Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен_ekonomichna_teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
464.9 Кб
Скачать

42. Підприємництво як фактор виробництва

підприємництво:

  • тип господарської поведінки, що ґрунтується на самостійності та незалежності суб’єктів стосовно вибору, на повній відповідальності за прийняті рішення і їх наслідки і спрямування діяльності на досягнення комерційного успіху.

  • Специфічний фактор вир-ва, що характеризує діяльність людини стосовно поєднання та ефективного використання всіх інших факторів вир-ва з метою створення благ та послуг; специфіка якого полягає в особливому типі поведінки господарюючого суб’єкта, якому притаманні ініціатива, новаторство, певний ступінь ризику та відповідальності; забезпечує розвиток та вдосконалення вир-ва, його постійне оновлення, зміну традиційних стереотипів в управлінні процесом.

  • Метод ек мислення, властивий людям, здатним до підприємництва, який характеризується оригінальністю ідей та підходів до вирішення господарських проблем.

Принципи підприємництва:

  • орієнтація на запити, смаки та уподобання споживачів.

  • Прагнення бути в курсі інновацій ек сфери.

  • Максимальне використання конкурентних переваг.

  • Творчий пошук, прагматизм, наслідування демократичних традицій

43. Фактори виробництва і витрати фірми

фактори вир-ва – ресурси; елементи, які використовуються для вир-ва матеріальних та духовних благ:

- робоча сила (сукупність фізичних та розумових здібностей людини, її здатність до праці. Праця – свідома, доцільна діяльність людини, яка спрямована на задоволення потреб.).

- предмети праці (речовини природи, на які спрямована праця людини і які становлять матеріальну основу майбутнього продукту).

- засоби праці (комплекс речей, якими людина діє на предмети праці).

- людський капітал (сформований в результаті інвестицій і накопичення людиною певний запас знань, навичок, здібностей, які ефективно використовуються в певній сфері сусп вир-ва).

- капітал (економічний ресурс, що визначається як сукупність усіх технічних, матеріальних і грошових засобів, що використовуються для вир-ва; має дві форми – натурально-речова – машини, обладнання, споруди, транспорт, сировина, матеріали і грошова – стартова сума економічного потенціалу).

- земля (земля, лісові і водні ресурси, корисні копалини, тощо), може виступати як засобом так і предметом праці.

- наука (специфічна форма людської діяльності, спрямована на отримання та систематизацію нових знань про природу, сус-во і мислення; втілюється у створенні нових засобів праці, впровадженні прогресивних технологій, тощо).

- інформація (система збирання, обробки та систематизації різноманітних знань з метою використання в різних сферах людського життя).

- екологія (роль стану природного середовища в процесі відтворення сусп продукту та робочої сили; проявляється у знаходженні альтернативних сировинних ресурсів, збереженні та підтриманні життєво необхідних екологічних процесів, вжитті природоохоронних та відновлюваних заходів, що впливають на динаміку окремих показників господарської діяльності).

- підприємницькі здібності (поєднання та ефективне використання всіх інших факторів вир-ва з метою створення благ та послуг). витрати підприємства – сукупність матеріальних витрат і живої праці, що показує скільки коштує вир-во фірмі, виступає у формі собівартості продукції. Складаються з матеріальних затрат (без зворотних відходів), витрати на оплату праці, відрахування на державне, соціальне страхування, відрахування на обов’язкове медичне страхування, амортизація.

Розрізняють:

1. за підрахунком:

- прямі витрати (пов’язані з процесом вир-ва – затрати на сировину, матеріали, зарплатню).

- непрямі витрати (пов’язані з роботою підприємства – цехові та загально виробничі витрати).

2. за змістом:

- основні (витрати на вир-во).

- накладні (витрати на організацію, управління, технічну підготовку; відсотки за кредит банку, охорона праці, канцелярські витрати, зарплатня).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]