Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать
  1. Економічна роль і функції страхування.

Об'єктивна економічна необхідність використання страхування з метою страхового захисту суспільного виробництва обумовлена майновою відособленістю суб'єктів, що хазяюють, і родин громадян. Коли держава позбавлена можливості адміністративного управління народним господарством як єдиним цілим і широкого міжгосподарських і імовірнісного маневрування фінансовими ресурсами, найбільш ефективним і єдино можливим методом відшкодування збитку стає його розкладка в просторі і в часі між зацікавленими господарствами, а цей метод є не що інше як страхування. У сучасних умовах роздержавлення власності відкривається саме широке поле для страхування найрізноманітніших ризиків і економічних інтересів суб'єктів господарювання .

У міждержавних економічних відносинах у зв'язку з майновою відособленістю страховий захист об'єктів і зовнішньої торгівлі стає можливим тільки за допомогою страхування. Таким чином, майнова відособленість кожного власника – головна причина застосування категорії страхування.

Економічної сутності страхування відповідають його функції, що виражають суспільне призначення даної категорії. Вони є зовнішніми формами, що дозволяють виявити особливості страхування як ланки фінансової системи. Категорія фінансів виражає свою економічну сутність насамперед через розподільну функцію. Ця функція знаходить конкретний, специфічний прояв у функціях, властивих страхуванню – ризиковій, попереджувальній, ощадній, превентивній

Головною є ризикова функція, оскільки страховий ризик як імовірність збитку безпосередньо зв'язаний з основним призначенням страхування по наданню грошової допомоги постраждалим господарствам. Саме в рамках ризикової функції відбувається перерозподіл грошової форми вартості серед учасників страхування в зв'язку з наслідками випадкових страхових подій.

Попереджувальна функція спрямована на фінансування заходів щодо зменшення страхового ризику за рахунок частини коштів страхового фонду. У страхуванні життя категорія страхування в найбільшій мері зближається з категорією кредиту по нагромадженню по договорах страхування на дожиття обумовлених страхових сум. Заощадження грошових сум за допомогою страхування на дожиття пов'язано з потребою страхування досягнутого сімейного статку. Тим самим страхування може мати й ощадну функцію. Сприяючи розвитку ощаджувальних видів страхування, держава має змогу активно впливати на вирішення соціальних проблем, поліпшувати стан грошового обігу, підвищувати купівельну спроможність національної валюти, збільшувати інвестиційні можливості країни. Тому парламенти та уряди багатьох країн застосовують режим найбільшого сприяння щодо виявлення ощаджувальної функції страхування. З цією метою створюються пільгові умови оподаткування страхових виплат, спадщини, доходів компаній, а також вживаються інші ефек­тивні заходи. Превентивна функція. Учасники страхування, і насамперед страховики і страхувальники, зацікавлені у зменшенні наслідків страхових подій. З цією метою застосовують правову та фі­нансову превенції. До правової превенції належать застереження, передбачені чинним законодавством або договорами страхування і такі, що стосуються позбавлення страхувальника (повністю або част­ково) страхових відшкодувань. Вони розраховані на випадки протиправних дій або бездіяльно­сті з боку страхувальника щодо застрахованих об'єктів. Наприклад, страховики не покривають матеріальних збитків, завданих потерпілим, що перебували у стані алкогольного чи наркотич­ного сп'яніння, не передбачають страхових відшкодувань у разі самогубства, навмисного по­шкодження власного майна і здоров'я. Перелік об'єктів-ризиків, які не приймаються на страхування, а також можливих відмов виплатити відшкодування, може бути складений при страхуванні як фізичних, так і юридичних осіб.

Превентивна функція має й інший аспект свого прояву. Частина страхових премій спрямовується на фінансування превентивних заходів. Добре зарекомендувала себе практика 70—80-х років, що передбачала забезпечення за рахунок страхових ресурсів спорудження і обла­днання технікою пожежних депо, придбання медикаментів і утримання персоналу служб, що мають своїм завданням боротьбу з інфекційними захворюваннями сільськогосподарських тва­рин, фінансування заходів із запобігання дорожньо-транспортним пригодам і т. ін. Нині не пе­редбачено обов'язкового створення фонду запобіжних заходів. Через це значно ускладнюється виконання страхуванням превентивної функції. Можливості страхування значно звужуються, коли виникають суперечності між функціями, що характеризують сутність категорії стра­хування, і чинним правовим забезпеченням їх нормального прояву.

Контрольна функція страхування полягає в строго цільовому використанні коштів страхового фонду. Дана функція випливає з зазначених вище трьох специфічних функцій і виявляється одночасно з ними в конкретних страхових відносинах, в умовах страхування. Відповідно до контрольної функції на підставі законодавчих і інструктивних документів здійснюється фінансовий контроль за правильним проведенням страхових операцій.

Роль страхування в забезпеченні безперервності, збалансованості і безперебійності суспільного виробництва виявляється в кінцевих результатах його проведення: в оптимізації сфери застосування страхування; у показниках розвитку страхових операцій; у повноті і своєчасності відшкодування збитку і втрат у доходах; в участі тимчасово вільних коштів страхового фонду в проведенні інвестиційних операцій; у поповненні за рахунок прибутку (доходу) від страхових і інших господарських операцій доходів державного бюджету країни.