Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
304714_A315B_shpori_z_meteorologi_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

2.Закон Стефана-Больцмана

-потік енергії, що випромінюється поверхнею прямо пропорційний 4-му степеню її t

- де σ стола Стефана-Больцмана (і дорівнює 5,67 Вт/ )

Для природних поверхонь:

δ – коефіцієнт відносної поглинальної здатності

3.Закон Віна ( зміщення)

- добуток довжини хвилі , на яку припадає максимум енергії в спектрі ви промінювання λm на температуру поверхні, що ви промін. є величина стала.

λm × T = 2998 (мкм ×К) Якщо t поверхні підвищується, то енергія в спектрі випромінювання зміщується в бік більш коротких хвиль.

19. Особливості нагрівання суходолу та водних басейнів, їх термічний режим.

Поверхневий шар води, як і грунту, добре поглинає інфрачервону радіацію. Відносна випромінювальна здатність води також мало відрізняється від випромінювальної здатності інших натуральних поверхонь і становить 95% випромінювання абсолютно чорного тіла.Таким чином, умови поглинання і відбиття довгохвильової радіації у водних об єктах і у грунті відрізняється мало.Інша річ короткохвильова радіація6 для неї вода-прозоре тіло, і тому короткі хвилі, особливо фіолетові й ультрафіолетові , пронизують товщу води на значну глибину і радіаційне нагрівання спостерігається в шарі води товщиною у декілька метрів. Суттєві відмінності теплового режиму водойм і грунту визначаються такими причинами:

1.Теплоємність води у 3-4 рази більша за теплоємність грунту. Тому для однакового нагрівання вода має одержати більше тепла , ніж грунт.коли ж до води і грунту надходить однакова кількість тепла, то t води змінюється менше.Теж саме, якщо вони віддають однакову кількість тепла.

2.Частинки води мають велику рухливість. Тому у водоймах передача тепла у глибини води здійснюється не шляхом молекулярної теплопровідності як у грунті, а в результаті турбулентного перемішування. Охолодження води в нічний та холодний період року спостерігається ще швидше, ніж її нагрівання вдень і влітку.Тут до них приєднується термічна конвекція6охолоджені верхні шари через збільшення густини опускаються вниз, а їх місце займає відносно тепла вода, що піднімається з глибших шарів.

3.Водна поверхня і грунт по-різному засвоюють сонячну радіаці.ю.Альбедо води залежить від висоти Сонця більшою мірою, ніж грунту., за висоти Сонця 2-3°, водна поверхня відбиває 98% радіації, за 90%-вода майже повністю поглинає радіацію.

4.На процес нагрівання і охолодження води має вплив густина і солоність.

У результаті того, щл, що нагрівання і охолодження у водних басейнах розповсюджується значно глибше, ніж у грунті, зміна температури поверхні водойм відбувається повільніше, ніж зміна температури поверхні грунту. Дійсно, у добовому ході , мін темпер. Поверхні спостерігається через 2-3 год після заходу Сонця, а Макс.- о 15-16 год, тобто як мін., так і Макс., досягається пізніше, ніж на поверхні грунту.Амплітуда добової зміни темпер. Поверхні океанів у помірних широтах становить усього 0.1-0.2°С, у тропічних -0.5 °С, на Чорноу морі досягає 1-2 °С. Добові коливання проникають у глибину водних об єктів на 15-20 м.

У річній зміні темпер. Поверхні водойм у пн.півкулі мін спостерігається в лютому-березні, а Макс –у серпні. Амплітуда рачної зміни темпер поверхні океанів у тропічних широтах становить 2-3 °С, у помірних-5-8°С.

Отже, відмінності у розповсюдженні тепла у грунті і водоймах призводить до того, що водний басйн у теплий період року накопичує достатньо велику кількість тепла, яке віддає в атмосферу в хол. Період року.Грунт, протягом року віддає вночі більшу частину тепла, що було одержано вдень , і мало накопичує взимку.

Температура повітря над морем нижча влітку, а взимку вища, ніж над сушею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]