Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_politek.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
106.79 Кб
Скачать

20.Сутність,форми,функції конкуренції,способи конкурентної боротьби.

Конкуренція-відносини суперництва,боротьби між власниками економічних ресурсів(капіталу,роб.сили)за ефективне їх використання з метою отримання найвищих прибутків та інших доходів.Роль конкуренції у ринковій економіці виявляється через наступні функції: 1.стумулювання тех.. процесу(застосування технології,яка знижує витрати виробництва)2.створення тотожності приватних і суспільних інтересів(підприємства і постачальники ресурсів,досягаючи збільшення власної вигоди)3.регулююча(під впливом ціни капітали спрямовують в ті галузі де мож. Найвищ. Прибуток)4. Мотивації(для підприємця конкуренція одночасно шанс і ризик)5.розподілу 6. Контролю(обмежує і контролює економ. Силу кожного підприємства) Отже,головне завдання і гол.функція-завоювати ринок. Форми конкуренції класифікують за 3 осн.ознаками : 1)за станом ринку : - досконала(чиста)і недосконала 2)за видами конкурентної боротьби: -внутрігалузева і міжгалузева 3)за методами боротьби : -цінова,нецінова,нечесна. Конкуренція виявляється в таких формах суперництва : 1)науково-тех(розробка нових видів продукції,впровадження сучасних тех.) 2)промислово-виробниче(збільшення основного капіталу,нарощування виробничих потужностей) 3)торгове(між продавцями за продаж за вищими цінами,між покупцями за придбання товарів за ниж.цінами) Методи конкурентної боротьби поділяють на цінові,нецінові,нечесні.

18.Суть законів ринку.

Ринок-сукупність економ.відносин між господарюючими суб»єктами щодо організації виробництва та обміну товарів і послуг відповідно до законів товарного виробництва.Закони ринку відображають внутрішньо необхідні,сталі,суттєві взаємозв»язки між суб»єктами ринку,на основі яких розгортається їх діяльність.До основних законів ринку відносять:закон попиту,пропозиції,закон конкуренції,закон грошового обігу.Закон вартості – основний закон,що регулює ринок.Згідно з ним обмін товарів здійснюється на основі вартості еквівалентності,яка визнач.суспільно необхідними витратами абстактниї праці на їх виробництво.У сфері обміну дія закону вартості виявляється через коливання цін навколо віртості під впливом коливання попиту і пропозиції.Згідно з законом попиту зниження або підвищення ціни зумовлює відповідну зміну величини попиту.Закон пропозиції обумовлює прямо пропорційний зв»язок між зміною ринковиї ціни на товар і відповідним зростанням обсягу пропозиції.Закон конкуренції.Наявність на ринку вел.кількості відокремлених продавців(виробників)породжує між ними конкуренцію-змагання на ринку збуту з метою отримання вищих доходів.Закон грошового обігу.Згідно з цими законами кількість грошей та суму цін товарів і послуг в обігу мають бути збалансованимиІгноруваннязаконів ринку виводить з рівноваги економ.систему,породжує складні проблеми у сфері виробництва,обігу,споживання,нерідко призводить до соціальних і політичних потрясінь.

21.Види цін та їх формування у ринковій економіці.

У сучасній ринковій економіці діє більше 330 видів цін,класифікацію яких здійснюють за різними ознаками.Ціни на послуги називають тарифами,які поділяють на комунальні,побутові,транспортні тощо.Всі види цін складають єдину систему цін,тісно взаємопов»язаних між собою.Вони обслуговують і регулюють економ.відносини між різними учасниками нац..і світового ринків.Види цін : Вільні ціни – визначаються суб»єктами господарювання самостійно,встановлюються під дією попиту і пропозиції та конкуренції. Договірні ціни – їх всановлюють продавець і покупець за домовленістю. Оптові ціни – це ціни за якими виробники реалізують свій товар безпосередньо або через оптово-збутові організації причому великими обсягами. Роздрібні ціни – ціни,за якими продаються товари невеликими обсягами у роздрібній торгівлі.Тверді ціни – не змінюються від підписання контракту до надходження товару до покупця.Ціни зафіксовані у контракті – фіксуються у контракті,мають назву цін фактичних домовленостей.Індикативні ціни – встановлюються на міжнародних ринках на відповідний товар до здійснення експортно-імпортних операцій. Демпінгові ціни – за своїм рівнем вони менші від вартості товару,а в окремих випадках і собівартості.Постійні ціни – діють протягом тривалого часу.Тимчасові – встановлюються на нову продукцію.Одноразові – встановлюються на продукцію,що виготовляється за разовим або індивідуальним замовленням.Регіональні ціни – встановлюються на певних територіях країни.Національні – за якими здійснюється реалізація продукції на нац..ринку.Світові – експортні ціни основних постачальників певного товару та імпортні в країнах ввезення цього продукту.Державні регульовані – ціни,що складаються на ринку в процесі прямого впливу держави.В умовах ринкової економіки формування цін відбувається під впливом внутрішніх та зовнішніх чинників.Одним із найважливіших чинників що впливають на формування ринкових цін є попит,пропозиція та конкуренція.Саме у цій системі ринкових відносин і встановлюється ринкова ціна(ціна яка встановлюється на ринку відповідно до суспільного попиту і пропозиції,ціна попиту,пропозиції і рівноваги).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]