Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
304714_A315B_shpori_z_meteorologi_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

17. Неперіодичні зміни температури повітря. Міждобова мінливість температури

Температура повітря змінюється в добовому ході за температурою земної поверхні.Повітря нагрівається і охолоджується від земної поверхні, тому амплітуда добової зміни температури в метерологічній будці буде менша ніжна на поверхні грунту, в середньому на третину.Над поверхнею моря умови ускладнені.Температура повітря на висоті 2 м починає збільшуватися майже разом із підвищенням температури грунту(на 15 хв пізніше) вранці, після сходу сонця.Мінімальна t повітря на висоті 2 м спостерігається за півгодини до сходу сонця;t грунту починає зменшуватися з 13-14 год, а в повітрі- з 14-15 год. Таким чином, мінімум у добовій зміні t повітря спостерігається за півгодини до сходу сонця, а максимум – через 2-3 год після опівдня. Добова зміна t повітря досить точно виявляється тілтки в умовах стійкої , ясної погоди. В окремі дні добова зміна t повітря може бути «неправильною». Це залежить від змін хмарності, що впливають на зміну радіаційних умов на земній поверхні, також від адвекції, тобто горизонтального надходження повітряних мас з іншими термічними властивостями. У результаті мінімум температури повітря може зміститися вже на денні години, а максимум – на нічні, тобто регулярна добова зміна t повітря перекривається , або маскується неперіодичними змінами t. Навіть у тропіках, денеперіодичні зміни t повітря слабкіші, ніж у помірних широтах, максимальні t повітря відмічаються в після полуденні години тільки в 50% у всіх випадках спостережень.Якщо розглядати добовий хід t повітря,осереднений за багаторічний період,то неперіодичні зміни t повітря, які більш-менш рівномірно розподіляються на всі години доби, взаємно гасяться. У наслідок цього, багаторічна крива добового ходу має прстий вигляд, близький до синусоїдального.Над морями і океанами максимум t повітря спостерігається на 2-3 год раніше, ні над материками. Амплітуда коливань добової зміни t повітря більша за амплітуди коливань t самої водної поверхні. Це пов язано з тим, що поглинання сонячної енергії повітрям і його випромінювання над морем значно більші, наж над земною поверхнею, оскільки повітря над водною акваторією має більше водяної пари.За стійкої погоди зміна t повітря протягом доби простежується достатньо чітко і відмічаються:1 максимум і 1 мінімум;Мінімум спостерігається за півгодини до сходу сонця, максимум – о 14-15 год;Ця добова зміна t повітря порушується при вторгнення холодних і теплих повітряних мас.(при адвекції).

Амплітуда добової зміни t повітря залежить ще від:А) широти місця- з її збільшенням амплітуда зменшується; максимальні амплітуди спостерігаються в субтропічних широтах;Б) пори року , найменші амплітуди в помірних широтах спостерігаються взимку, найбільші-влітку;В) характеру земної поверхні;Г) рельєфу місцевості;Д)висоти місця над рівнем моря.

18.Основні закони випромінювання та їх застосування в метеорології

Будь-яке тіло,t якого вища 0, випромінює променисту енергію. Випромінювальна здатність тіла – кількість енергію відповідної довжини хвиль , що випромінюються з одиничної поверхні за одиницю часу. Найбільше залежить від t поверхні тіла і від фізико-хімічних властивостей. Випромінена енергія, що попадає на іншу поверхню, може нею частково поглинатися і відбиватися. Якщо поверхня або тіло повністю поглинає енергію, то таке тіло називається - абсолютно чорне ( в природі існує лише приблизно) Поглинальну здатність тіла позначимо через величину Кλ

1.Закон Кіркхгофа Eλ /Кλ=Е - ввідношення випромінювальної здатності (Eλ) до поглинальної здатності тіла (Кλ) при фіксованій температурі є величина стала і дорівнюєвипроміндвальній здатності абсолютно чорного тіла.при тій же температурі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]