Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика (іспит).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

10.Соціальна орієнтованість фахових критеріїв етики і моралі.

11.Вчинок як критерій моральних якостей фахівця в умовах свободи вибору.

Для того, щоб розглянути вчинок як критерій моральних якостей, треба детально розібратися що являє собою мораль, адже мораль – фундамент вчинку.

Мораль – феномен складний, різноплановий і багатогранний, у цілісній внутрішній структурі вичленовуються 3 основні компоненти: моральна свідомість, моральна діяльність і моральні стосунки. Більш за все нас цікавить саме моральна діяльність: свобода дії, свободу вибору, свобода волі; вчинок як елементарна форма моральної діяльності; співвідношення мети й засобів діяльності, мотиву й результату моральної дії.

Усе наше життя складається із вчинків, позитивні вони чи негативні, але людина завжди робить вибір, і найчастіше вона вирішує на якій стороні їй опинитися. Виключення складають лише поради, адже іноді так важко нести відповідальність тягарем на своїх плечах. Інша річ, досить часто вчинки керуються законодавством, саме тому людина обмежена в своїй діяльності, щоб не відбувати покарання і т.д. В Україні же створено достатньо «Кодексів професійної етики» та законодавчих документів у сфері реклами.

Візьмемо такий приклад:

Вам дали завдання прорекламувати ліки, які дозволено продавати лише за рецептом лікаря, але цей пункт не буде зазначатися в рекламному повідомленні. З одного боку, реклама медикаментів може принести непоганий прибуток, особливо якщо ця фірма буде співпрацювати з вами і далі, а з іншого, ти порушуєш етичний кодекс рекламіста. Піти проти норм та етичних принципів і отримати вигоду лише для себе, так нахабно ставлячись до соціума, вводячи його в оману, тим самим посиливши свою позицію і владу. Або ж…виховувати в собі толерантність та повагу до споживачів. І тут настає свобода вибору. І у кожної людини вона своя, так само як і мотивація.

Якщо досконало розібрати ситуацію, то можна зазначити, що працівник рекламної сфери просто виконує свою роботу, і він не винен, що у рекламодавця виникла така примха. Але, є і інша сторона медалі, його «рекламний неетичний вчинок» опиниться і на його сумлінні. Він становиться «сучасником рекламного злочину».

І тут в гру вступає мораль, мотив і очікуваний результат моральної дії. Горіти на смертному одрі ніхто за такий вчинок не буде, але й користь він наврядчи принесе

12.Основні етичні принципи діяльності рекламіста.

Обговорення професійного статусу фахівця в сфері реклами повсякденно починається з розгляду питань етики. Дійсно, саме відданість певному кодексу професійної етики дає можливість відрізнити роботу професіонала від інших видів кваліфікованої діяльності.

У демократичному суспільстві сфера соц. Комунікацій, окремою галуззю якої є реклама, покладає певні обов’язки і пред’являє певні вимоги до фахівців. Відстоюючи право кожного громадянина на одержання достовірної правдивої інформації, збереження емоціонального і психологічного комфорту, фахівець рекламної сфери повинен пам’ятати про професійну етику, яка починається вже з вибору об’єкта рекламування, а також відповідних методів, технологій втілення задуму.

Професійна етика рекламіста - це насамперед уміння об’єктивно створити той чи інший інформаційний продукт, обравши інформаційний привід, а також моральні принципи поведінки, що слід дотримуватися в цивілізованому суспільстві. Це каталізатор внутрішнього світу рекламіста.

Якщо говорити в контексті професійної сфери, то застосування моральних цінностей на практиці називається ПРИКЛАДНОЮ ЕТИКОЮ. Принцип: дії професіонала спрямовані на досягнення чи навіть створення найвищого блага як для індивідуума, так і для сус-ва в цілому. Тобто, рекламіст повинен бути чесним перед собою і перед сус-вом.

Професійну етику можна охарактеризувати як набір правил і норм поведінки, яких повинні дотримуватись всі хто бере участь в рекламній діяльності.

Основні етичні завдання працівника рекламної сфери:

  • Підвищувати довіру, впевненість сус-ва в етичності дій рекламістів;

  • Зменшувати кількість неетичних вчинків шляхом їх осудження та покарання за них;

  • Сприяти у питаннях накладення санкцій за неетичні дії на законодавчій основі;

  • Виховувати толерантність та повагу до споживачів;

  • Розвивати здібності і вміння аналізувати етичну складову результату;

  • Допомагати працівникам рекламної галузі у вирішенні дилеми співвідношення етики вчинку і власного інтересу;

  • Поважати себе як особистість і з повагою ставитися до всіх замовників і споживачів;

  • Усвідомлювати що професійна репутація понад усе;

  • Цінувати співробітництво

  • Пам’ятати, що ніщо так не компрометує, як аморальний, неетичний вчинок.

  • Бути терпимим до недоліків клієнта, споживача замовника.

  • Захищати честь та гідність своєї професії через реалізацію точної проф. діяльності.

  • З повагою ставиться до культурних норм та цінностей і бере участь у чесній та врівноваженій комунікаційній діяльності.

  • Не гарантує результатів, котрі знаходяться за межами його проф.. можливостей.

Отже, рекламна етика є невід’ємною частиною рекламного мистецтва, органічно входить в його контекст і визначає його моральний зміст. При цьому етика стосунків стає дійовим фактором ефективності і дійсності рекламного процесу.

Але, на жаль, у наш час все більше розповсюджуються професії, які не керуються етичними нормами і принципами взагалі – юриспруденція, неважко помітити, що адвокати в гонитві за високими гонорарами затівають в інтересах своїх клієнтів судові процеси, з метою тримати в постійній напрузі і навмисно заплутувати, щоб отримати більше грошей, затягнувши судовий процес. Деякі навіть намагаються зникнути від правосуддя, прихопивши гроші клієнта. Часто доводиться чути і про різні махінації, що стосуються медичного страхування , а також нав’язуавання пацієнтам високовартісних операцій. На жаль, рекламна діяльність не є виключенням. І призупинити цю тенденцію майже неможливо. Але не треба забувати про свідомість, адже вибір за тобою, і ніхто не має права нав’язувати тобі точку зору, позицію чи об’єкт рекламування. Завжди залишайся чесним перед собою.

На всякий пожарный:

Етичні правила для виробників реклами товарів обмеженого користування:

  • не забувати вміщувати попередження про шкоду паління;

  • не рекомендувати ліки, що дозволено продавати лише за рецептом лікаря (психотропні або наркотичні речовини) в немедичних виданнях;

  • не рекламувати методи профілактики, діагностики, лікування, терапевтичні ефекти без дозволу Міністерства охорони здоров’я України;

  • не гарантувати абсолютного ефекту від ліків;

  • не давати надії хворим на невиліковні або важковиліковні хвороби;

  • не рекламувати порнографічні предмети та друковану порнопродукцію;

  • не рекламувати зброю, військову техніку, озброєння;

  • не вживати означальних слів найкращий, тільки, лише, абсолютно, єдиний і под.;

  • не рекламувати нетрадиційні методи лікування без ліцензії-дозволу на діяльність цілителів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]