Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори філ 2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
518.66 Кб
Скачать

67. Українська філософія у світовому філософському контексті.

Укр., філ на тер. сучас. України бере початок від спільного з рос. і білорус, народа­ми джерела — культури Киїнської Русі.

В епоху феодалізму панівною на Україні була реліг. ідеологія. Про­тест нар. мас. проти соціального гні­ту феодалів та їх ідеології, відобразився в реліг. єресях, що поширили­ся тут у 15—16 ст. В цей час на Ук­раїні виникли гуманістичні ідеї (Ста­ніслав Оріховський, Павло Русин, , Юрій Дрогобич.), що також проти­діяли середньовіч. теологічному сві­тоглядові.

Розвиток філософ. і сусп.-політ, думки на Україні значно пожвавився в 17 ст.— в період бороть­би нар. мас за воз'єднання з Ро­сією. В цей час активізують свою діяльність братства, виникла плеяда письменників-полемістів, які присвя­тили свою творчість боротьбі проти католицизму й унії (С. Зизаній, X. Філалет, М. Смотрицький, І. Вишенський, Л. Баранович.).

Українська філософія найповніше відобразилася в творчості видатного укр. філософа 18 ст., просвітителя, гуманіста, демо­крата Г. С. Сковороди. Залишаючись у цілому на об'єктивно-ідеалістичних позиціях, Сковорода разом з тим ви­сунув матеріалістичну тезу про віч­ність і нестворюваність матерії.

Піднесення суспільно-полі­тичної й філософ, думки на Україні в 1-й пол. 19 ст. було пов'язане з роз­витком капіталістич. відносин, з ак­тивізацією антикріпосницького руху й пожвавленням на цій основі суспіль­ного життя. Прогрес, вчені В. Н. Каразін, І. С. Ризький, П. Д. Лодій, Т. Ф. Осиповський, В. І. Лапшин, М. О. Максимович, О. І. Стойкович, О. М. Шумлянський та ін. виступили з пропагандою елементів матеріалізму в науці, з критикою ідеалістичних систем, зокрема І. Канта й Ф.-В. Шеллінга.

В 40-х pp. 19 ст. на Україні в тісному взаємозв'язку з рос. рево­люційним демократизмом виник ре­волюційно-демократичний рух. Родо­начальником його був геніальний революціоніст поет і мислитель Т. Г. Шевчен­ко.

Філософією, тією чи іншою мірою пов’язаний з неокантіанством, неогегельянством і позитивізмом, представ­никами яких на Україні були Гогоцький, Юркевич, Лесевич. Велику роль у розвитку Ф. на Україні в цей пе­ріод відіграло поширення марксизму.

Українська філософія в світовому філософському контексті. Західно європейський романтизм сприяв формуванню філософської думки в Україні, вплив Канта, Фіхте, Шеленга, Гегеля. Через навчання української молоді в німецьких університетах і читання лекцій Європейських професорів в Україні, 1803 р. Рубан видає перший переклад російською Канта “основоположенія метафізікі нравов”. Ідеї Фіхте приніс до Харкова перший професор філософії в Харкові ШАД він переклав Фіхте “ Яснейшее изложение в чем состоит существеная сила новейшей философии».

Орест Новицький – вплив Гегеля ідея історизму, суперечності іб-ба ідей є сутністю самої свідомості, кожна система осмислюється тільки в своєму розвитку і в контексті цілого. Історія – це не витвір людей а вплив абстрактного духу який розвиваєть за незмінними законами.

Сельвестр Гагоцький – професор філософії університету св. Володимира. Філ. 19 ст. необмежується єдиними визначеннями буття. Всі свої дослідження вона спрямовує до того щоб пояснити саму послідовність як в розвитку пізнання, пізнання дійсності, так і самого життя ( внутрішнє і зовнішнє). Саме в цьому вбачає заслугу німецького ідеалізму (зокрема Суб’єктивного ідеалізму Фіхте), який виступав проти розриву теоретичного і практичного в поглядах Канта.