Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPP_vidpovidi.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
295.07 Кб
Скачать

48. Правове регулювання комерційної діяльності в міжнародних повітряних сполученнях. „Свободи повітря”.

Свободи повітря – означає комерційні права в галузі міжнародних повітряних сполучень.

Перша "свобода повітря" — це право здійснювати тран¬зитний політ без посадки на території держави, яка нада¬ла таке право.

У цьому випадку йдеться про переліт території відповідної держави без використання будь-яких ко¬мерційних прав на цій території. Українські авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", "Авіалінії України", "Аеросвіт" та інші широко реалізують право першої "сво¬боди повітря", зокрема при міжнародних польотах, пов'язаних з перетином територій низки держав.

Друга "свобода повітря" — це право виконувати тран¬зитний політ через іноземну територію з посадкою на її те¬риторії в некомерційних цілях, тобто без права висаджува-ти або брати на борт пасажирів, вивантажувати чи за¬вантажувати багаж, пошту та вантажі.

Така посадка може, наприклад, бути викликана не¬обхідністю заправлення паливом, ремонту, технічного ог¬ляду тощо, тобто мова йде про "технічну посадку". Друга "свобода повітря", як і перша, не передбачає ве¬дення комерційної діяльності на території відповідної дер¬жави. Отже, вони мають передусім допоміжний характер.

Розглянуті перші дві "свободи повітря" становлять зміст Угоди про транзит по міжнародних повітряних лініях. Угода набула чинності в 1945 р. для Нідерландів та Норвегії, а потім до неї приєдналися ще 39 держав. За¬звичай цю угоду називають угодою про "дві свободи повітря".

Третя "свобода повітря" — це право висаджувати на іноземній території пасажирів і вивантажувати багаж, пошту, вантажі, взяті на борт повітряного судна на те¬риторії держави, національність якої має таке повітряне судно.

Четверта "свобода повітря" — це право приймати на території іноземної держави на борт повітряного судна па¬сажирів, багаж, пошту та вантажі, що прямують на те-риторію держави, національність якої має таке повітряне судно.

Всі без винятку угоди про повітряні сполучення, укла¬дені Україною, передбачають обов'язкове одночасне ви¬користання третьої та четвертої "свобод повітря" як для українських авіакомпаній, так і для авіапідприємств країн, з якими Україна уклала відповідні угоди. Отже, третя та четверта "свободи повітря" забезпечу¬ють організацію авіаційних перевезень між державами-партнерами за міжнародними угодами про повітряні спо¬лучення і, як правило, на практиці окремо не надаються.

П'ята "свобода повітря" — це право приймати на те¬риторії іноземної держави, яка є партнером за угодою про повітряні сполучення ни перевезення, пасажирів, їх багаж, вантаж та пошту, що прямують на територію будь-якої третьої держави, а також право висаджувати пасажирів та вивантажувати багаж, вантаж та пошту, що пряму¬ють з будь-якої такої держави.

П'ята "свобода повітря" докорінно відрізняється від таких комерційних прав, як третя та четверта "свободи повітря". Авіакомпанії держав, які користуються правом п'ятої "свободи повітря", можуть здійснювати авіаперевезення на ділянках повітряного маршруту між третіми країнами та країною-партнером за угодою про повітряне сполучення і навпаки, тобто за маршрутом — з території країни-партнера на території третіх країн. У зв'язку з тим, що п'ята "свобода повітря" суттєво впливає на інте¬реси національних авіапідприємств-перевізників, змен¬шуючи їхні потенційні можливості щодо здійснення авіаційних перевезень у будь-які треті країни, на практиці така "свобода повітря" в повному обсязі зазвичай майже ніколи не надається.

Розглянуті п'ять "свобод повітря" становлять зміст Угоди про міжнародний повітряний транспорт 1944 p., яка набула чинності для 17 держав, але потім п'ять із них денонсували її. Сьогодні учасниками угоди є: Болівія, Ель-Сальвадор, Ефіопія, Греція, Гондурас, Ліберія, Нідерланди, Парагвай, Швеція, Таїланд, Туреччина та Венесуела. Ця угода відома як Угода про "п'ять свобод повітря».

Шоста "свобода повітря" — це право здійснювати пе¬ревезення пасажирів, багажу, вантажів та пошти між третіми країнами через свою територію. Цінність шостої "свободи повітря" по¬лягає в тому, що авіаперевізник надає можливість паса¬жирам здійснювати прямий, безпосередній (без пересад¬ки) політ між двома країнами через свою територію, що створює якісно нові та ширші можливості використання світових авіаційних ринків перевезень.

Сьома "свобода повітря" — це право іноземного авіапе-ревізника здійснювати перевезення пасажирів, багажу, вантажів та пошти між третіми державами, обминаючи територію держави реєстрації повітряного судна.

Існує ще один вид комерційних прав — каботаж. Це право іноземного авіаперевізника здійснювати авіапереве-зення між пунктами, розташованими на території однієї і тієї ж держави. Каботаж розглядається зазвичай як восьма "свобода повітря". Інколи каботаж поділяють на:

послідовний каботаж (восьма "свобода повітря") — право здійснювати внутрішнє перевезення на відповідній ділянці міжнародної авіалінії;

автономний каботаж (дев'ята "свобода повітря") —право здійснювати внутрішнє перевезення за маршру¬том, що повністю проходить над територією іноземної

держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]