Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

керівництвом учителя, викликають інтерес у школярів до правових знань, фактів, подій. Водночас учні привчаються збирати правову інформацію, аналізувати її, робити висновки, передавати її іншим.

Кращому засвоєнню знань сприяє і такий засіб, як організація зустрічей з працівниками державних органів, керівниками підпри­ємств. На уроки під час вивчення багатьох тем можна запросити представників міліції, суду, прокуратури, виконкому місцевої Ради тощо. Такі виступи викликають жвавий інтерес в учнів, допома­гають їм не тільки краще засвоїти програмний матеріал, а й пра­вильно оцінити різні факти суспільного життя і власного досвіду.

Запрошеному на урок представникові державного органу чи під­приємства вчитель надає методичну допомогу, характеризує клас, а його інтереси, рівень розвитку, зацікавленість правовими пробле­мами, стан дисципліни. Дуже корисно проводити екскурсії на під­приємства, до міської чи сільської Ради, до відділу міліції тощо. Так, під час вивчення питання про місцеве самоврядування розпо­чату на уроці розмову продовжують у місцевій Раді. Голова викон­кому ознайомлює учнів з організацією роботи Ради, з роботою її пос­тійних комісій. Діти дізнаються, що комісія з народної освіти контролює роботу всіх дитячих закладів, опікується харчуванням дітей, довезенням учнів до школи із сусідніх сіл, ремонтом школи та літнім відпочинком школярів.

Одним із шляхів глибокого засвоєння правового матеріалу є ви­користання логічних завдань на уроці. Матеріал для таких завдань береться з різних джерел: газет, журналів, творів художньої літе­ратури. Використовують їх найчастіше для перевірки міцності зас­воєння знань учнями, для закріплення вивченого матеріалу. Інтерес до виконання пізнавальних завдань пояснюється тим, що в процесі їх вирішення не тільки відбувається поглиблення знань учнів, ово­лодіння ними раціональними способами розумової діяльності, роз­виток інтересу до навчання, а й формується готовність керуватися засвоєними знаннями на практиці. Таку виховну роль може вико­нати тільки система пізнавальних завдань, що випливає зі змісту та логіки навчального процесу, торкається емоційної сфери свідо­мості учня, спирається на його інтерес.

Розв'язування правових завдань передбачає умовне включення учнів у правові ситуації з усією їх складністю і суперечністю, що до-

145

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

поможе їм будувати в майбутньому правильну лінію поведінки. Піз­навальні завдання ознайомлюють учнів із правовими фактами, роз­ширюють і конкретизують їхні уявлення про право. Оскільки від­повідь не завжди можна знайти в готовому вигляді у навчальному посібнику, то учням доводиться звертатися до додаткової літера­тури. Це сприяє розвиткові самостійного мислення, творчої нау­кової діяльності учнів.

Крім того, аналіз учителем анкет при підготовці до занять дає йому змогу заздалегідь передбачити хід обговорення того чи іншого питання на уроці, побачити, на кого можна опертися, кого підтри­мати, а чиї погляди розкритикувати. Все це вимагає від учителя великої тактовності, вміння в доброзичливій формі виправити по­милки того, хто помиляється, спонукати його до перегляду своїх помилкових уявлень та прийняти пропоновані йому в ненав'яз­ливій формі погляди.

Для аналізу і роздумів у процесі вивчення навчального матеріалу пропонуються:

  1. факти, що містять у собі певну кількість позитивних і нега­тивних явищ, у ході аналізу яких можна було б визначати характер і мотиви поведінки особистості, провідні моральні якості;

  2. тексти, що включають суперечливі відомості про поведінку, вчинки людей у тих чи інших життєвих ситуаціях, а також питання, що передбачають альтернативні розвідки. За їх до­помогою навчають школярів виділяти провідні прояви осо­бистості, аргументувати й обґрунтовувати поведінку і вчинки людей;

  3. обговорення на уроках самостійних робіт учнів, у яких було б виражено їхнє особисте ставлення до явища, що розгля­дається. Теми робіт треба добирати таким чином, щоб вони були спрямовані на моральний розвиток учнів.

Здійснюючи правовиховну роботу на уроках, слід особливу увагу приділяти тому, щоб у школярів вироблялась єдність правової сві­домості та поведінки. Розбудова національної школи вимагає по­долання певної академічності правових знань, їхньої відірваності від гострих питань сьогодення. Важливо на уроках не уникати гострих запитань учнів, а намагатися з'ясувати їхні думки, переконливо,

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]