Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomyka.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
161.48 Кб
Скачать

15. Інтерв’ю як метод збирання економічної інформації.

У журналістиці відомі три групи методів збору інформації - вивчення документів, спостереження, опитування. Слово інтерв'ю два значення: метод і жанр. Тим часом отримання відомостей за допомогою інтерв'ю може не ставити за мету створення твору певного жанру. Будь-яка розмова передбачає обмін думками, положення співрозмовників при цьому рівнозначно. Інтерв'ю ж - це не обмін думками, а отримання інформації від однієї особи - опитуваного. На відміну від бесіди, ролі учасників інтерв'ю зовсім різні: опитуваний виступає як об'єкт дослідження, іншого - як суб'єкт. Отже, - журналіст націлений на отримання інформації, тому обмін думками в інтерв'ю найчастіше неприпустимий. Інтерв'ю іноді оголошують ненадійним інструментом зважаючи подвійний суб'єктивності одержуваних відомостей: суб'єктивності їх джерела та суб'єктивності сприймає їх інтерв'юера.

Класифікація інтерв'ю

Види інтерв'ю в журналістікеке можна розглядати з різних заснування в залежності від типу наступного матеріалу. Нижче які наведено одна з класифікацій (північно-американська модель):

1. типу орг. Інтерв'ю (прес-конференції, випадкове, за домовленістю)

2. предмета обговорення (злочин, політика, події)

3. типу співрозмовника (добре відомі, зірки, непомітні, очевидці подій)

4. Соц. положення співрозмовника (з вищих верств, рівні журналістові, з нижчих шарів)

5. Від способу спілкування (обличчям до обличчя, по телефону)

Российкие автори виділяють наступні види інтерв'ю:

1. протокольне інтерв'ю; мета - отримання оф. Роз'яснень з питань внутрішньої і зовнішньої політікінтервью

2. Інформаційне інтерв'ю; мета - отримання відомостей від компетентної особи по злободенних питань. За стилем наближається до звичайного побутового розмови. Відповіді співрозмовника не є оф. Заявленіямінтервью

3. Інтерв'ю-портрет: мета - розкриття особистості співрозмовника.

4. Інтерв'ю - дискусія: мета - виявлення різних точок зору і по можливості різних шляхів вирішення проблеми.

5. Інтерв'ю - анкета: мета - з'ясування думки різних людей по одному і тому ж питання.

Так само інтерв'ю виділяються і залежно від того, які вимоги до поведінки журналіста пред'являються:

- За ступенем стандартизації інтерв'ю

- За характером одержуваної інформації

- По відношенню інтерв'юйованого до інтерв'ю

Види інтерв'ю за ступенем стандартизації

1. Строго стандартизоване.

Заздалегідь складаються питання, яких журналіст суворо дотримується, не відступаючи ні від їх формулювання, ні від порядку постановкінтервью У такому випадку питання направлятися можуть до співрозмовника заздалегідь, щоб він зміг підготуватися до зустрічі.

2. Полустандартізованное.

Так само наперед складається список питань. Однак у ході інтерв'ю журналіст може перефразувати питання, міняти їх місцями, задавати додаткові запитання, пристосовуватися до індивідуальності опитуваного, тобто заглиблюватися в область особливих його інтересів.

3. Чи не стандартизоване або вільне.

Воно не передбачає ні заздалегідь складеного жорсткого списку питань, ані суворого порядку проходження тем. Журналіст просто намічає, які дані йому потрібні, намагається здійснити план. Цей вид інтерв'ю надає ініціативу журналісту, дає мах. Можливості для отримання незапланованої інф-ії, розробки несподівано відкрилися тем і проблем.

4. Змішаний вид інтерв'ю.

Почавшись інтерв'ю першого або другого виду, воно переростає у вільний, внаслідок непередбачуваної ситуації: відсутність факту, що підтверджує гіпотезу журналіста.

Види інтерв'ю за характером одержуваної інформації

1. Інтерв'ю для отримання чисто фактичних відомостей.

Тут особистість співрозмовника важлива журналісту тільки з точки зору легкості спілкування з ним: компетентний чи, охоче чи надає інф-ію, як розуміє питання, наскільки логічно і ясно відповідає.

2. Інтерв'ю для з'ясування фактів і думок співрозмовника про іншу людину або проблемі.

Тут важлива оцінка думок: що вона відображає - особисту позицію або він виступає як член групи.

3 Інтерв'ю для отримання уявлення про особистості опитуваного.

Воно відрізняється особливою важливістю психологічної атмосфери бесіди. Від журналіста потрібна увага не стільки до фактичним змістом словесних висловлювань опитуваного, які будуть містити факти, думки, оцінки, скільки до його лічностінтервью

Види інтерв'ю стосовно опитуваного до розмови

1. Інтерв'ю з опитуваним, охоче співпрацюють з журналістом.

2. Інтерв'ю з байдужим співрозмовником (говорить не дуже охоче, але інепротів). Така людина не відмовляється зустрітися з жур-му, але і не допомагає йому під час інтерв'ю.

3. Інтерв'ю з опірним співрозмовником.

Для інтерв'ю, що розглядаються з точки зору ставлення, з боку інтерв'юйованого, важливо встановити причину, за якою співрозмовник веде себе тим чи іншим чином, основа, на якій склалося позитивне, байдуже або негативне ставлення до інтерв'ю. Уміння інтерв'юера проявляється в тому, чи здатний він послабити мотиви, що перешкоджають успіху інтерв'ю, і підсилити сприятливі. Але в той же час в інтерв'ю з балакучим співрозмовником іноді буває складно не розговорити його, а утримати в рамках цікавить журналіста теми.

Підготовка до інтерв'ю

Підготовка до інтерв'ю - обов'язковий елемент інтерв'ювання незалежно від типу бесіди, її змісту та продолжітельностінтервью Підготовка полягає в наступних нерозривно пов'язаних і невіддільних на практиці типах роботи:

- Загальна підготовка

- Конкретна підготовка

- Психологічна підготовка

Інтерв'ю підходить до кінця. Цей момент психологічно цікавий тим, що інтерв'юйований розслабляється, напруга спадає, він відчуває себе вільніше. У цей час він може пригадати щось важливе, зронити якісь цікаві зауваження, доповнити свою розповідь. Журналіст повинен бути уважним до заключних словами, не пропустити того значного, що може в них міститися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]