Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NМП.Естетика_дизайн.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
767.49 Кб
Скачать

Інтерпретаційне значення парних структур у восьмикольоровому субтексті

0:1 Період спокою, етап Відновлення сил

Захисна броня сірого переважає над потребою в спокої синього. Тому головною потребою є прагнення спокою. Людина розраховує на те, щоб, не зв'язуючи себе жодними зобов'язаннями, досягти спокою і рівноваги.

0:2 Сепаратистське самоствердження і захисна перевага

Потреба в створенні міцного захисту сірого переважає егоцентризм зеленого, що свідчить про крайню обачність у справах, пов'язаних зі збереженням свого положення і переслідуванням особистих інтересів. Зелений символізує турботу про себе і свої прагнення, почуття власної переваги. Це відособленість сірого свідчить про небажання підривати цю взаємоповагу, а такий підрив дуже можливий при зайвому тілесному контакті з навколишніми. Панівне положення сірого свідчить про те, що прояв зеленого здійснюється приховано і завуальовано.

0: 3 Імпульсивність і необдумані дії

Перед напружено-активним червоним стоїть захисний прихований сірий колір. Тому імпульсивна дія є прихована, підтекстна і завуальована. Вона здійснюється з надією на те, що людина не зв'яже себе зайвою відповідальністю і не викличе на себе дурних і заплутаних наслідків

0:4 Непевність і недостаток рішучості

За стіною сірого кольору приховані і немов губляться в тумані надії, прагнення і шляхи розв'язку проблеми. Пошуки виходів із безвиході просуваються нерішуче і як би навмання, адекватні об'єкти устремлінь і надій є різняться в тумані неясного бачення майбутнього. Людина побоюється діяти, тому що прийняття справедливого рішення означає необхідність дотримуватись конкретної програми поведінки, спрямованої в майбутнє.

0:5 Обережна чутливість або спроба ідентифікації

Людина хоче ототожнитися з будь-яким, або втягнутися в турботи про когось і пережити емоційний добробут разом із ним. Проте вона припускає скритих проявів цього бажання, а тому всі розуміння повні сумнівів, а стосунки є проблемними й впорядковуються з великою обережністю.

0:6 Виснаження і знесилення

Організм захищається від надлишку сенсорних сигналів, закривається від розбудження і прагне рівноваги, спокою і фізіологічного комфорту. Він може прийти в норму лише в тому випадку, якщо вдасться уникнути проблем, хвилювань і стресів.

0:7 Сепаратистська ізоляція і повна невтянутість

Людина напружено уникає будь-якого приєднання до справ і станів інших, вона надмірно прагне ізоляції і відмовляється від будь-яких форм залучення в устремління і поводження навколишніх. Потреба у віддаленні від інших дуже імперативна. Кольори, розташовані слідом за чорним, рішуче відхиляються і рахуються невагомими.

1:1 Період спокою, етап відновлення сил

Захист від стресу, викликаного наступними за ним кольорами, можливий лише при усвідомленні загальної потреби в спокої і прагненні до створення дійсно спокійної обстановки.

1:2 Обережна замкнута акуратність і дискримінуючий жорсткий контроль

Підвищена чутливість і пильний розум обумовлюють підвищену самоповагу і заохочують схильність до порядку і методичності. У цьому випадку точність і акуратність межують із зайвою пунктуальністю і надмірним педантизмом. Аутометричність обох кольорів взаємопосилюється, в результаті чого виникає стійка замкнутість.

1:3 Заповзятливе кооперування й емоційне задоволення

Кольорова пара означає бажання спілкуватися з навколишніми і співпрацювати з ними до взаємної користі і вигоди організму. В особистому і сімейному житті припускається рівне і гармонічне поєднання доброти і сексуальної активності. Передування синього червоному вказує на те, що гармонії і співпраці надається більше значення, ніж активності. Передбачається, що співпраця і порозуміння зроблять діяльність більш творчою.

1:4 Емоційна залежність і прагнення зробити групі користь

"Синє бажання" розуміти інших і бути зрозумілим самому разом із жовтою спрямованістю в "майбутнє" формують поведінку, що має на меті завоювати прихильність навколишніх. Гетерономність обох кольорів надає парі зміст "емоційної орієнтації на навколишніх".

1:5 Естетична сприйнятливість і еротична сенситивність

Спокій і задоволення досягаються через будь-яку форму зачарованості і чаклунства. Останні можуть досягатися при поглинанні людини прекрасним і художнім, або при ії прагненні піднесених ідеалізованих відношень.

1:6 Чуттєва легкість і пасивна прив'язаність

Відчуття спокою і безпеки можна домогтися лише в тому випадку, якщо вдасться усунути стан фізичного дискомфорту і забезпечити пильну увагу до себе з боку навколишніх.

1:7 Абсолютний спокій

Слідуючи за синім, чорний імперативно посилює потребу в спокої і символізує відмову від усього того, із чим пов'язані розміщені після чорного кольори. Якщо ця група полярно протистоїть парі жовтого і червоного кольорів, то йдеться про порушення стійкості саморегуляції нервової системи.

2:1 Сепаратистське самоствердження і захисна перевага

Захисна дія підкреслюється і посилюється завдяки відмежуванню зеленого сірим від решти кольорів. Самоповага, прагнення престижу і потреба справити враження на інших набувають перебільшеної форми, у той час як значення розташування після сірого кольорів явно зменшується.

