Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУЗ А.М.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 10. Правове виховання учнів у процесі навчання

праці, вимоги трудової дисципліни і матеріальної відповідальності. Оскільки маємо справу з неповнолітніми, то важливо при цьому всі ці питання розкривати з урахуванням тих пільг, які їм надає дер­жава.

При вивченні трудового законодавства особливу увагу слід звер­тати на усвідомлення учнями необхідності наявності у людини та­ких якостей, як економічне мислення, ініціативність, підприємли­вість, відповідальність, творчий підхід до справи, свідома трудова дисципліна, що є необхідними для продуктивної праці.

У трудовому праві важлцве місце посідає питання охорони праці, під якою розуміють систему законодавчих актів і відповідних со­ціальних, економічних, гігієнічних та організаційних заходів, що забезпечують збереження здоров'я і працездатності людини у про­цесі праці, зокрема це стосується неповнолітніх.

Враховуючи ті економічно-правові процеси, які відбуваються в нашій країні, учні мають засвоїти поняття про підприємницьку діяль­ність, види організаційно-правових форм підприємницької діяль­ності, форми господарських товариств.

Важливим у правовому вихованні школярів є вивчення ними основних положень кримінального права. Учні повинні чітко уявляти, що таке правопорушення і злочин, відповідальність за підготовку і намір здійснення злочину, співучасть у злочині, вік кримінальної відповідальності в Україні. При цьому слід показати особливості кримінальної відповідальності стосовно неповнолітніх, невідворот­ність відповідальності за скоєний злочин.

Розкриваючи окремі положення кримінального законодавства, звертають особливу увагу на те, що кримінальна відповідальність неповнолітніх настає з 16 років. З точки зору психології, це такий вік, коли людина вже повинна володіти собою, контролювати свою поведінку і приводити її у відповідність з вимогами життя, тому вона несе повну відповідальність за свої вчинки. За особливо не­безпечні злочини неповнолітні підлягають кримінальній відпові­дальності з 14 років. При цьому учні мають знати, що високий нау­ково-технічний рівень оснащення експертних установ дає можливість розкрити будь-яке правопорушення і знайти злочинця. Притягнуті до кримінальної відповідальності неповнолітні злочинці відбувають покарання у виховно-трудових колоніях.

127

Гуз А.М. Методика викладання правознавства в школі

Також варто зауважити, що направлення туди підлітків є не­бажаним. Важко гарантувати, що звідти вони повернуться вип­равленими. Адже, засуджуючи неповнолітнього на три роки поз­бавлення волі, судді повинні розуміти, що відправляють його в надто негативне середовище, яке дуже погано вплине на нього.

У такому середовищі підліток перебуває в 100-відсотковому зак­ритому злочинному товаристві, яке має свої звичаї, закони. У ви­ховно-трудовій колонії підліток вивчить закони кримінального світу і сам стане на нижній щабель його ієрархічної будови, тісно зв'я­жеться з цим світом і з таким «багажем» увійде знову в нормальне життя. Ускладнена ресоціалізація породжує підсвідомий потяг до того, щоб знову «сісти», тобто потрапити до звичного «простого» світу, в якому для життя досить еклекторних рефлексів.

Оскільки значна частина злочинів неповнолітніх спрямована проти життя, здоров'я, свободи і гідності людини, актуальним для правового виховання є формування у школярів поваги до людини, гуманного ставлення до неї. Гуманна людина ніколи не образить іншої, не завдасть їй душевних чи фізичних травм, не допустить правопорушення чи злочину проти особистості. На жаль, понад 50 відсотків школярів чітко не уявляють собі ті якості, які мають бути притаманні гуманній людині. Деякі молоді люди мають тільки за­гальне уявлення про гуманізм і його окремі компоненти, вибірково виявляють їх у своїй поведінці. Інші ж мають житейське уявлення про деякі гуманні якості, нерідко розуміють їх у перекрученому виг­ляді (наприклад, «товариськість» розуміють як одностайність у при­ховуванні винуватця негативного вчинку). Треті свідомо запере­чують необхідність гуманного ставлення до людини, хоча інколи правильно розуміють окремі гуманні якості. Для останніх харак­терні «усвідомлені» антигуманні прояви.

Під час розкриття поняття «групового злочину» важливо пока­зати учням справжню суть таких категорій моралі, як товаришуван­ня і дружба. Дослідження криміналістів переконують, що значна частина правопорушень скоюється неповнолітніми групами.

Дуже важливо пропагувати ідею необхідності непримиренної по­зиції до будь-яких правопорушень і злочинів, йдеться про форму­вання громадянської зрілості учнів, спонукання їх до активної учас­ті в захисті суспільства, його багатства від злочинних посягань, про

128

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]