Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 1 рі...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Тема (] година): Навчити способів організації та проведення рятувальних, інших невідкладних робіт на промислових об'єктах і в осередках ураження

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) спо­собів організації та проведення невідкладних робіт у зонах виникнення надзвичайних ситу­ацій. Необхідно звернути увагу учнів на те, що вся діяльність в осередку ураження поділяєть­ся на дві частини: рятувальні роботи і невідкладні роботи (проводяться одночасно). Нагадати учням (використовуючи матеріал розділу 3.1), що входить до складу рятувальних і невідклад­них робіт. Далі необхідно наголосити, що способи, прийоми та послідовність проведення рятувальних, інших невідкладних робіт визначаються залежно від обставин, що склалися в осередку ураження (характер руйнування будівель і споруд, пожежі, аварії на комунально-енергетичних мережах, ступінь радіоактивного і хімічного зараження, погода), а також наяв­ності сил та засобів для проведення робіт. Наприклад, у випадку аварії на радіаційно-небез­печному об'єкті (АЕС) організація і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт передбачає:

- оповіщення населення про аварію та інформування про поточну обстановку, по­слідовність дій в умовах, що склалися;

- використання засобів колективного та індивідуального захисту;

- організація дозиметричного контролю;

- проведення йодної профілактики населення (у випадку радіоактивного зара­ження);

- уведення обмеженого перебування населення на відкритій місцевості (режими ра­діаційного захисту);

- здійснення евакуації населення (у випадку відповідних розпоряджень);

- деякі інші заходи, серед яких (після евакуації населення) дезактивація території та техніки.

У випадку аварії на хімічно небезпечних підприємствах (викид, вилив сильнодіючих отруйних речовин) організація і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт перед­бачає:

- негайне оповіщення робітників підприємства і населення про загрозу можливого зараження;

- формування й відправка до місця подій радіаційної, хімічної і медичної розвідки з метою уточнення місця, часу, типу надзвичайної ситуації та визначення концент­рації отруйних речовин у довкіллі, меж осередку ураження (зони зараження), на­прямку розповсюдження забрудненого повітря;

- паралельно відбувається підготовка загонів для проведення рятувальних робіт;

- у зоні ураження надається допомога потерпілим, організовується і здійснюється їх евакуація до медичних установ. Для інших громадян організується і проводиться санітарна обробка, видаються засоби індивідуального захисту, надається перша медична допомога (уводять антидоти);

- після отримання даних розвідки, інших джерел приймається рішення щодо особ­ливостей організації і проведення рятувальних робіт, заходів з ліквідації хімічного зараження.

У зоні бактеріологічного (біологічного) ураження організовується та проводиться:

- бактеріологічна розвідка;

- створення карантинного режиму або обсервації (залежно від даних розвідки);

- санітарна експертиза: ступінь зараження продовольства, харчової сировини, води, фуражу;

- протиепідемічні, санітарно-гігієнічні, спеціальні профілактичні, лікувально-еваку­аційні, ветеринарно-санітарні заходи, а також санітарно-роз'яснювальна робота.

2. Практичне виконання учнями дій з розв'язання поставлених завдань. Учнів поділя­ють на 3-4 групи, які у формі доповіді здійснюють організацію та проведення рятувальних, інших невідкладних робіт на промислових об'єктах і в осередках ураження. Свої дії учні обґрунтовують. Учитель визначає найкращу групу.