Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

1.5. Суб’екти господарської дiяльностi в україні

Господарська дiяльнiсть в Українi може здiйснюватись фiзичними особами, пiдприемцями та юридичними особами.

Фізичнi особи, що рееструються як пiдприемцi, можуть займатися будь-якями видами дiяльностi в межах чинного законодавства пiсля державної реестрацiї в органах виконавчої влади та отримання необхiдних дозволiв чи лiцензiй. За вимогами чинного законодавства вони не подають фiнансову звiтнiсть, а отже, ведення бухгалтерського облiку для, них не е обов ‘язковим. Однак для ефективного здiйснення господарської дiяльностi та для потреб складання податкової звiтностi вони повинні мати iнформацiю про наявнiсть та використання активiв, дебiторську заборгованiсть та зобов’язання, доходи та витрати. Як правило, приватнi пiдприемцi самi здiйснюють ресстрацiю господарських операдiй, здiйснюють їх узагальнення вяходячи з власних потреб та з метою складання податкової звiтностi.

Юридчнi особи — суб’скти господарської дiяльностi, якi зобов’язанні вести бухгалтерський облiк, складати й оприлюднювати фiнансову звiтнiсть.

Залежно вiд форми власностi можна видiлити такi види пiдприемств. державнi:

  • приватнi;

  • колективнi.

Державні — це пiдприемства, заснованi на державнiй власностi.

Пiдприемство, засноване на власностi вiдповiдної територiальної громади, називаеться комунальним.

Найпоширенiшими е такi органiзацiйно-правовi форми пiдприемств: приватні підприемства, товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю та акцiонернi товароства.

Приватні підприемства створюються за рiшенням одного власника. За бажанням вiн може створити при реестрації пiдприемства статутний капiтал i вкласти у пiдприемство грошовi кошти або майно, яке буде використовувати в процесi йго дiяльностi. Вiдповiдальнiсть за борги пiдприемства власник забезнечуе приватним майном. Для ведения бухгалтерського облiку власник приватного пiдприемства повинев найняти бухгалтера, який здiйснюе реестрацiю операцiй, складае первиннi i зведенi облiковi регiстри, фiнансову та податкову звiтнiсть. В умовах здiйснення одного чи кiлькох видiв дiяльностi управлiнський облiк на таких пiдприемствах ведеться не завжди. Фiнансова звiтнiсть приватних пiдприсмств підлягае оприлюдненню.

Товариства з обмеженною вiдповiдальнiстю створюються за рiшенням кiлькох учасникiв — приватних осiб або приватних осiб та юридичних осiб. Такi товариства обов’язково повиннi створювати статутний капiтал, розмiр якого визначаеться реестрацiйними документами. Мiнiмальний розмiр статутного капiталу для товариств з обмеженою вiдповiдальнiстю становить 100 мiнiмальних заробiтних плат (20 500 грн). Засновники повиннi зробити внесок у статутний капiтал в розмiрi 30 % грошовими коштами, решту — майном, грiшми та цiнностями. Учасники несуть вiдповiдальнiсть за борги товариства в межах здiйснених у статутний капiтал внескiв. Для ведення облiку господарських операцiй учасники або директор пiдгiриемства наймають бухгалтера, який крiм реестрацiї операцiй, складання зведених документiв та звiтностi здiйснюе облiк часток-внескiв засновникiв у статутний капiтал, їх змiн та нараховуе дивiденди. При лiквiдацiї товариства учасники отримують майно за лiквiдацiйним балансом пропорцiйно до їх вкладiв у статутний капiтал.

Акцiонернi товариства — це товариства, що мають статутний капiтал, подiлений на визначену кiлькiсть акцiй рiвної номiнальної вартостi, i несуть вiдповiдальнiсть за свої зобов’язання тiльки власним майном. Вони можугь бути вiдкритi (ВАТ) i закритi (ЗАТ). Вiдкритi акцiонернi товариства вiльно продають власнi акцiї будь-яким iнвесторам, закритi — розмiщують лище серед власного персоналу. Мiнiмальний статутний капiтал акцiонерного товариства 1250 (мiнiмальних заробiтних плат). Кiлькiсть власникiв-акцiонерiв е значно бiльшою, нiж у товариствах з обмеженою дiяльнiстю, i може сягати кiлькох тисяч. Обсяг i види дiяльностi акцiонерного товариства е значно бiльшими, нiж на iнших. Ведениям бухгалтерського облiку займасться кiлька (штат) бухгалтерiв, обов’язки мiж якими розподiленi за видами дiяльностi або дiлянками облiку. Очолюе бухгалтерiю головний бухгалтер, який формуе методологiю бухгалтерського облiку та здiйснюе розподiл обов’язкiв між працiвниками бухгалтерiї.

Бухгалтерiя акцiонерного товариства займасться не тiльки ведениям бухгалтерського облiку та складанням звiтностi, а також формуванням кошторисiв, оцiнкою окремих проектiв, пiдготовкою ншої деталiзованої iнформацiї для прийняття оперативних управлiнських рiшень. Для узагальнення даних управлiнського облiку складасться внутрiшня звiтнiсть.