2:2 Дискримінуючиґі контроль і замкнута акуратність

Точність, логічність і нагальна потреба відкрито доводити свою правоту беруть верх над чуйністю синього, тому акуратність і методизм жорстко спрямовані на підвищення самоповаги. Прагнення лідируючої ролі й упорядкування середовища справляє на оточуючих враження "начальництва". Обидва кольори концентричні, а тому посилюють ізоляцію людини від інших.

2:3 Цілеспрямована діяльність і контрольована ініціатива

Це пара рішучих і авторитетних кольорів, що мають автономність і концентруються на індивідуумі. Перевага зеленого кольору означає те, що метою діяльності червоного є посилення особистого авторитету і ріст престижу зеленого. Ця комбінація пов'язана з бажанням управляти і контролювати оточення із неприборканим прагненням лідерства.

2:4 Вимога визнання і честолюбство

Прагнення жовтого спрямоване на підвищення поваги - як у власних очах, так і в уявленнях інших. Корисливе честолюбство і центрована на власному "его" діяльність спрямовані на завоювання визнання оточуючими.

2:5 Гнучкість самоствердження і безвідповідальна чарівність

Пара пов'язана з приємними манерами поводження, її метою є завоювання прихильності оточуючих. При цьому людина не збирається зв'язувати себе жодними зобов'язаннями і не бажає нести відповідальності за наслідки такого причаровування інших.

2:6 Погреба у фізичному полегшенні і вимога спокою

Зелене прагнення до самозбереження здійснюється лише в тому випадку, якщо умови, що викликали незручність і будуть усунуті.

2:7 Вперта нетерпимість і пристрасна впевненість у власній правоті

Тенденція зеленого до самоствердження посилюється схильністю до наполягання на своїй правоті чорного. Сплав цих якостей набуває сугубо імперативного характеру, атому будь-яка спроба оточення хоч якось вплинути на індивідуум рішуче ним відхиляється.

3:1 Імпульсивність дії і необдумані вчинки

Діяльність починається заради самої себе. Результатом процесу є те, що приділяється недостатня увага тому, що вони затулені прихованим і завуальованим сірим. Спроби приховати свої дії відсутні.

3:2 Заповзятливе кооперування й емоційне задоволення

Більше значення приділяється не співробітництву і гармонії, а самій діяльності. Неусвідомлено передбачається, що правильна діяльність сама по собі незмінно призводить до досягнення гармонії.

3:3 Цілеспрямована діяльність і контрольована ініціативність

Суб'єкт діє і виявляє ініціативу скоріше заради задоволення, отримуваного від них, ніж для підвищення свого престижу в очах оточуючих. Кольори автономні, а тому безпосередньо пов'язані із бажанням незалежності і прагненням самостійних дій.

3:4 Експансивна діяльність і освоєння нових сфер

Обидва кольори ексцентричні, а тому група надзвичайно активна і пов'язана з тотальною орієнтацією на майбутнє і спрямованістю зовні. Дії червоного здійснюється заради самих дій, і це направляється на все нове і недосліджене щодо жовтого кольору. Якщо ця група протилежна в тестовому ряду парі 1:7 йдеться про дисбаланс динаміки нервової системи.

3:5 Сприйнятливість до подразників і реактивна чуйність

Бажання і дії червоного спрямовані на зачарування, збуджуючі й захоплені об'єкти. Мета всіх дій - зачарування інших. Група кольорів символізує еротизм і естетизм як у поведінці, так і в сприйняттях.

3:6 Почуттєве задоволення і потакання власним бажанням

Активність червоного обмежена вимогою не тривожній організм і необхідністю захистити його від заподіяння незручностей. Тому всі дії спрямовуються винятково на пошуки задоволення.

3:7 Надмірні бажання і драматизація

Характерні для червоного повнота бажань і надмірність потягів стають імпульсивними, напруженими і наполегливими, посилюючись імперативним наполегливим чорним.

4:1 Непевність і брак рішучості

Головує потреба в позитивному жовтому виході зі скрутної ситуації. Але ця потреба оточена стіною сірого, а тому щільно відгороджена від всіх областей, у яких можна було б знайти цей вихід. Є готовність брати на себе відомі зобов'язання, але через сірий бар'єр важко розпізнати, які саме зобов'язання необхідно взяти на себе.

4:2 Емоційна незалежність і прагнення принести групі користь

Кольори гетерономні, тому група носить не причинний, а слідчий характер. Жовта надія орієнтована на пошуки любові і розуміння, а тому дії спрямовуються на знаходження прихильності навколишніх і встановлення довірливих контактів із ними.

4:3 Вимога визнання і честолюбство

Пара менш незалежна, ніж 2:4. Честолюбство пов'язане не стільки з потребою заслужити повагу у власних очах, скільки з надією на те, що, якщо не давати ослабнути пильності й обережності, то нові шляхи до визнання навколишніми відчиняться самі собою.

4:4 Експансивна діяльність і освоєння нових сфер

Два найяскравіших ексцентричних кольори утворюють вкрай активну і цілком спрямовану на зовні групу. Червона діяльність контролюється менше, ніж у групі 3:4, тому що жовтий колір у пошуках нового і спроможного принести задоволення стану робить цю діяльність більш поверхневою, більш ризикованою і більш експериментальною. Якщо ця група протистоїть парі чорного і синього кольорів, велика ймовірність зниження стійкості функціонування нервової системи.