Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика (іспит).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

34.Концепція соціально-етичного маркетингу і проблеми психології особистості

Концепція соціально-етичного маркетингу сформувалася на початку 80-х років і заснована на ідеї, що пріоритет необхідно надавати загальнолюдським інтересам. Маркетинг зобов'язаний здійснювати баланс між потребами і бажаннями споживачів, цілями виробників і довгостроковими інтересами суспільства .

Ця концепція виникла під впливом багатьох зовнішніх чинників, зокрема погіршення якості довкілля,обмеженості природних ресурсів, приросту населення.

Концепція вимагає збалансування усіх трьох чинників:

  • прибутків підприємства;

  • споживчих потреб цільової групи;

  • інтереси суспільства.

В умовах соціально-етичного маркетингу мають враховуватися інтереси суспільства. Так, реклама не має маніпулювати і викликати психологічні проблеми особистості. Найчастіше індикаторами психологічних проблем виступають негативні емоції (страх, тривога, стрес), психічні стани (напруження, втома, тривожне очікування, хвилювання, дратівливість), особливості поведінки (невдачі, помилки, конфлікти), результати діяльності (низька продуктивність, брак, аварії). Відомо, що рекламісти часто полюбляють використовувати, наприклад, невдачі людей, для стимулювання збуту.

35.Законодавчий та Конституційний захист громадян України щодо морально-етичних порушень в галузі реклами.

Захист громадян України щодо морально-етичних порушень в галузі реклами здійснюється такими нормативними актами, як:

Конституція України. Оскільки, цей нормативний акт має вищу юридичну силу, то реклама не має порушувати статей закріплених в даному документі. Зокрема ст. 15, 21, 24,28,33,34,35.36,41,54.

Закон України «Про рекламу». Так, у ІІ розділі вказані загальні вимоги до реклами, в яких вказується, що реклама не повинна порушувати певних морально-етичних норм ( ст.. 7 «Принципи реклами», ст..8 «Загальні вимоги до реклами» , ст.. 20 « Реклама і діти»). Останній , четвертий розділ так і називається «Контроль за дотриманням та відповідальність за порушення законодавства про рекламу». В цьому розділі вказано, що контроль за дотриманням покладений ( у межах своєї компетенції) на Антимонопольний комітет, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

Закон про Захист суспільної моралі . В даним законом регулюється обіг і розповсюдження інформації, яка зможе нашкодити суспільній моралі. Даним законом забороняється виробництво та розповсюдження реклами, яка пропагує жорстокість, насильство, шкідливі звички, неповагу до святинь поширення порнографії, дискримінацію за національною, релігійною ознакою. Стаття 14 цього закону регулює рекламну діяльність та її особливості при реалізації продукції сексуального чи еротичного характеру. Державний нагляд за додержанням цього закону у межах своєї компетенції здійснюють: МОЗ України, МОН України, Міністерство юстиції України, ГПУ,Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі.

Також, частково захист громадян щодо морально-етичних порушень в галузі реклами частково підпадає під компетенцію законів «Про захист прав споживачів»; «Про інформацію»; « Про телебачення і радіомовлення».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]