Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стародуб.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
6.17 Mб
Скачать

Коефіцієнти навантажень

При дії змінних навантажень, коли режим роботи може бути представлений упорядкованим графіком навантаження, коефіцієнт довговічності визначають з рівняння:

, (1.2)

де Qекв — еквівалентне навантаження.

Еквівалентне навантаження — це умовне постійне, що має забезпечити бажану довговічність при заданому режимі роботи. Воно може бути визначене з рівняння, що має в основі гіпотезу накопичення пошкоджень від втоми матеріалу в процесі циклічних навантажень.

, (1.3)

де No=105÷107 — базова кількість циклів, що відповідає довгочасній границі витривалості більшості машинобудівних матеріалів,

m=6÷9 (в залежності від виду матеріалу).

З врахуванням вищесказаного коефіцієнт довговічності (рівняння 1.2) може бути визначений:

(1.4)

Коефіцієнт нерівномірності розподілу навантаження виникає в результаті неточності виробництва, монтажу а також внаслідок деформацій, що змінюють відносне положення деталей. З рис.1.3 видно, що перекіс деталі, насадженої на вал, викликає нерівномірність розподілу навантаження в зоні посадки та появу на граничній ділянці підвищеного тиску. Таке явище характерне для підшипників, фрикційних передач, зубців коліс механічних передач та тому подібних деталей. Визначається коефіцієнт нерівномірності як:

(1.5)

Рисунок 1.3. Схема нерівномірного розподілення навантаження.

Розрахункове значення kн для окремих контактуючих пар знаходять з довідникових таблиць.

Коефіцієнт динамічності kд враховує додаткові навантаження Qд, які обумовлені кінематичними зазорами в передаточних ланцюгах і виникають внаслідок ударів, вібрацій. Такі явища характерні для кінематичних пар, що мають конструктивні зазори в робочій зоні (зубчаті передачі, шарніри важільних механізмів та т.і.).

(1.6)

Найбільш вірогідні значення kд можна отримати з експериментальних досліджень. При проектуванні механізмів, робота яких супроводжується вказаним додатковим навантаженням, значення kд знаходять з відповідних довідникових таблиць по робочій швидкості та точності виготовлення. В інших випадках kд не враховують.

Коефіцієнт умови передачі навантаження kу вживають у випадках, коли передача робочого навантаження між ланками механізму відбувається за рахунок тертя. Тоді в якості робочого навантаження виступає Qном (або Qекв), а в якості розрахункового Qр' необхідна сила притискання. Так, при передачі потужності фрикційною передачею з циліндричними котками (рис.1.4) робочим навантаженням буде колова сила Qекв, а базовим розрахунковим навантаженням — Qp'. Коефіцієнт ky становить:

(1.7)

Рисунок 1.4. Схема фрикційної передачі.

Визначимо ky для наведеного прикладу. Для забезпечення надійної, без проковзування, роботи передачі необхідно створити з деяким запасом притискання котків. На основі рівняння для сили тертя можемо записати:

, (1.8)

де β=1,2÷1,25 — запас зчеплення,

f — коефіцієнт тертя.

Використовуючи рівняння (1.7), з рівняння (1.8) отримаємо:

(1.9)

Коефіцієнт режиму роботи визначається динамічністю зовнішнього навантаження (зовнішнього середовища) а також інерційністю мас, що рухаються.

, (1.10)

де Qін — додаткове навантаження, викликане інерційністю рухомих мас.

Коефіцієнт режиму роботи знаходять з довідникових таблиць для певного типу обладнання.

17