Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_politek.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
106.79 Кб
Скачать

45.Господарський механізм : сутність,функції,еволюція та структура.

Господарський механізм – це функціональна сторона виробничих відносин.Саме вона становить об»активну основу господ.мех., визначає його природу,характер функціонування і розвиток.

Внутрішньою методологічною основою дослідження господ.мех.є аналіз системи виробничих відносин,виділення в їх структурі соціально-економ.та організаційно-економ.відносин.У політико-економ.системі до основних функцій господ.мех. належать такі : реалізація відносин пануючого типу власності,поєднання і взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин в економ.структурі суспільства,узгодження й забезпечення руху економ.інтересів,розв»язування суперечностей.Реалізація цих функцій в економ.практиці відбувається на основі таких основних принципів формування і функціонування господ.мех.,як ефективність,збалансованість,системність,соціальна спрямованість.З розвитком суспільного виробництва,зростанням його складності,кількості суб»єктів господарювання,якісними змінами у виробництві трансформуються система економічних відносин і механізм господарювання.В епоху вільної конкуренції господ.мех. виступає у формі ринкового механізму,коли попит і пропозиція,ринкове ціноутворення і конкуренція у своїй взаємодії забезпечують саморегулювання і зростання економіки.Історичний розвиток привів до переростання ринкової економіки у змішану,де замість одній індивідуальної приватної власності утверджується плюралізм форм власності.Відповідно до цього госп.мех. переріс у більш складну форму,адекватну змішаній економіці,що характеризується єдністю ринкового механізму і державного регулювання.Структура господ.мех. зумовлена його об»активною природою і виробничими відносинами.Структура госп.мех.: Планування(прогнозування,довгострокове,середньострокове і поточне планування,директне й індивідуальне)Стимулювання(економічні важелі і стимули економічної діяльності,прискорення науково-тех. Прогресу,кредитно-фін.систему)Організації(форми організації й управління виробництвом з відповідною регламентацією прав і обов»язківеконом. Суб»єктів)Отже у функціонуванні і розвитку економ.систем важлива роль належить господарському механізму.

49.Міжнародний поділ праці:сутність,форми прояву та розвитку.

Міжнародний поділ праці – це процес відособлення різних видів трудової діяльності на міжнародному рівні,які взаємодіють і взаємодоповнюють один одного,складаючи об»активну основу міжнародного обміну товарами,послугами та результатами інших видів діяльності.Міжнародний поділ праці має внутрішню стуктуру і відповідні форми розвитку.Основними формами між нар.поділу праці є міжнародна спеціалізація(така форма поділу праці між країнами,при якій зростання концентрації однорідного виробництва і усуспільнення праці в світі відбувається на основі прогресуючої диференціації нац. Виробників)Міжнароднаспеціалізація розвивається в двох видах : виробничому і територіальному.Відомі дві історичні форми міжнародної спеціалізації : міжгалузева і внутрішньогалузева.Міжгалузева(передбачає зосередження в окремих країнах певних галузей виробництва при відсутності цілого ряду інших галузей.Внутрішньогалузева(пов»язана з галузями,що засновані не стільки на використанні природних ресурсів,скільки на результатах наук.-тех. Діяльності і охоплюють переважно розвинуті країни.Основними формами прояву міжнародної спеціалізації виробництва є: предметна,подетальна,технологічна,стадійна спеціалізація. Міжнародна кооперація праці(заснована на міжнародному поділі праці,процес усуспільнення виробництва через формування стабільних виробничих зв»язків між самостійними підприємствами різних країн з метою досягнення найбільшого економ.ефекту.За своєю економічною природою міжнародна кооперація є природною силою.Відповідно до документів Конференції ООН з торгівлі та розвитку формами міжнародної кооперації праці є спільне виробництво,підрядна кооперація.Показник участі країн у міжнародному поділі праці :

Експортна квота =Обсяг експорту/ОбсягВВП*100%.Міжнародний поділ праці забезпечує державам певні переваги.Завдяки участі в ньому вони можуть підвищити ефективність національної економіки свого населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]