Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОТА.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
601.6 Кб
Скачать

2.3. Порівняльний аналіз результатів констатуючого експерименту першого та другого порядків

Порівняльний метод широко застосовується у всіх галузях психології. Суть його полягає у зіставленні предметів або явищ дійсності з метою установлення схожості чи відмінності між ними, а також знаходження загального, притаманного, що може бути властивим двом або кільком об´єктам дослідження. У нашому випадку порівнюватися будуть одні і ті самі явища у одних і тих самих людей, до та після експериментального втручання.

Аналіз результатів за методикою діагностики розвитку мовлення дошкільників «Словникова мобільність» показав, що більшість дітей 70%, як в експериментальній, так і вконтрольній групах до формуючого експерименту мали середній рівень розвитку мовлення, середній словниковий запас. Високий рівень мають в контрольній групі 10% дітей, у експериментальній – 10%. Низький рівень розвитку мовлення спостерігається в контрольній групі у 20% дітей, в експериментальній у 25%. Результати даного виду діагностики представлені в Таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Результати діагностики розвитку мовлення за методикою «Словникова мобільність» в контрольній та експериментальній групах до формуючого експерименту.

Контрольна група

Експериментальна група

Рівень розвитку

К-сть, %

Рівень розвитку

К-сть, %

Низький

20

Низький

25

Середній

70

Середній

70

Високий

10

Високий

5

Як бачимо, переважає середній результат в обох групах. Ціллю нашого експерименту було покращення результатів рівня розвитку мовлення, словникового запасу.

Після закінчення розвивального етапу (через 60 днів) нами було проведено контрольний експеримент по визначенню впливу розвиваючих занять на динаміку розвитку мовлення у експериментальній групі. Повторне діагностичне обстеження виявило позитивну динаміку в експериментальній групі за деякими показниками. Збільшився відсоток дітей з високим рівнем розвитку мовлення та зменшився відсоток з низьким рівнем розвитку. Результати повторного дослідження представлені в Таблиці 2.2.

Таблиця 2.2.

Результати діагностики розвитку мовлення за методикою «Слловникова мобільність» в контрольній та експериментальній групах після формуючого експерименту.

Контрольна група

Експериментальна група

Рівень розвитку

К-сть, %

Рівень розвитку

К-сть, %

Низький

20

Низький

15

Середній

70

Середній

70

Високий

10

Високий

15

У контрольній групі при повторному обстеженні позитивна динаміка зміни рівня розвитку мовлення не простежується. Як бачимо у експериментальній групі на 10% зменшилася кількість дітей з низьким рівнем розвитку мовлення та на 10% збільшилася кількість з високим рівнем розвитку. Результати порівняльного аналізу відображені у Таблиці 2.3.

Таблиця 2.3.

Порівняльний аналіз констатуючих зрізів першого та другого порядку у контрольній та експериментальній групах за методикою діагностики рівня розвитку мовлення дошкільників «Словникова мобільність»

Контрольна група

Експериментальна група

Рівень розвитку

Зміни, %

Рівень розвитку

Зміни, %

Низький

0

Низький

-10

Середній

0

Середній

0

Високий

0

Високий

+10

Аналіз діагностичного дослідження розвитку мовлення у дошкільників показава, що рівень розвитку мовлення в кекспериментальній групі, після реалізації розвивальної програми, в порівнянні з контрольною групою, став значно вищий, що свідчить про позитивний вплив цієї програми на розвиток мовлення та інших пізнавальних процесів.

Аналіз результатів за методикою діагностики розвитку пам’яті показав, що більшість дітей обох груп мають середній рівень розвитку мимовільної та довільної пам’яті. Радує те, що високий рівень мають більше дітей ніж низький. Результати діагностики за даною методикою ми можемо побачити у Таблиці 2.4.

Таблиця 2.4.