Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_FPV с планом.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.71 Кб
Скачать

Лізинг у фінансуванні діяльності підприємств.

Сьогодення лізинг як форма товарного кредитування підприємства перебуває на початкових етапах формування, а ринок лізингових послуг має великий патенціал. Стабільність його розвитку гарантується законодавчо-нормативним забезпеченням цього бізнесу та діяльністю компаній, які надають послуги лізингу.

У вітчизняному законодавстві, зокрема у господарському кодексі лізинг трактується, як господарська діяльність, яка спрямована на інвестування власних або залучених фінансових коштів, що полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне  користування другій стороні (лізингоотримувачу) на визначений термін майна, яке належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоотримувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоотримувачем періодичних лізингових платежів. Залежно від особливостей здійснення лізингових операцій лізинг буває двох видів-оперативний і фінансовий. За формою здійснення лізинг буває зворотним, пайовим, міжнародним тощо.

Оперативний лізинг - це господарська операція фізичної або юридичної особи, що передбачає згідно з договором оперативного лізингу передачу лізингоотримувачу майна, придбаного або виготовленого лізингодавцем на умовах інших, ніж передбачаються фінансовим лізингом.

Оперативний лізинг, як правило, призначений як для фінансування, так і для технічного обслуговування актива підприємства.

Фінансовий лізинг – це господарська операція фізичної або юридичної особи, що передбачає згідно з договором фінансового лізингу передачу лізингоотримувачу майна, придбаного або виготовленого лізингодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних із правом користування та володіння предметом лізингу.

Фінансовий лізинг має зміст, тільки коли лізингодавець отримує дохід після або за вирахуванням податку на орендоване майно і сплати страховки, цей вид лізингу також часто має назву нетто-лізинг.

Фактично оперативний лізинг відрізняється від фінансового лише відносинами між лізингоотримувачем і лізингодавцем щодо передачі майна у власність.

Перевагами у використанні лізингу  для лізингоотримувача є:

-економія оборотних коштів

-оптимальне управління капітальними витратами завдяки можливотсі відносити на валові витрати до 70% платежів;

-розширення можливостей купувати нову нову техніку

-доступність лізингових послуг для підприємця-новачка, який ще не має власних оборотних коштів і кредитної історії для одержання коштів через позику;

-гнучкість виплат за лізинговою угодою, оскільки платежі здійснюються згідно з попередньою домовленістю та є індивідуальними для кожного клієнта лізингової компанії;

-використання прискореної амортизації предмета лізингу, що дає можливість оперативно оновлювати застаріле устаткування, а отже, зменшувати оподаткований прибуток;

-термін лізингу не обмежується в часі та може значно перевищувати терміни надання кредитів;

-податкові пільги: зменшенн оподатковано прибутку, митних зборів і платежів та податків за операціями міжнародного лізингу;

-збільшення виробничого потенціалу підприємства, адже лізингові угода на відміну від кредитної не потребує застави;

-можливість удосконалювання технології виробництва за рахунок вивільнених коштів;

-зниження ризиків експлуатації одержаного за логовором лізингу майна

Особливість бізнесу лізингової компанії полягає у тому, що вона залучає зовнішні ресурси для здійснення, насамперед, операцій купівлі основних фондів з їх наступною передачею у лізинг своїм клієнтам. Активи, які лізингова компанія отримує за рахунок залучених коштів, на відміну від грошей, одержує позичальник за кредитом, є матеріальними і розраховані на короткострокове або довгострокове використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]