Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
304714_A315B_shpori_z_meteorologi_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

83. Основні прилади для визначення шв. І напряму вітру:

Флюгер, ручні анемометри, вітромір Третьякова

Флюгер склад. з флюгарки, рози вітрів і показника шв. вітру. Напрям вітру визначають по положенню флюгарки. Під дією вітру показник шв. вітру показує шв. вітру. Встановлюють флюгер строго вертикально, на дерев’яному стовпі на висоті 10-12 см. Для визначення напряму вітру треба стояти біля стовпа і слідкувати за флюсаркою протягом 2 хв. Для визначення шв. вітру відійти від флюгера і стати так, щоб дошка і дуга з шрифтами були добре видні.

Ручні анемометри використовують для визначення середньої шв. вітру за деякий проміжок часу. Встановлюють вертикально на висоті 2м або в деяких випадках можна тримати на витягнутій руці.

Вітромір Третьякова використовують для визначення шв. і напряму вітру в польових умовах. Він склад. З флюгарки і лож подібної металевої пластини. Шв. визначають по куту нахилу цієї пластини. Встановлюють його на спец. Підставці. Принцип дії такий,як і у флюгера.

87. Прилади для безперервної реєстрації метеорологічних величин (самописці).

На метеорологічних станціях встановлюються прилади самописці, які дають неперервну автоматичну реєстрацію найважливіших метеорологічних елементів (особливо температури і вологості повітря, атмосферного тиску та вітру). Самописці нерідко конструюють так, що їх приймальні частини, розміщені на майданчику чи на даху будівлі, мають електричну передачу до пишучих частин, встановлених всередині будівлі.

Самописці складаються з трьох основних частин: приймальної, передавальної, реєструючої.

Для безперервного запису тиску використовують барографи. Приймальною частиною барографа є анероїдні коробки, які згвинчуються між собою ніжками, закріпленими в центрі кожної коробки. Від стискування зовнішнім атмосферним тиском коробки охороняються пружиною, розміщеною всередину кожної коробки. Реєструючою частиною барографа є барабан з годинниковим механізмом всередині. На барабан одягається стрічка, що являє собою смужку паперу, яка розграфлена горизонтальними паралельними прямими й вертикальними дугами. Завдяки годинниковому механізму барабан обертається, і перо, наповнене гліцериновими чорнилами, залишає на стрічці запис коливань тиску у часі.

Термограф слугує для безперервного запису змін температури повітря. Приймачем термографа є зігнута біметалева пластинка, виготовлена з металів із різноманітним термічним коефіцієнтом розширення. Зазвичай для цього використовують залізо і мідь. Один кінець біметалевої пластинки прикріплюється нерухомо в рамці, що знаходиться на зовнішній стінці корпуса. Інший кінець залишається вільним і при зміні температури може переміщуватися. Передавальною частиною є система важелів. До вільного кінця біметалевої пластинки прикріплений важіль, який сполучений тягою з важелем колінчастого вала. Другим важелем колінчастого вала є стрілка, що закінчується пером. Перо, торкаючись до стрічки на барабані, що обертається завдяки часовому механізму, креслить на ній криву, яка відповідає змінам температури повітря.

Гігрограф використовується для неперервної реєстрації змін відносної вологості повітря. Гігрографи бувають волосяні і плівкові. Приймальною частиною волосяного гігрографа є пучок знежиреного людського волосся, кінці якого закріплені за допомогою ебонітових втулок на металевому кронштейні. Зміни довжини волосся системою важелів і двох колінчастих валиків передаються на стрілку з пером на кінці. Реєструюча частина гігрографа влаштована так само, як і у інших самописців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]