Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 1 рі...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Тема (1 година): Навчити техніці виконання військового привітання на місці й під час руху

Методика навчання: 1. Розповідь і показ дій. Військове вітання на місці без головного убору здійснюється за п'ять-шість кроків до начальника (старшого за званням) так: поверну­тися в його бік, прийняти стройове положення і дивитися йому в обличчя, повертаючи голо­ву за напрямком його руху. З одягнутим головним убором, — крім зазначеного вище, також прикласти праву руку до головного убору так, щоб пальці були разом, долоня пряма, середній палець торкався нижнього краю головного убору (біля козирка), а лікоть знаходився на лінії й висоті плеча. Під час повороту голови положення руки залишається без змін.

Військове вітання під час руху без головного убору здійснюється за п'ять-шість кроків до начальника (старшого за званням) так: одночасно з поставленням ноги припинити рух рука­ми, повернути голову в його бік і, рухаючись далі, дивитися йому в обличчя, голову повернути прямо і продовжувати рух руками. З одягнутим головним убором, — крім зазначеного вище, разом з поворотом голови прикласти праву руку до головного убору, а ліву руку тримати нерухо­мо біля лівого стегна, продовжуючи рух. Пройшовши повз начальника одночасно з поставлен­ням лівої ноги на землю голову повернути прямо, а праву руку опустити.

2. Виконання учнями військового вітання у складі відділення (команди подає учитель).

3. Пояснення помилок.

4. Виконання руху в двійках, — один учень стоїть, інший - виконує вітання, потім — навпаки. Учитель здійснює загальний контроль за технікою виконання рухів у двійках.

5. Пояснення помилок.

6. Практичне виконання рухів у двійках.

7. Практичне виконання рухів у складі відділення (команди віддає учитель).

Тема (і година): Навчити техніці виходу зі строю, підходу до начальника, повернення до строю

Методика навчання: 1. Розповідь і показ дій. Вихід зі строю відбувається тоді, коли військовослужбовець почує своє прізвище. Після цього він відповідає: "Я". Почувши відпо­відну команду про вихід зі строю відповідає: "Слухаюсь". За командою "Рядовий Іванчук. Вийти на стільки-то кроків" він стройовим кроком виходить зі строю на вказану кількість, рахуючи від першої шеренги, зупиняється і повертається обличчям до строю. За командою " Рядовий Іванчук. До мене", ступивши один-два кроки від першої шеренги прямо, військо­вослужбовець на ходу повертається у бік начальника і найкоротшим шляхом підходить до нього та доповідає про прибуття ("Товаришу (пане) лейтенанте. Рядовий Іванчук за вашим наказом прибув"). При цьому, під час підходу до начальника, військовослужбовець за п'ять-шість кроків до нього переходить на стройовий крок, а за два-три кроки від нього — зупи­няється й одночасно із приставлянням ноги прикладає праву руку до головного убору і допо­відає про прибуття.

Повернення до строю здійснюється після відповідної команди ("Стати до строю" або "Рядовий Іванчук. Стати до строю"). За командою "Рядовий Іванчук", військовослужбовець, який стоїть обличчям до строю, повертається обличчям до начальника і відповідає "Я", а за командою "Стати до строю" прикладає руку до головного убору і відповідає "Слухаюсь", повертається у напрямку руху, з першим кроком опускає руку, виконує рух стройовим кроком і найкоротшим шляхом досягає свого місця у строю.

Якщо подається лише команда "Стати до строю", то військовослужбовець повертаєть­ся до строю без виконання повороту до начальника та без відповіді "Я".

2. Виконання учнями виходу зі строю, підходу до начальника, повернення до строю у складі відділення (команди подає учитель).

3. Пояснення помилок.

4. Виконання руху у двійках, — один учень командує, інший — виконує вітання, потім -навпаки. Учитель здійснює загальний контроль за технікою виконання рухів у двійках і пра­вильністю відання команд.

5. Пояснення помилок.

6. Практичне виконання рухів у двійках.

7. Практичне виконання рухів стоячи у шерензі по одному (команди віддає учитель).

РОЗДІЛ 3.1. Стрілецька зброя та поводження з нею

Тема (1 година): Навчити техніці неповного розбирання і складання автомата

Методика навчання: 1. Розповідь і одночасний показ послідовності дій (рис. 9). 2. Практичне виконання дій учнями (учитель здійснює індивідуальний контроль і робить зауваження). Звертається особлива увага на правильне (послідовне) розміщення час­тин зброї в порядку їх відокремлення, — це дозволить легше скласти автомат. Послідовність розбирання автомата така: відокремити магазин — вийняти пенал із гнізда приклада - відок­ремити шомпол — відокремити дульне гальмо-компенсатор — відокремити кришку ствольної коробки — відокремити поворотний механізм — відокремити затворну раму із затвором -відокремити затвор від затворної рами — відділити газову трубку.

3. Опитування учнів щодо послідовності дій у розбиранні та складанні автомата.

4. Практичне виконання дій учнями (у разі правильного виконання дій, окремим уч­ням надати змогу виконувати розбирання і складання автомата на швидкість).