Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomyka.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
161.48 Кб
Скачать

80 Фонди невиробничого призначення.

Невиробничі основні фонди - це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які знаходяться на балансі підприємства. основні фонди невиробничого призначення (адміністративні будівлі, складські приміщення, оргтехніка, об’єкти соціально-культурного та побутового обслуговування). Основні фонди невиробничого призначення функціонують в сфері нематеріального виробництва, створюють умови для нормального виробництва та відтворення робочої сили.

81 Відтворення.

Відтворення продуктивних сил включає відновлення усіх виробничих факторів: праці (робочої сили), капіталу, природних ресурсів і підприємницьких здібностей. Відновлення економічних відносин полягає у повторенні відносин власності (відновленні форм власності), а також поділу, кооперації, комбінування праці, спеціалізації концентрації, централізації, організації виробництва і обміну.

На макроекономічному рівні відновлюється уся структура економічної системи та її елементи у вартісній (грошовій) і натурально-речовій формі. Відтворення національної економіки вирішує фундаментальні питання: де, за якими цінами виробники купують виробничі фактори, яким буде обсяг виробленого продукту, як він буде розподілений, обмінений і спожитий, яка його частина піде на заміщення спожитого капіталу, а яка – на споживання і нагромадження.

82 Розширене відтворення.

Розширене відтворення – це повторення виробництва з року в рік у все зростаючих масштабах. Джерелом розширеного відтворення (нагромадження) при цьому є додатковий продукт,, частина якого спрямовується у фонд нагромадження.

83 Капітальні вкладення та їхні види.

Капітальні вкладення — це витрати на створення нових, розширення, реконструкцію та модернізацію діючих основних фондів. До капітальних вкладень на підприємствах належать витрати на будівництво будівель, споруд та інших об'єктів, включаючи будівельно-монтажні роботи, вартість обладнання та інвентарю, які входять у кошториси будівництва; витрати на придбання машин та обладнання, які не входять у кошториси будівництва; витрати на придбання транспортних засобів, обчислювальної техніки тощо; витрати на будівництво та обладнання житлових будинків, дитячих дошкільних установ, об'єктів культурно-побутового призначення та ін. Поняття "капітальні вкладення" тотожне поняттю "інвестиції". У цьому зв'язку поняття "капітальні вкладення" розглядається як інвестиції, спрямовані на створення нових, розширення, реконструкцію та модернізацію діючих основних фондів. В умовах ринкової економіки розрізняють інвестиції реальні та фінансові.

Реальні (прямі) інвестиції — це вкладення капіталу у створення засобів виробництва.

Фінансові інвестиції — це вкладення капіталу в цінні папери, а також його розміщення в банках або це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку, вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

84 Доходи споживчого призначення.

Доходи — це сума, яка залишається після вирахування із грошової виручки витрат виробництва

Одна частина доходів спрямовується на придбання засобів виробництва (знарядь праці, машин, верстатів, виробничого устаткування, сировини, напівфабрикатів, палива, електроенергії для потреб виробництва), тобто вона забезпечує продуктивне споживання, а друга — на особисте споживання людей, це так звані доходи споживчого призначення. Вони виконують функцію відтворення робочої сили, задовольняють особисті потреби людини, витрачаються на придбання засобів особистого споживання. Доходи споживчого призначення відносять до витрат підприємства, вони є частиною знову створеної вартості продукції або послуг. Доходи споживчого призначення с мотивом економічної діяльності людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]