інші підручні матеріали. Найсучасніший — ІПП-10, речо­вина якого дозволяє обробляти різні поверхні ще до зараження отруйними речовинами.

4. Практичне виконання учнями дій та прийомів, пов'язаних із використанням ІПП-8. Головна увага приділяється дотриманню правил безпечного поводження з рідиною та використаними тампонами.

5. Розповідь (із використанням наочних посібників) про перев'язочний пакет інди­відуальний — ППІ. Показ його. Учитель акцентує увагу, що правила користування паке­том вказані на чохлі, а його будова має такий вигляд: бинт шириною 10 см і довжиною 7м, дві ватно-марлеві подушечки (17,5x32 см), одна закріплена до кінця бинта, інша - рух­лива (може переміщуватися). У пакеті також знаходиться шпилька для закріплення по­в'язки. Внутрішня поверхня зовнішнього чохла пакета стерильна, а тому може викорис­товуватися для накладання пов'язок. Далі необхідно показати (з одночасним словесним описом) порядок розпакування пакета: взяти пакет у ліву руку — правою рукою по лінії надрізу розкрити зовнішній чохол — вийняти внутрішню упаковку — дістати шпильку і зафіксувати її на одязі на видному місці — зняти паперову обгортку — не торкаючись руками внутрішньої поверхні подушечки (тієї, що прикладають до ран), розгорнути пере­в'язувальний матеріал - утримуючи лівою рукою нерухому подушечку, а правою голову бинта та рухому подушечку (з боку, де вона пришита кольоровими нитками), приготува­тися до накладання пов'язки - накласти пов'язку, прибинтувавши подушечку до рани і закріпивши кінець бинта шпилькою.

При наскрізних ранах подушечку, що рухається, пересувають по бинту на потрібну відстань і таким чином закріплюють її на вхідному і вихідному отворах рани. За допомогою зовнішнього чохла пакета пов'язку герметизують.

6. Практичне виконання учнями дій пов'язаних, з використанням ППІ. Учні розпо­діляються попарно, спочатку вивчають інструкцію, зазначену на упаковці, повторюють по­слідовність дій з підготовки пов'язки до накладання, практично виконують ці дії. Потім повторюють послідовність дій під час накладання пов'язки на рану і практично їх викону­ють. Після цього повторюються дії з накладання пов'язки на наскрізну рану і практично виконуються зазначені операції.

Тема (1 година): Навчити техніки подання сигналів і послідовності дій під час оповіщення населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій (попереджувальний сигнал "Увага всім!"). Навчити послідовності дій, що виконує населення після отримання сигналів оповіщення

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (використовуються наочні посібники). Голов­ну увагу потрібно зосередити на засобах оповіщення населення у надзвичайних ситуаціях: за допомогою електросирен промислових підприємств, мережі радіомовлення та телебачення (у першому випадку передається уривчасте звучання елекросирени, в інших — словесний сигнал "Увага всім"). За цим сигналом населення вмикає засоби теле- і радіомовлення для прийому мовного повідомлення, яке здійснюється державною мовою. Тексти таких повідом­лень знаходяться у штабі Цивільної оборони, що є у кожному регіоні. До надзвичайних ситу­ацій мирного часу відносять: аварія на атомній станції; аварія на хімічно небезпечному об'єкті; землетрус; повінь; штормове попередження та деякі інші.

До надзвичайних ситуацій воєнного часу належать: повітряна тривога; відбій повітря­ної тривоги; радіаційна небезпека; хімічна тривога.

2. Практичне виконання учнями дій із подання сигналів виникнення надзвичайних ситуацій: повідомити інформацію у штаб Цивільної оборони чи штаб з Надзвичайних ситу­ацій (знаходяться у місцевих осередках влади) або черговим з надзвичайних ситуацій на промислових підприємствах. Також можна, використовуючи зазначені засоби оповіщення, виконати дії з подання сигналів про небезпеку самостійно.

3. Розповідь про дії населення після отримання сигналу про виникнення надзвичай­них ситуацій. Звернути увагу на послідовність дій населення: почувши сигнал "Увага всім" необхідно увімкнути засоби зв'язку (радіоприймач, телевізор). Прослухати повідомлення і зазначити дії (можна записати), які необхідно виконати. Такі дії доводяться населенню під час повідомлення. Наприклад, зміст повідомлення на випадок виникнення надзвичайної ситуації на АЕС (показати наочний посібник зразка повідомлення): "Увага! Говорить штаб

цивільної оборони. Громадяни! Сталася аварія на_________атомній станції. У районі

_______передбачаються радіоактивні опади. Населенню, яке проживає у цих районах,

необхідно: по-перше, знаходитися у приміщеннях; по-друге, провести додаткову герметизацію цих приміщень; по-третє, прийняти йодистий препарат; по-четверте, скласти у поліетиле­нові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу до сезону, харчові продукти на дві-три доби; по-п'яте, якщо буде оголошена евакуація, потрібно організовано зайняти місце у транспортному засобі, що буде подано до вашого помешкання. Головне — дотримуватися спокою та організованості. Оповіщення здійснюється упродовж кожних 5 хвилин. Почувши сигнал оповіщення, дійте швидко, але без паніки. Пам'ятайте: у цих умо­вах важлива кожна хвилина!"

4. Практичне виконання учнями вивчених дій. На цьому етапі обирається декілька учнів, завданням яких є оповіщення населення про надзвичайну ситуацію. Інші учні в ролі населення виконують відповідні дії.