Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_politek.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
106.79 Кб
Скачать

36.Валовий внутрішній продукт і валовий нац.. Продукт

Важливе місце в системі національних розрахунків займає показник ВВП, який визначають як валову вартість усіх товарів і послуг, створених на території даної країни протягом певного періоду, за виключенням вартості їх проміжкового споживання. Суть ВВП розкривають його загальні риси: є найбільш загальним показником кінцевого результату економічеої діяльності в цілому в національній економіці; характеризує єдність взаємопов”язаних аспектів економічного процесу: виробництво матеріальних благ і надання послуг, розподіл доходів, кінцеве використання матеріальних благ і послуг; охоплює результати економічної діяльності всіх господарських одиниць; є вартісним, грошовим показником, вимірює ринкову вартість річного виробництва; має кількісний, часовий вимір.

У процесі виробництва та нагромадження, що здійснюються в межах національної економіки, використовують не лише вітчизняні товари, а й іноземні. Тому вартість ВВП можна визначити як суму витрат на спожиивання, нагромадження та експорт за вирахуванням вартості імпорту.

Структура: витрати домогосподарств і приватних некомерційних організацій, ринкова вартість послуг, умовна плата за житло, валові приватні інвестиції, державні закупівлі товарів та послуг тощо.

Валовий національний продукт (ВНП) (ВНП) — сукупність усіх вироблених у країні товарів та наданих послуг за рік незалежно від розташування національних підприємств. Він характеризує кінцеве споживання матеріальних благ і послуг, кінцеві результати економічної діяльності у сфері матеріального і нематеріального виробництва; Показник ВНП використовується в багатьох цілях, але найважливішим є те,що він визначає результативність роботи всієї економіки.

валовий національний продукт (або ВНП) — це найобширніша міра сукупного обсягу національного виробництва товарів і послуг. Це сума ринкових вартостей споживання, валових інвестицій, урядових покупок товарів і вих покупок товарів і послуг та чистого експорту.

19.Еластичність попиту і пропозиції за ціною.

Еластичність – це поняття, яке застосовується для визначення реагування однієї змінної на зміну іншої (наприклад, величина попиту на зміну ціни і т.д.), відсоток, на який змінюється одна змінна у відповідь на один відсоток зміни іншої змінної.

Еластичність попиту - це міра реакції попиту на зміну будь-якого конкретного чинника, що впливає на величину попиту. Розрізняють еластичність попиту за ціною (або цінову еластичність попиту), еластичність попиту за доходом тощо.Еластичність попиту за ціною показує, як змінився попит на товар при зміні його ціни на 1 відсоток. Кількісно цінову еластичність попиту ЕПц можна визначити як відношення зміни попиту, вираженої у відсотках, ∆П, до зміни ціни, вираженої у відсотках, ∆Ц: ЕПЦ = ∆П / ∆Ц. Показник цінової еластичності для всіх товарів, як правило є від'ємною величиною, оскільки при зниженні ціни товару попит зростає. Проте для оцінки еластичності в економічній теорії прийнято користуватися абсолютним значенням коефіцієнта еластичності (як додатнім числом), не беручи до уваги знак "-". Розрізняють три головні види еластичності попиту: відносно еластичний попит, одиничний попит і відносно нееластичний попит.Розрізняють також абсолютно еластичний попит та абсолютно нееластичний попит.Абсолютно еластичний попит характеризується тим, що найменше зниження ціни спонукає покупця збільшувати закупівлі від нуля до межі своїх можливостей.Абсолютно нееластичний попит ― попит, коли зміна ціни не зумовлює жодної зміни кількості реалізованої продукції. Визначники еластичності попиту за ціною.

1.Кількість та близькість товарів-замінників.2.Частка бюджету споживача, що витрачається на купівлю товару.

3.Потреби в товарі.4.Період часу, необхідний для пристосування до змін у цінах.

Цінова еластичність пропозиції відображує ступінь зміни обсягу пропозиції при зміні ціни. Це - показник відносної зміни пропонованої на ринку кількості товарів відповідно до відносної зміни конкурентної ціни. Коефіцієнт еластичності пропозиції за ціною ЕПрЦ кількісно визначають як відношення зміни обсягу пропозиції ∆Пр, до зміни ціни ∆Ц, вираженої у відсотках:ЕПрЦ = ∆Пр / ∆Ц.

Розрізняють еластичну і нееластичну пропозицію. Пропозицію товару називають еластичною, якщо зміна ціни веде до суттєвої зміни обсягу пропозиції (ЕПрЦ > 1). Пропозицію вважають нееластичною, якщо зміна ціни призводить до незначної зміни обсягу пропозиції (ЕПрЦ < 1). Основні визначники еластичності пропозиції за ціною.

1.Час.2.Вартість розширення виробництва.3.Можливості і вартість зберігання товару.4.Взаємозамінюваність ресурсів у виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]