Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NМП.Естетика_дизайн.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
767.49 Кб
Скачать

4:5 Притягальна сила фантазії і спрага пригод

Надії й устремління жовтого виражають себе через зачарованість уяви і фантазію фіолетового. Це формує відірване від життя бажання пригод або іншу форму фантазійного заміщення сприйняття реальності.

4:6 Повна безпека і необмежена свобода

Жовтий вихід полягає в забезпеченні фізичної легкості і свободи, від яких би не було проблем і побоювань.

4:7 Раптова криза і свавільне рішення

Поєднання найяскравішого і найтемнішого з кольорів вказує на радикалізм і екстремальні стани. Гака ситуація виключає можливість поступок і серединних шляхів -- або "так", або "ні". Максималізм досягає крайньої напруги. Людина почуває, що жовтий вихід неодмінно повинен бути знайдений, навіть якщо доведеться вдатись до свавілля і впасти в запальність, що імперативно спонукають до вирішення наявної ситуації.

5:1 Обережна чутливість і пробна ідентифікація

Фіолетова сприйнятливість до характеру атмосфери і якості оточення поєднається із сірим прагненням повною захисту від будь-яких тривожних впливів.

5:2 Естетична сприйнятливість і еротична сенситивність

Підкреслені ідеалізовані (частіше за все нереальні) умови ототожнення з іншим. Нерідко розглядається як компенсація у тих, хто стурбований відхиленнями від норм сексуальної поведінки і в той же час має розвинене почуття прекрасного, гарний художній смак і глибоку естетичну сприйнятливість.

5:3 Гнучкість самоствердження і безвідповідальна чарівність

На відміну від 2:5, акцент робиться саме на чарівності і на активному небажанні брати на себе відповідальність, що неминуче накладають близькі відношення.

5:4 Сприйнятливість до подразників і реактивна чуйність

Символізує зачарованість усім тим, що хвилює і збуджує. На відміну від групи 5:3, ця пара менш реактивна і менш імпульсивна.

5:5 Притягальна сила фантазії і спрага пригод

Майбутнє сприймається як неодмінно хвилююче і збуджуюче цікавим і незвичним. Людина природна у своїй чарівності, але твереза оцінка реальності порушена через надмірно розвинену уяву.

5:6 Чутливість і солодколюбство

Велика захопленість і зачарованість усім тим, що приносить насолоду (смачною їжею, гарним одягом, предметами багатства).

5:7 Потреба в ідентифікації і компульсивне злиття

Бажання об'єднатися й ототожнитись з іншим посилені імперативним чорним, а тому набувають компульсивного характеру, сприймаючись індивідуумом як нав'язливе внутрішнє устремління Він повинен усвідомити себе частиною чого-небудь або отожнюватися з будь-ким для того, щоб знаходити самого себе.

6:1 Виснаження

Особливу роль відіграє фізичний відпочинок і свобода від того, що могло б викликати сенсорне або фізіологічне подразнення. Цей стан потребує вживання заходів, що надають організму можливість завдяки спокою прийти в норму. У цій групі сильніше, ніж у парі 0:6 підкреслюється необхідність уваги і турботи з боку навколишніх.

6:2 Почуттєва легкість і пасивне уподобання

У цій парі особливе значення надається м'якості поводження, турботливій увазі товариша і можливостям повного задоволення усіх фізичних потреб.

6:3 Потреба у фізичному полегшенні і вимога відпочинку

Організм вкрай потребує полегшення стану, але сила волі вимушено мобі­лізована на подолання існуючих труднощів. У результаті формується значна напруга, а тому потреба в обстановці, що розслаблює, стає дуже стійкою.

6:4 Почуттєве задоволення і потурання своїм бажанням

За прагненням організму умов, що забезпечують повне задоволення фізіологічних потреб, слідує червоний, підкреслюючи прагнення пошуку насолод і фізичного задоволення. У цій парі потурання своїм бажанням виражено яскравіше, ніж у групі 3:6.

6:5 Повна безпека і необмежена свобода

Відчуття фізичної легкості таке, що людина віддає перевагу сподіванням на майбутнє, у результаті чого задовольняється спокійним існуванням, вільним від проблем, що накладають на неї мінімум вимог.

6:6 Чуттєвість і солодколюбство

У даній групі особливий акцент зроблений саме на фізичних відчуттях, а не на фантазійній діяльності уяви, що компенсує незадоволення.

6:7 Самоприниження

Через своє вкрай негативне значення ця група звичайно відхиляється, виявляючись наприкінці восьмиколірного ряду. Влучення ж її в перші позиції свідчить про відчуття безцільності існування і бажання відмовитися від усього, крім фізичного задоволення.

7:1 Сепаратистська ізоляція і самостійність

Існуюча ситуація сприймається як огидна, індивідуум не бажає мати до неї ніякого відношення. Він усіляко намагається відмежуватися від будь-яких спроб впливати на нього.

7:2 Абсолютний спокій

Така людина активно постає проти сформованої ситуації в цілому, вона хоче тільки одного - щоб усі дали їй спокій. Якщо ця група протистоїть парі жовтого і червоного кольорів, це може розглядатися як ознака порушення стабільності нервової динаміки організму.

7:3 Вперта нетерпимість і пристрасна впевненість у власній правоті

Бунт чорного, за яким випливає зелене самоствердження, свідчить п| впертість і афішування відсталого потурання своїм поглядам.

7:4 Надмірні бажання і драматизація

Діяльність, що базується на бунті, призводить до нісенітної запальності екстремального поводження, метою яких с задоволення надмірних бажань.

7:5 Раптова криза і свавільне рішення

Чорний бунт проти волі долі, за яким випливає жовта надія на вирішення проблем схиляти людину до максималістських рішень і радикальні дій. Велика ймовірність схильності до розпачу і кидання навпростець, ламаю1 голову й відкидаючи перешкоди.

7:6 Потреба в ідентифікації і конвульсивне злиття

Така людина потребує ототожнення з будь-ким або будь-чим, не виноси розбіжностей з оточенням і наполягає на повному узгодженні із середовищем і абсолютним злиттям із вибраним нею об'єктом. Про жодні поступки не йдеться, прагнення злиття послідовне і непохитне.

7:7 Самоприниження

Порівняно з групою 6:7 акцентується бунт проти реального розгортання подій.

46