Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_FPV с планом.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.71 Кб
Скачать

Зміст та основні завдання фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

В контексті фінансово-господарської діяльності підприємств, їх фінансової звітності оперують дефініціями «фінансова діяльність», «інвестиційна діяльність» та «операційна діяльність» суб’єктів господарювання.

Інвестиційна діяльністьЗгідно з П(С)БО, інвестиційна діяльність — це придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів.

Отже, цядіяльністьпов’язана з ефективнимвкладеннямзалученогокапіталу. Загаломпідінвестиціямирозуміютьусівидимайнових та інтелектуальнихцінностей, щовкладаються в об’єк­типідприємницької та іншихвидівдіяльності, в результатіякоїстворюєтьсяприбуток (дохід).

Рух грошовихкоштів у результатіінвестиційноїдіяльностівизначаєтьсянаосновіаналізузмін у статтях таких розділів балансу:

«Необоротніактиви»;«Поточніфінансовіінвестиції» (фінансовіінвестиції на строк, що не перевищує один рік, якіможуть бути вільнореалізовані в будь-який момент).

До типовихприкладіврухукоштівурезультатіінвестиційноїдіяльностіможнавіднеститакі:

придбанняфінансовихінвестицій, необоротнихактивів, май­новихкомплексів;отриманнявідсотків, дивідендів;дезінвестиції.

На практицідосить часто з інвестиціямиідентифікуютьлишедовгостроковікапіталовкладення, тобтовкладення у довгостроковіактиви, у т. ч. витрати на придбанняосновнихзасобів, корпоративних прав, науково-досліднірозробки, видаткирозвитку, підвищеннякваліфікації персоналу, маркетинг та ряд інших. За такого трактуванняінвестицій не враховуєтьсяіснуванняпоточнихфінансовихвкладень, які є інвестиціямикороткострокового характеру. Отже, підінвестиційнимиможнарозумітивсівкладенняпідприємства (як довгострокового, так і поточного характеру), щоздійснюються з метою забезпечення приросту вартостійого майна.

Підпоняттям «дезінвестиції» розуміютьповернення (вивільнення) заморожених у конкретнихмайновихоб’єктахкоштів. Дезінвестиціїможутьздійснюватися через реалізаціючиліквідаціюфінансовихінвестицій, необоротнихактивів, майновихкомплексів.

Операційнадіяльність. Цеосновнадіяльністьпідприємства, пов’язана з виробництвом та реалізацієюпродукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створенняпідприємства і забезпечуєосновнучасткуйого доходу, а такожіншівидидіяльності, які не підпадаютьпідкатегоріюінвестиційноїчифінансовоїдіяльності. До типовихприкладіврухукоштів у рамках операційноїдіяльності належать такі:грошовінадходженнявід продажу товарів, робіт, послуг;грошовівиплатипостачальникам за товари і послуги;грошовівиплати з оплати праці;сплатаподатків.

На основісистематизаціїрухугрошовихкоштів у результатіопераційноїдіяльностівизначаютьопераційний Cash-flow, якийдосить часто є основнимджереломфінансуваннядіяльностіпідприємства. Перевищеннявхіднихгрошовихпотоківвідопераційноїдіяльності над грошовимивитратами є підґрунтям для забезпеченнястабільноїліквідностіпідприємства та залученнякоштівіззовнішніхджерел.

Фінансовадіяльність. Успішнаінвестиційна та операційнапідприємницькадіяльністьможливалише за наявностінадійногофінансового фундаменту, тобтодостатньогообсягукапіталу.Мобілізаціяпідприємствомнеобхідних для виконанняпоставлених перед ним плановихзавданьфінансовихресурсівназивається фінансуванням. З іншого боку, система використаннярізних форм і методів для фінансовогозабезпеченняфункціонуванняпідприємств та досягнення ними поставленихцілейназиваєтьсяфінансовоюдіяльністю. Згідно з П(С)БО фінансовадіяльність — діяльність, яка веде до змінрозміру і складу власного та позич­ковогокапіталупідприємства (який не є результатом операційноїдіяльності). Отже, основнийзмістфінансовоїдіяльності (у вузькомурозумінні) полягає у фінансуванніпідприємства. Рух грошовихкоштів у результатіфінансовоїдіяльностівизначаєтьсянаосновізмін у статтях балансу за розділами:«Власнийкапітал»;«Довгостроковізобов’язання»;«Поточнізобов’язання».

До типовихприкладіврухукоштів у результатіфінансовоїдіяльностіслідвіднести:надходженнявласногокапіталу;отриманняпозичок;погашенняпозичок;сплатадивідендів.

Отже фінансова діяльність (у широкому розумінні) включає весь комплекс функ­ціональних завдань, здійснюваних фінансовими службами підприємства і пов’язаних з фінансуванням, інвестиційною діяльністю та фінансовим забезпеченням (обслуговуванням) операційної діяльності суб’єкта господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]