Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

правове виховання стане важливим засобом формування соціальної активності молодої людини з почуттям високої відповідальності.

Усвідомлення учнями своїх прав і обов'язків відбувається по­етапно. На першому етапі учні здобувають знання про те, що є та чи інша правова норма (те чи інше громадянське право чи обов'язок), дізнаються про те, за яких умов ця норма діє, якої поведінки ви­магає, що буде у разі порушення певного громадянського обов'язку. На другому етапі школярі здобувають знання про те, чому дану нор­му слід виконувати. На цьому етапі права й обов'язки сприймають­ся учнями як необхідні, а усвідомлення необхідності їх дотримання стає не вимушеним, а свідомим. На третьому етапі права та обов'яз­ки усвідомлюються учнями як єдиний правильний і можливий спо­сіб поведінки. Мотивом реалізації норм у свідомості й поведінці учнів виступає почуття морального обов'язку, відповідальності, совісті. У цьому разі права й обов'язки виступають як внутрішній регуля­тор поведінки школярів. Таким чином, дотримання громадянських прав і обов'язків на перших двох етапах постає для учня як вирі­шення морально-правового завдання на основі аналізу і оцінки су­купності фактів, що визначають вибір поведінки, і тільки на третьому етапі прийняті морально-правові норми виступають як регулятори поведінки, обов'язки виконуються усвідомлено, за звичкою.

Знання педагогами особливостей загальних принципів вихо­вання і специфічних принципів правового виховання дозволяє до­бирати оптимальний зміст, ефективні методи і форми роботи з фор­мування в учнів правової свідомості, вироблення у них навичок і звичок правомірної поведінки.

Добре відомо, що молодші школярі суворіше, ніж дорослі, дот­римуються правил гри і дитячого кодексу поведінки (не бреши, не донось, не будь жадібним, не будь боягузом). На ці риси почуття справедливості дітей і слід спиратися у правовому вихованні молод­ших школярів. Принципи правосуддя цілком доступні дітям 8-10 років, треба тільки використовувати відповідні сюжетні приклади.

У роботі з правового виховання молодших школярів слід вра­ховувати морально-психологічні особливості дітей цього віку, зок­рема те, що вони сприймають «на віру» все сказане вчителем. Його думка для них часто є більш авторитетною, ніж думка батьків. У цьому віці діти дуже вразливі, емоційні. У зв'язку з цим виховна

137

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

робота з ними базується на використанні моральних установок, пе­реваг чуттєвого сприймання дитиною життєвих стосунків. На при­кладах конкретних ситуацій важливо дохідливо пояснювати дітям категорії добра, зла, жорстокості, справедливості, заздрості тощо. Одночасно в доступній формі треба давати дітям елементарні уяв­лення про важливі закони нашої країни, правила праці й поведінки у школі, вдома, на вулиці, пояснювати роль людей, які охороняють порядок у місті, селі, прищеплювати повагу до цих людей. Молодші школярі тоді прагнуть дотримуватися цих правил, коли у них фор­мується уявлення про свою відповідальність за порушення дисцип­ліни і порядку в школі, вдома, на вулиці, виробляється негативне ставлення до порушників дисципліни.

Правовиховна робота з молодшими школярами на уроках має свої особливості, зумовлені змістом навчального матеріалу і віком дітей. Кожен навчальний предмет у системі початкової освіти міс­тить цінний матеріал для вирішення різноманітних виховних завдань. Одним із основних завдань, що його вирішують при викладанні усіх предметів, є виховання у молодших школярів дисциплінованості як важливої морально-правової якості. Виховання цієї риси в молод­шому шкільному віці стає фундаментом правомірної поведінки лю­дини. При реалізації цієї категорії учні усвідомлюють свою здатність до моральної оцінки негативних вчинків, порушень дисципліни, порядку в школі.

З метою виховання дисциплінованості вчитель прагне до того, щоб уроки були різноманітними, змістовними, щоб кожне завдан­ня викликало бажання працювати. Слід завжди пам'ятати про темп уроку. Це особливо важливо для першокласників, тому що навчаль­на праця для них - новий вид діяльності. Слід намагатися не пос­пішати, уникати перевантаження, щоб усі зрозуміли матеріал, щоб ніхто не відстав, бо той, хто відстав, уже не в змозі буде рухатися далі, стане неуважним, почне порушувати дисципліну.

Важливе значення у морально-правовому вихованні в процесі навчання має емоційний настрій людини. Ось чому уроки, на яких розглядаються ці питання, мають бути емоційно насиченими, вик­ликати переживання, здивування, захоплення, засмучення чи обу­рення. Доцільно при цьому звертатися до особистого досвіду шко­лярів, пропонувати їм згадати і розповісти про хороші вчинки їхніх

138

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]