Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

ва, функції законодавчої, виконавчої і судової влади. При цьому важ­ливо спиратися на відповідні закони України «Про громадянство України», «Про освіту», «Про загальний військовий обов'язок і війсь­кову службу» та ін.

Важливу роль у нашому житті відіграє адміністративне право, що регулює організацію і діяльність апарату державного управління та норми адміністративного права, до яких належить низка пра­вил: санітарних, протипожежних, дорожнього руху, користування транспортом, поведінки в громадських місцях, військового обліку та багатьох інших, що стосуються діяльності різних підприємств, установ, їх працівників, а також поведінки громадян.

У процесі засвоєння основних положень адміністративного права учні мають зрозуміти, що коли людина зробила порушення вста­новлених загальноприйнятих правил, то на неї накладають адмі­ністративне стягнення. До таких порушень належать: порушення правил дорожнього руху, порушення правил охорони природи, дріб­не хуліганство, незаконне виготовлення і користування радіопере-давальними пристроями тощо. При цьому важливо наголосити, що адміністративна відповідальність настає з 16 років, показати, які права у цьому відношенні мають служби у справах неповнолітніх.

Під час вивчення окремих положень адміністративного законо­давства необхідно більше уваги звертати на дотримання учнями правил поведінки у школі, вимог статуту школи, правил поведінки в громадських місцях. Адже вони містять у собі основні вимоги що­до поведінки школярів у школі і за її межами. Ці вимоги охоплю­ють такі важливі питання життя і діяльності учнів, як ставлення до навчання, до праці, до шкільного майна, до товаришів, до стар­ших, дисциплінованість, охайність учнів і багато інших. Якщо учень за роки навчання у школі навчиться дотримуватися цих елемен­тарних правил, сформує у себе відповідні навички і звички, то це буде запорукою того, що він здатний буде у майбутньому викону­вати ті вимоги, які ставитимуться до нього у подальшому житті та діяльності.

Кожній людині щоденно доводиться виконувати певні дії: купу­вати тролейбусні квитки, продукти харчування, відвідувати кіно­театри, брати в бібліотеці книжку тощо. Цим самим вона вступає у відносини, що регулюються нормами цивільного права.

125

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

Норми цивільного права визначаються взаємовідносинами між конкретними громадянами, між громадянами і організаціями, між самими організаціями. Цивільне право накладає певні права й обов'яз­ки на громадян і організації. При цьому діти, як і дорослі, вважають­ся правоздатними, тобто здатними володіти цивільними правами й обов'язками. Вони можуть мати майно, яке їм дісталося в спадщи­ну, мають право користуватися житловим приміщенням, можуть бути авторами віршів чи оповідань. Поряд із цим неповнолітні мають знати, що не кожна особа, що має правоздатність, може са­мостійно втілювати свої права. Оскільки здатність діяти розумно, правильно розпоряджатися своїм майном, брати на себе певні обов'яз­ки людина набуває у певному віці, закон передбачає поняття ци­вільної дієздатності, тобто здатності особистості здійснювати пот­рібні дії для використання своїх прав і обов'язків, і встановлює обсяг цієї дієздатності (повністю дієздатними вважаються громадяни, які досягли 18-річного віку, відносна дієздатність громадян стосується неповнолітніх від 15 до 18 років, часткова дієздатність охоплює ді­тей до 15 років, обмежену дієздатність суд визнає за тими, хто зло­вживає алкоголем або наркотиками, повністю недієздатними виз­наються судом ті громадяни, які хворіють душевно або є розумово відсталими).

Вивчення цивільного права вимагає розкриття таких його поло­жень: поняття різних видів власності та їх захист, поняття при­ватизації та її форми, поняття і види цивільно-правових договорів, спадкування за законом і заповітом, різні види відповідальності за вчинення шкоди.

У процесі правового виховання важливе місце посідає підготовка учнів до трудової діяльності. Вивчення з цією метою основних по­ложень трудового права повинне відігравати особливу роль у під­вищенні рівня практичної і морально-психологічної підготовки уч­нів до самостійного життя, формуванні у них усвідомленої потреби в праці. Адже сьогоднішній учень завтра поповнить ряди праців­ників підприємств і установ та зустрінеться з багатьма юридичними проблемами, в яких потрібно буде вміти розбиратися.

Крім морально-психологічної готовності до праці, молода лю­дина повинна буде знати умови прийому на роботу і звільнення з неї, про тривалість робочого дня і часу відпочинку, охорону й оплату

126

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]