Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomyka.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
161.48 Кб
Скачать

2. Для ділового тижневика у регіоні

Завдання такої газети – донести до читача економiчну чи бізнесову інформацiю і докладно прокоментувати ії. Крiм того, газета повинна максимально повно показати читачевi наслідки описуваного факту чи явища. Тексти в статтях такого видання не слід перевантажувати фінансово-економічними термінами, проте мова та стиль мають бути розрахованими на читачів, які в загальному обізнанi з азами фінансово-банківської справи. Спеціалізовану сторінку в діловій газеті варто формувати за такою схемою:

1. Головна економічна подія тижня (факт плюс коментарi).

2. Корисна поточна інформація для приватних підприємців (ця категорія – більшість читачів ділового тижневика в регіонi).

3. Законодавчі новини у сферi економiки.

4. Короткі інформацiйні повідомлення про події у сфері бізнесу (загальноукраїнські та регіональні).

5. Динаміка і коливання курсу валют ( інфографiка).

3. Для щоденної економiчної газети

Ось приклад такої газети. Умовна назва «Профіль». Відразу під назвою була написана фраза: «Газета для тих, хто бажає більшого», щоб додатково привернути увагу певного кола читачiв. На першiй сторiнці такої газети має бути одна фотографія події або особи, про яких йтиметься. Не слiд перевантажувати першу сторінку – велика кількість фотографій може створити ефект перенасиченості і розпорошувати увагу. На цій сторінці треба подати вiдомостi про курси валют, короткi анонси сьогоднішнiх подій, а також анонси (назви з першими абзацами) статей, розміщених на інших сторінках газети цього номера. Центральна стаття повинна займати найбiльшу площу, а її назва має видiлятися найбiльшим шрифтом.

4. Поради журналістам, котрі пишуть про економіку та бізнес

1. Уникайте вузькоспеціалізованої та офіційної лексики – «Девіантні коливання ринку і їх вплив на маркетингову стратегію з урахуванням мерчандайзингових чинників при загальній споживацькій апатії», – від набору цих слів збудиться хіба що досвідчений рекламний менеджер. Решта читачів перейде до наступної статті, а якщо вона буде такою ж, ніколи не куплять вашу газету ще раз.

2. Пояснюйте економічні терміни і розшифровуйте абревіатури. ВВП, ВНП, ВТО, фінансові агрегати, девальвація - ці терміни зрозумілі професіоналам, але можуть нічого не сказати вашим читачам.

3. Не зловживайте цифрами.

4. Використовуйте цифри в певному контексті. Що значить та або інша цифра порівняно зі зрозумілими читачу величинами?

5. Перетворюйте цифри на факти, пояснюйте, що це означає.

6. Представляйте різні точки зору.

7. Не забувайте про людський чинник. Людям подобається читати про людей.

8. Задавайтеся питанням: ну то й що? Що особливого в цій події? Чим вона цікава моїм читачам?

9. Аналізуйте прес-релізи.

10. Прагніть бути оригінальнішими, шукайте несподівані ракурси в новинах про економіку.

4. Загальна підготовка журналіста при написані матеріалів на економічну тематику.

Про що говорять цифри і факти

Журналісти часто скаржаться на те, що підприємства не хочуть надавати їм необхідну інформацію. Звісно, стилі роботи різних фірм можуть кардинально відрізнятися між собою – не всі підприємства зацікавлені оприлюднювати інформацію про своє фінансове становище, особливо, якщо мають чорну бухгалтерію та працюють на тіньову економіку, займаються махінаціями. Однак багато залежить і від вас. Намагайтеся створити атмосферу довіри. Доброю нагодою для першого контакту з підприємством є спроба перевірити вже наявну інформацію. Наприклад, ви прочитали повідомлення, у якому викладаються факти про якесь підприємство. Подзвоніть туди і запитайте, чи коректно подана інформація (навіть якщо вам це сьогодні зовсім не потрібно знати!). Так ви продемонструєте, що намагаєтеся ретельно і професійно працювати і створите привід для особистого знайомства з керівником прес-служби чи директором підприємства у доброзичливій атмосфері.

Інколи за сухою мовою цифр, які на перший погляд видаються заплутаними, складними для розуміння і нецікавими, може ховатися інформація, що дає змогу дійти певних висновків. Економічні журналісти, як правило, - не дуже люблять присвячувати свій час аналізу річного балансового звіту підприємств. Адже мало кому хочеться продиратися крізь колонки цифр, що нерідко займають декілька сторінок. І все ж таки – на деякі дані варто звернути увагу. А якщо врахувати при цьому й інформацію з інших джерел, присвячену даному підприємству чи цілій галузі, різні чутки та прогнози можуть несподівано знайти підтвердження або навпаки – спростування. Звісно, до аналізу таких даних слід підходити обережно й зважено, завжди пам’ятаючи, що самих лише цифр балансового звіту недостатньо для того, щоб робити однозначні висновки. Однак щось вони та означають... Навчіться читати між рядками! Принаймні одну базу для порівняння ми вже маємо: у балансовому звіті за рік завжди є дві колонки з цифрами: за звітний і за попередній періоди. Інколи співставлення даних у двох стовпчиках з сухими цифрами дає підстави для роздумів.

Інтернет- джерела економічної інформації

Окрім інформації, яку вам нададуть на самих підприємствах, про що ми вже говорили, варто користуватися наступними додатковими джерелами.

Офіційні джерела:

Кабінет міністрів www.kmu.gov.ua Крім макроекономічної інформації, на сторінці містяться посилання на сайти міністерств та відомств України, а також обласних держадміністрацій

Міністерство економіки www.me.gov.ua

Міністерство аграрної політики www.minagro.kiev.ua

Міністерство фінансів Публікує інформацію про зовнішній борг та бюджет www.minfin.gov.ua

Верховна рада Повна законодавча база України www.rada.kiev.ua

Державний комітет з питань регулярної політики та підприємництва www.dkrp.gov.ua

Державний комітет статистики Статистичні огляди з макроекономічною інформацією є безкоштовними www.ukrstat.gov.ua

Національний банк Крім інформації про курси валют, грошову масу і платіжний баланс, містяться дані про зовнішню торгівлю та макроекономічну ситуацію і прогнози www.amc.gov.ua

Антимонопольний комітет www.spfu.gov.ua

Інформація про акціонерні товариства:

ISTOCK - Містить інформацію про 13 000 тисяч українських акціонерних товариств. Публікуються вихідні дані АТ, частково річні звіти. Доступ безкоштовний www.istock.com.ua

Незалежні економічні інститут:.

Інститут реформ - публікує серію “Економічні есе”, двічі на рік виходить Інвестиційний рейтинг Регіонів України - www.ir.org.ua

Український Центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова www.uceps.com.ua

Інтернет-видання:

Кореспондент - Сайт належить Kyiv Post www.korrespondent.net

Український фінансовий сервер - www.ufs.kiev.ua

Українська товарна система - www.uts.net.ua

Ліга http://liga.net

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]