Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика (іспит).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

25.Етичні принципи збереження конфіденційності інформації в пр-діяльності? Якими є режими домовленостей про оприлюднення інформації

Законодавчі норми, що охороняють недоторканність особистого життя та конфіденційність інформації мають велике значення для PR-діяльності. Основним полем діяльності PR-фахівця є інформація. І одне із завдань PR-служби будь-якої організації - накопичувати різноманітні відомості як про державні установи, громадські організації, підприємства, партнерів і конкурентів, так і їх керівників. Закон України визнає і гарантує права фізичних та юридичних осіб вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію будь-яким законним способом.

При цьому в законодавстві є великий перелік відомостей, збір і поширення яких заборонено. Безсумнівно інформація про звички, захоплення, смаки топ-менеджерів сторонніх організацій може й повинна використовуватися в ході переговорів, організації презентацій, лобіюванні, інших PR-заходах. Але й у цьому випадку законодавці передбачили обмеження. Так, не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення інформації про приватне життя та інформації, яка порушує особисту таємницю, сімейну таємницю, таємницю листування, телефонних переговорів, поштових, телеграфних та інших повідомлень фізичної особи без його згоди, крім як на підставі судового рішення.

Ще одне важливе етичне правило, обов'язкове для фахівців, що працюють у сфері PR, - їм категорично забороняється поширювати негативну або потенційно небезпечну інформацію про свого клієнта. Причому це правило діє навіть після завершення роботи з ним. Слід пам'ятати: про свого клієнта говорити взагалі не прийнято, незалежно від того, чи є він чинним або колишнім. Цього етичного правила необхідно дотримуватися навіть у тому випадку, якщо відносини PR-фахівця з клієнтом безнадійно зіпсовані.

26.Етичні норми втручання фахівця із зв’язків з громадськістю у приватне життя громадян при роботі з інформацією?

Кожна людина має невід’ємне право на невтручання в своє особисте життя. Це право закріплене як у внутрішніх, так і міжнародних правових актах, а також нормах моралі. І воно не може бути порушеним без відповідних на те підстав. Такою підставою може бути лише виключно нагальна суспільна потреба. Збираючи інформацію, піар-спеціаліст повинен пам’ятати про права та інтереси інших осіб. Сюди ж ми відносимо різноманітні опитування, ведення прихованої зйомки чи аудіозапису, проникнення без дозволу на чужу територію та навіть зйомки без згоди особи. Інформація про приватне життя потрібна не для того, щоб ці права порушити, а з метою задоволення законного права інших громадян знати все, що стосується суспільних інтересів.

Передусім обережно слід ставитися до висловлювань, зумовлених емоційним стресом, а також погоджувати з особою опублікування інформації, висловленої в приватній обстановці. Особливу тактовність необхідно виявляти до неповнолітніх, а також уважно ставитися до трагедій та нещасних випадків. Дуже обережно потрібно ставитися до особистого життя передусім пересічних громадян, котрі, на відміну від публічних осіб, свідомо не обирали життя під пильним наглядом суспільства.

Згідно з етичними нормами та кодексами професійної діяльності, фахівець у галузі зв’язків з громадськістю зобов’язаний:

- Забезпечувати недоторканність особистого життя клієнтів та їхніх опонентів.

- Не розголошувати інформацію, отриману або надану в ході професійної діяльності без згоди на те особи, якої стосується ця інформація.

- Не використовувати дані про особу та її особисте життя з метою отримання вигоди без її відома.

- Виконувати прийняті принципи конфіденційності по відношенню як до наявних, так і до колишніх клієнтів, не розголошувати та не використовувати конфіденційну інформацію для завдання збитків чи іншої шкоди клієнтам, або для отримання фінансової вигоди, за винятком тих випадків, коли клієнт самостійно оприлюднив таку інформацію або надав особливий дозвіл на її розголошення; виняток із цього положення становить розголошення інформації за рішенням суду.

Заборонено зловживати інформацією стосовно бізнесу клієнта, в тому числі інформацією для службового використання або конфіденційною інформацією, для отримання фінансової або іншої вигоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]