Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-16_ТП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
209.41 Кб
Скачать

1.3. Побудова оборони. Бойовий порядок дивізії.

Побудова оборони включає:

створення та розміщення на місцевості угрупування сил і засобів (бойового порядку військ);

організація системи вогню всіх видів, перш за все підготовлених ударів артилерії, РВ і авіації;

розміщення елементів оборони і їх інженерне обладнання.

Бойовий порядок дивізії в обороні включає: перший ешелон; другий ешелон (резерв); угрупування дивізійної польової артилерії, угрупування дивізійної зенітної артилерії; тактичний повітряний десант; резерв вогневих засобів; спеціальний резерв; розвідувально-ударний комплекс, а при наявності смуги забезпечення у склад бойового порядку входять війська охорони і прикриття.

У склад першого ешелону, в залежності від виду оборони, можуть входити одна-дві бригади (3-6 мпб; 1-2 тб). Перший ешелон призначений для нанесення противнику максимально можливих втрат, затримки і відбиття його наступу, утримання займаного району (рубежу), а при вклиненні противника - зупинки його на раніше підготовленому рубежі, заборони розповсюдження противника в сторону флангів, нанесення вогневого ураження угрупуванню, яке вклинилось, та створення умов для проведення контратаки другим ешелоном (резервом).

Другий ешелон (резерв) може бути у складі 1-2 бригади і призначений для проведення контратак, посилення оборони на загрозливих напрямках, та часткової зміни військ першого ешелону, які понесли значні втрати. Він розташовується на відстані від 8-15 км до 30-60 км від переднього краю оборони.

Угрупування дивізійної польової артилерії включає: штатні та приданні сили і засоби польової артилерії, віддаленість вогневої позиції від переднього краю може складати для 155мм СГ - 3-6 км; 203,2мм Г - 6-8 км; РСЗВ - 10-12 км.

Угрупування дивізійної зенітної артилерії складається за рахунок штатних та доданих засобів. В дивізії вона може включати штатний зенітний дивізіон (полк) і доданий дивізіон "Удосконалений Хок". Воно призначене для прикриття основного угрупування військ дивізійної артилерії і командного пункту дивізії.

Тактичний повітряний десант може бути у складі до мотопіхотного батальйону і призначений для висадки у тил угрупування противника, що прорвалося в інтересах вирішення задач щодо його розгрому під час проведення контратаки другим ешелоном дивізії.

Протитанковий резерв призначений для боротьби з атакуючими танками противника чи тими, що вклинились в глибину оборони, і створюється за рахунок вертольотів вогневої підтримки і може мати склад в дивізії: - взвод - рота ВВП. В дивізії РФ в протитанковий резерв звичайно виділяється протитанковий дивізіон.

Спеціальні резерви створюються для забезпечення мобільності, живучості своїх військ і рішення інших задач.

Для розміщення бойового порядку дивізії в смузі оборони створюються і будуються наступні елементи:

смуга забезпечення,

передовий район і

район розташування резервів

Смуга забезпечення у дивізії США - до 25км, ФРН - від 20 до 60км, вона включає позиції військ прикриття, загальної і бойової охорони.

Основу військ прикриття, як правило складають бронетанкова, механізована чи мотопіхотна бригада. Якщо немає необхідності вести тривалі стримуючі дії, то задачі по прикриттю можуть бути покладені на розвідувальний і мотопіхотний батальйони дивізії.

Війська прикриття повинні своєчасно викрити напрямок головного удару і склад угрупування противника, затримати і дезорганізувати просування його військ, нанести йому втрати і ввести оману відносно дійсного розміщення передових районів оборони.

Позиції охорони обладнуються на відстані 8 - 10 км від переднього краю і обороняються підсиленими батальйонами.

Бойова охорона висипається від бригади першого ешелону на віддаль 3 - 4 км від переднього краю, а перед районами оборони батальйонів першого ешелону виставляється безпосередня охорона на відділі -500 - 800 м.

У смузі забезпечення створюються різного роду загородження, в тому числі і мінні.

Передовий район оборони дивізії США обладнується на глибину 10-15км, дивізії ФРН - 15-30 км. В передовому районі оборони дивізії обладнуються батальйонні райони оборони, ротні і взводні опорні пункти, вогневі позиції, місця розташування пунктів управління і створюється система загороджень.

Підготовка району розташування другого ешелону (резерву) в інженерному відношенні включає обладнання:

позиції дивізійних резервів;

відсічних позиції;

позиційних районів ракетних засобів;

укриття для військ;

маршрути висування і рубежі розгортання для контратак.

Система вогню в обороні будується таким чином, щоб вона забезпечувала узгоджене по задачам, місцю і часу застосування всіх вогневих засобів з метою безперервного і наростаючого впливу на наступаючого противника. Вона поєднує в собі удари РУК з ударами тактичної авіації, вогнем артилерії і танків, протитанкових засобів і стрілецької зброї підрозділів, частин першого ешелону.

Головною складовою частиною системи вогню являється система підготовлених ударів високоточною і звичайною зброєю. Сутність їх заключається в завчасній підготовці групових і одиночних ударів по ударним угрупуванням противника, по його резервам і іншім елементам в момент їх висування, розгортання і вводу в бій, нанесені удару по пунктам управління, засобам зв'язку і об'єктам тилу. Підготовлені удари і дії військ тісно поєднуються між собою.

Таким чином, можна зробити висновок, що командування армій провідних країн світу передбачає створювати глибоко ешелоновану оборону дивізії з наявністю в ній високоточних засобів ураження, великої кількості протитанкових засобів, високорухомого резерву і розвинутої системи загороджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]