Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне судочинство(шпора).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
187.6 Кб
Скачать

48) Стадія судового розгляду справи: її особливості та етапи.

Центральною стадією адміністративного судочинства є розгляд справи у судовому засіданні, під час якої досліджуються матеріали справи та вирішується спір між сторонами.

Гласність та усність розгляду справи. Гласність судового розгляду адміністративної справи може бути обмеженою, коли йдеться, наприклад, про медичну таємницю, яка стосується інтересів окремих громадян.

Стадія розгляду справи у судовому засіданні умовно може бути поділена на три процесуальних етапи. Характеристика першого етапу надає можливість говорити про нього як про технологічний цикл доказування. Оскільки він пов’язаний із процесуальними діями адміністративного суду щодо дослідження доказів, які мають місце у конкретній адміністративній справі.

Саме на центральній стадії адміністративного судочинства адміністративним судом здійснюється повний аналіз та дослідження доказів, які можуть проявлятися в опитуванні свідків і експерта; перевірці письмових доказів та огляді речових доказів, ознайомленням з місцем події та ін.

Таким чином, етап дослідження доказів у справі має дуже важливе значення для всебічного і справедливого розгляду адміністративної справи, після якого стадія розгляду справи у судовому засіданні може вступати в другий етап, який підсумовує попереднє провадження та дослідження доказів і має назву “судові дебати”. Судові дебати – це персоніфіковане звернення сторін із промовами у судовому засіданні. Під час судових дебатів сторони звертають увагу адміністративного суду: на особисту думку щодо значення тих чи інших доказів, на необхідність з’ясування додаткових фактів або про недопустимість окремих доказів, на можливу правову кваліфікацію спірних правовідносин, на інші юридичні і фактичні обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

Після судових дебатів стадія розгляду справи у судовому засіданні вступає у завершальний етап – нарада суддів щодо винесення судового рішення у справі. Подібна нарада повинна носити таємний характер. Дотримання принципу таємниці нарадчої кімнати повинно відігравати подвійну роль: по-перше, для забезпечення незалежності винесення адміністративно-судового рішення, що передбачає неможливість присутності у нарадчій кімнаті будь-кого, окрім суддів, які слухали справу; по-друге, для підтримання юридичного та морального авторитету адміністративно-судового рішення (тут ми маємо на увазі, що представники публічної влади і громадяни не повинні знати, хто і скільки членів із суддівського складу віддали перевагу скаржнику, і, тим самим, осудили дії органів, які відповідали по скарзі або, навпаки, проголосували на користь публічної адміністрації).

49) Особливості провадження у справах про дострокове припинення повноважень народного депутата України.

Ст. 180 1. Позовна заява про дострокове припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності подається до Вищого адміністративного суду України. Право звернутися з такою позовною заявою має Голова Верховної Ради України, Перший заступник або заступник Голови Верховної Ради України. Рішення, прийняте за наслідками розгляду справи про дострокове припинення повноважень народного депутата України, є остаточним і оскарженню не підлягає.

2. Адміністративна справа за позовною заявою про дострокове припинення повноважень народного депутата України вирішується протягом семи днів після відкриття провадження у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про розгляд справи, не перешкоджає її розгляду.