Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
304714_A315B_shpori_z_meteorologi_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

74. Методика проведення спостережень за вологістю повітря. Станційний психрометр. Гігрометр.

Психрометр складається з двох розташованих поруч термометрів: сухого, що вимірює температуру повітря, і змоченого, резервуар якого обернуто тканиною (батистом), зволоженою дистильованою водою. Повітря обтікає обидва термометри. Через випаровування води з тканини змочений термометр звичайно показує більш низьку температуру, ніж сухий. Чим нижче відносна вологість, тим більша різниця показань термометрів. На основі цих показань за допомогою спеціальних таблиць і визначається відносна вологість.

Волосной гігрометр вимірює відносну вологість на підставі змін довжини людського волоса. Для видалення натуральних жирів волосся спочатку вимочують в етиловому спирті, а потім промивають у дистильованій воді. Довжина підготовленого в такий спосіб волоса має майже логарифмічну залежність від відносної вологості в діапазоні від 20 до 100%. Час, необхідний для реакції волосся на зміну вологості, залежить від температури повітря (чим нижче температура, тим він більший). У волосном гігрометрі при збільшенні або зменшенні довжини волоса спеціальний механізм пересуває покажчик по шкалі. Такі гігрометри звичайно використовують для виміру відносної вологості в приміщеннях. Електролітичні гігрометри. Чуттєвим елементом цих гігрометрів служить скляна або пластмасова пластинка, покрита вуглецем або хлоридом літію, опір яких міняється в залежності від відносної вологості. Такі елементи звичайно використовуються в комплектах приладів для метеорологічних куль-зондів. При проходженні зонда крізь хмару прилад зволожується, а його показання протягом досить тривалого часу (поки зонд не виявиться за межами хмари і не висохне чуттєвий елемент) спотворюються.

80. Методика спостережень за тривалістю сонячного сяяння.

Приладом для спостереження за тривалістю сонячного сяяння є геліограф.

Геліограф (від грец. Helios - Сонце і grapho - пишу) - в метеорології і кліматології - прилад для автоматичної реєстрації тривалості сонячного сяйва протягом дня, тобто коли Сонце не закрите хмарами. У СРСР найбільшого поширення набули геліографи системи Кемпбелла - Стокса, в яких кульова лінза збирає сонячні промені на картонній стрічці, розділеної часовими лініями. Внаслідок видимого добового руху Сонця на стрічці залишається чіткий пропалений слід. За російськими метрологічним стандартам, геліографічних системи Кемпбелла - Стокса є засобом вимірювання. Як правило, механічна система дозволяє відкалібрувати прилад для роботи на будь-якій широті. Геліограф-в техніці зв'язку-оптичний телеграф, пристрій для передачі інформації на відстань за допомогою світлових спалахів. Головною частиною геліографа є закріплене в рамці дзеркало, нахилами якого виробляється сигналізація серією спалахів сонячного світла (як правило, азбукою Морзе) в напрямку одержувача сигналу. Зазвичай Г. виконувалися мобільними і монтували на тренозі. Були широко поширені в арміях багатьох країн в 19-початку 20-го століття (в армії Великобританії і Австралії-аж до 1960-х). Дальність зв'язку в хороших умовах (сонячний день, чиста атмосфера) могла перевищувати 50 км. Рекорд дальності зв'язку за допомогою геліографа (рассстояніе між точками передачі і прийому 295 км, обидві розташовувалися на гірських вершинах) був поставлений в США в 1894 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]