Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

1.3. Змiст і завданпя бухгалтерського обліку

Важливими для бухгалтерського облiку е реестрацiя та нагромадження всiх операцiй, що привели до змiни майна пiдприемства, його капiталу та фiнансового стапу. Однак зiбрана таким чином iнформацiя є складною для використання, особливо при значнiй кiлькостi операцiй. Користувачiв, як правило, цiкавить дуже конкретна iнформацiя, пов’язана з рiшеннями, якi вони збираються приймати, або про наслiдки прийнятих рiшень на певну дату. Наприклад, власникiв може цiкавити ефективнiсть та доцiльнiсть виготовлення на наявному обладнаннi нового виду продукту, виконання кошторису виготовлення продукцiї А, доцiльнiсть отримання позики та iн. Iнвесторiв цiкавить можливiсть отримання дивiдендiв та зростання вартост iнвестицiй у пiдприемство - об’єкт iнвестування. Тому виникае необхiднiсть в опрацюваннi облiкової інформації її групуваннi, узагальненнi — та в передачi користувачам в доступнiй формi. Групування iнформацii в бухгалтерському облiку здiйснюеться з деталiзацiею, яка б улаштувала всiх користувачiв, узагальнення — виходячи з вимог окремих груп користувачiв та потреби складання фiнансової звiтностi. Передача облiкової iнформацiї користувачам здiйснюеться в доступнiй для них формi: звiти, кошториси, таблицi, висновки, .графiки чи дiаграми. Iнформацiя повинна викликати у користувачiв довiру: бути точною, достовiрною та дохiдливою. В окремих випадках виникае потреба користуватись iнформацiею попереднiх облiкових перiодiв: для проведення перевiрок, аналiзу ефективностi дiялыюстi чи виробництва окремого продукту, здiйснення взаемозвiрянь з кредиторами або дебiторами, нарахування пенсiй для працiвникiв. Отже, облiкова iнформацiя повинна певний час (в окремих випадках безтермiново) зберiгатись на пiдприемствi.

Отже, бухгалтерський облiк — процес виявлення, вимiрювання, реестрацiї, нагромадження, узагальнення, зберiгання та передаваная iнформацiї про дiяльнiсть пiдприемства зовнiшнiм та внутрiшнiм користувачам для прийняття рішень.

Мета бухгалтерського облiку тiсно пов’язана з метою дiяльностi пiдприемства. Оскiльки бiльшiсть власникiв пiдприемств ставлять перед собою за мету отримання максимального прибутку вiд дiяльностi, то центральне питання облiку е визначення фiнансових результатiв, вивчення умов та затрачених зусиль для їх досягнення.

Метою ведення бухгалтерського облiку i складання фінансової звiтностi, е надання користувачам повної, правдявої та неупередженої інформацiї про фiнансовий стан, результати дiяльностi (прибутки i збитки) та рух грошових коштiв пiдприемства.

Для досягнення повноти у процесi бухгалтерського облiку повиннi бути виявленнi всi господарськi операцiї, що вiдбулись i привели до змiни фiнансового стану яiдгiрисмства. Необхiдно здiйснити Бух. вимiрювання та обчислення, зареєструвати, систематизувати i нагромадити за певний перiод таким чином, щоб адмiнiстрацiя пiдприсмства, його власники та акцiонери мали iнформацiю про ефективнiсть дiяльностi пiдприсмства в цiлому, про виконання окремих угод iз тим, щоб свосчасно прийняти рiшення на предмет доцiльностi бух. реалiзацiї. Якщо окремi господарськi операцiї не будуть ваявленi та вiдображенi в бухгалтерському облiку, це призведе до перекручення окремих показникiв фiнансовоi звiтностi, внаслiдок чого користувачi можуть прийняти необгрунтованi рiшення.

Облiкова iнформацiя вважасться прав дивою, якщо нона не мiстить сутгсвих помилок та перекручень, якi можугь спричинити прийвяггтя користувачами хибних рiшень. Наприклад, якщо доходи пiдприсмства, вiдображенi у звiтностi, завищенi або витрати занвженi, то результат його дiяльностi — прибуток — буде вибитий у значно бiльшому розмiрi, нiж це с насправдi. Унаслiдок цього iнвестори можугь прийняти необгрунтоване рiiяенi-iя про придбання акцiй пiдгiрисмства з метою отримання високих прибуткiв на вкладений капiтал.

Iнформацiя вважасться неупередженою, якщо нова буде однаково правдивою для всiх груп користувачiв: iнвесторiв, власникiв та акцiонерiв, працiвникiв державної податкової адмiнiстрацiї та iнших. Це означас, що, використовуючи й, вони приймуть адекватаi рiшення.

Система бухгалтерського облiку, як правило, надае iнформацiю про господарськi операцї при їх затвердженнi. Пiсля того, як операцiї вiдбулись, вони оцiнюються, документуються, узагальнюються. За результатами обробки облiкової iнформацiї складаеться фiнансова звiтнiсть. Паралельно здiйснюеться попередня оцiнка окремих операцiй, їх можливих результатiв, перспектив змiни економiчної системи.

Для вимiрювання господарських операцiй застосовують такi вимiрники: грошовi, натуральнi, трудовi.

Грошовi вимiрникя використовуються для оцiнки, вiдображення й узагальнення всiх без вийнятку господарських операдiй та їх наслiдкiв. Якщо грошова оцiнка операцiї неможлива, то вона та її наслiдки не вiдображаються в облiку та звiтностi.

Натуральнi вимiрники використовують, якщо це необхiдно для кiлькiсного вимiру однорiдних об’ектiв облiку за кiлькiстю, об’ємом, масою, довжиною, площею. для цього послуговуються загальноприйнятими мiрами об’ему, площi, ваги, довживи.

Трудовi вимiрник використовуються для облiку кiлькостi вiдпрацьованого часу та облiку затрачено у працi. до них вiдносять людино-днi, людино-години, людинохвилини.

Основними завданкями бухгалтерського облiку е:

  • виявленвя, вимiр, реестрацiя, систематизацiя та нагромадження iнформацiї про дiяльнiсть пiдприемства;

  • забезпечення зовнiшнiх та внутрiшнiх користувачiв достовiрною та своечасною iнформацiею про дiї та подiї, що вiдбулися на пiдприемствi, наявнiсть i стан активiв, зобов ‘язань та капiталу;

  • оцiнка ефективностi дiяльностi пiдприемства;

  • формування iнформацiйної бази для прогнозуванвя дiяльностi пiдприемства в цiлому, окремих напрямiв (виробництво, торгiвля, надання послуг тощо), про доцiльнiсть виготовленнi окремих видiв продукцiї, надання послуг, укладання окремих угод тощо;

  • вiдображення прав i вимог суб’ектiв господарюванвя та їх змiни;

  • подання всiеї наведеної iнформацiї в грошовому вимiрi.