Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Potentsialnaya_5-Ka_Po_Modulyu_LAW.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
83.37 Кб
Скачать

11. Охарактеризуйте спільні та відмінні риси міжнародних урядових та неурядових організацій. Чи є «Велика сімка» міжнародною урядовою організацією.

У міжнародно-правових документах термін «міжнародні неурядові організації» вживається у відношенні організацій, що діють на національному, субрегіональному, регіональному або міжнародному рівнях.

Різниця між урядовими і неурядовими організаціями лежить в їх правовій основі. Проте в реальності велике різноманіття цих організацій робить важко помітними їх категорії і складним проведення чітких меж між ними. У зв'язку з цим була зроблена спроба провести розмежування між ними на основі суверенітету: урядові організації, пов'язані, а неурядові організації, не пов'язані із суверенітетом держав. У цьому випадку вчені вважають за краще говорити не про організації, а про «дії, вільних від суверенітету».

Неурядова організація повинна мати

  • некомерційний характер. Рада Європи прямо вказує на некомерційні цілі діяльності організації у своїй Конвенції про визнання правосуб’єктності міжнародних неурядових організацій

  • організація не повинна бути заснована урядом держав на основі угод

між державами;

  • організація не повинна використовувати чи пропагувати

насильницькі методи

  • організація не повинна брати участь в політичній діяльності з метою

досягнення влади

24 квітня 1986 року Рада Європи розробила Європейську конвенцію про визнання правосуб’єктності міжнародних неурядових організацій, приєднуючись до якої, держави, по суті, погоджуються визнавати за НУО, що засновані відповідно до законодавства інших держав–учасниць Конвенції РЄ, національний режим на основі мінімальних формальностей. Документ вступив в силу в 1991 році, однак ратифікували його лише 9 держав (Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Португалія,

Словенія, Швейцарія, Франція, Македонія) із усіх членів Ради Європи, і це при тому, що він відкрит для вступу держав, що не є членами Ради Європи. Всі наведені вище факти говорять про те, що питання правового статусу МНУО є спірним і виникає потреба вивчення цієї проблеми більш детально

Неурядові організації утворюються на основі індивідуального або колективного членства суб’єктів, які не є офіційними представниками своїх урядів. Наприклад, до Римського клубу на індивідуальній основі входять видатні вчені світу; як правило, вони не є членами уряду в своїх державах. Тому члени неурядових організацій мають значно більше свободи в своїх діях, вони можуть висловлювати свою думку, незважаючи на позицію свого уряду. Але уряд не несе відповідальності за дії свого громадянина – члена неурядової організації. Наприклад, Лондонський клуб, що є консультативним комітетом найбільших приватних банків світу, часто ефективно вирішує питання про кредитування або реструктуризацію боргу тієї чи іншої країни у випадках, коли уряд неспроможний впоратись із ситуацією.

У основі такого суб'єкта міжнародних відносин як міжнародні урядові організації лежать співпадаючі інтереси і цілі держав-учасників, прагнення використовувати, сукупну силу для досягнення своїх цілей. Найважливішою універсальною організацією є ООН, яка покликана сприяти стабілізації міжнародних відносин, врегулюванню конфліктів і ослабінню конфронтації між державами. Міжнародний банк реконструкції та розвитку — міжнародна урядова організація для довготермінового кредитування економіки країн-членів.

Міжнародні міжурядові організації— об'єднання трьох або більше незалежних держав, їхніх урядів, інших міжурядових організацій, спрямоване на вирішення певних спільних питань чи організації проектів. Уряди діють від імені своєї держави і представляють її інтереси, дотримуючись поваги її суверенітету.

Ознаки:

членство 3 і більше країн; наявність установчого міжнародного договору; постійні органи і штаб-квартира; повага суверенітету членів-держав; невтручання у внутрішні справи; встановлення порядку прийняття рішень і їх юридичної сили.

Так, «Велика вісімка!!!» є міжнародною міжурядовою огранізацією (США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада, Росія).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]