Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

16. Події після дати балансу, їх відображення в обліку та звітності

Події після звітного періоду — це сприятливі й несприятливі події, що виникли між датою закінчення звітного періоду й датою затвердження фінансової звітності до випуску. При цьому датою випуску звітності є дата офіційного дозволу керівництва підприємства на випуск (публікацію, подання) фінансових звітів за межі підприємства.

Підходи до відбиття таких подій у фінансовій звітності підприємства визначені МСБО 10 «Події після звітного періоду»: події, що відбуваються після закінчення звітного періоду, можуть указувати на необхідність коректування активів і зобов'язань або вимагати їхнього розкриття.

Залежно від впливу на показники звітності події після звітного періоду розділяють на коригувальні й некоригувальні. Коригувальна - подія після звітного періоду, що надає додаткову інформацію про умови існуючих на дату закінчення звітного періоду, включаючи подію, що показує, що допущення безперервності діяльності відносно підприємства або його частини не відповідає дійсності. Приклади: банкрутство замовника, що підтверджує наявність безнадійної дебіторської заборгованості на дату закінчення звітного періоду; продаж запасів нижче собівартості, що підтверджує, що чиста реалізаційна вартість цих запасів на дату закінчення звітного періоду був нижче їхньої собівартості; продаж основних засобів за ціною нижче їхньої балансової вартості, що свідчить про зменшення їхньої корисності на дату закінчення звітного періоду; виявлення істотних помилок, які привели до перекручування даних фінансової звітності.

Некоригувальна - подія після звітного періоду, що вказує на обставини, що виникли після дати закінчення звітного періоду. Приклади: об'єднання бізнесу після звітного періоду або продаж великого дочірнього підприємства; оголошення плану про припинення діяльності; істотні придбання активів, класифікація активів як утримуються для продажу згідно МСФЗ 5,інший продаж активів або експропріація великих активів урядом; знищення виробничих потужностей у результаті пожежі після закінчення звітного періоду; оголошення про значну реструктуризацію або про початок її здійснення; значні операції зі звичайними акціями й з потенційними звичайними акціями після закінчення звітного періоду; надзвичайно більші зміни цін на акції або валютних курсах після закінчення звітного періоду; зміна ставок податків або податкового законодавства, прийнятих або оголошених після закінчення звітного періоду, які впливають на поточні й відстрочені податкові активи й зобов'язання; прийняття значних зобов'язань або умовних зобов'язань; початок великого судового процесу, що виник винятково в результаті подій, які відбулися після закінчення звітного періоду.

17. Призначення та структура звіту про власний капітал

Метою складання Звіту про зміни у власному капіталі є забезпечення потреби користувачів в одержанні інформації про всі зміни в капіталі за звітний період.

Необхідно наводити: 1) загальна сума всеосяжного прибутку (збитку) за період з роздільним відбиттям суми, що відноситься до власників материнського підприємства й власників неконтрольованих часток (таке розділення є характерним для холдингових компаній (груп)); 2) вплив на кожен компонент капіталу ретроспективного застосування зміни в облікових політиках і виправлення істотних помилок відповідно до МСБО 8. Це зумовлює необхідність наводити дані також за попередній рік; 3) узгодження для кожного компонента капіталу сум залишків на початок і кінець звітного періоду з окремим відбиттям змін у результаті: прибутку або збитку; кожної статті іншого всеосяжного прибутку і (збитку); операцій із власниками з окремим відбиттям їхніх внесків і розподілу капіталу між власниками, а також змін у контрольованих частках у капіталі дочірніх підприємств (які не відбиті в складі збитку контролюючого суб'єкта).

При цьому у Звіті про зміни у власному капіталі або в примітках до фінансових звітів варто приводити суму дивідендів, визнану як розподіл капіталу між власниками протягом звітного періоду й відповідну суму дивідендів на акцію.

Структура:

А.горизонталь:Вкладений капітал; Нерозподілений прибуток / збиток; Перерахунок закордонної діяльност; Фінактиви, доступні для продажу; Хеджування грошових потоків; Дооцінки необоротних активів; Неконтрольовані частки капіталу (частки меншості)

Б. Вертикаль:залишок на початок попереднього року; зміни в обліковій політиці, суттєві помилки, що відображені ретроспективно (у даних попереднього року); перерахований залишок на початок попереднього року з урахуванням змін; зміни в капіталі попереднього року у т.ч. н-д дивіденди; разом всеохоплюючий прибуток (власний капітал) за попередній рік; залишок на початок попереднього року; зміни у власному капіталі за звітний рік (у т.ч. н-д випуск акцій, нарахування дивідендів); разом всеохоплюючий прибуток (власний капітал) за звітний рік; переведення інших видів капіталу (н-д дооцінок) в прибуток; залишок на кінець звітного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]