Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен_ekonomichna_teoriya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
464.9 Кб
Скачать

25. Ринкова ціна та її фактори.

Ціна - грошова сума, що сплачується за конкретний товар.

Ринкова ціна встановлюється безпосередньо на ринку під впливом співвідношення попиту і пропозиції. Іноді таку ціну називають вільною, вона не встановлюється спеціальними органами, не нав’язується зверху. Відхилення ціни від вартості відбувається не за вказівкою чиновника, а внаслідок співвідношення попиту та пропозиції. Ціна є важелем встановлення пропорцій у господарстві в умовах конкуренції.

Ринкова ціна не може бути встановлена урядовим директором чи указом президента. Для цього мають бути об’єктивні умови:

- демонополізація економіки на основі проведення приватизації,

- наявність конкурентного середовища,

- створення необхідних умов для підприємництва, розвитку всіх легальних форм господарювання.

Фактори формування ціни:

1. Вартісні чинники - зниження продуктивності праці, що є умовою підвищення ціни, та підвищення продуктивності праці - її зниження (зростання технічної оснащеності праці, підвищення кваліфікації працівників, використання матеріальної заінтересованості).

2. Чинники співвідношення попиту та пропозиції: коли попит великий, а пропозиція недостатня, ціни зростають, і навпаки. В усіх випадках скорочення виробництва товарів призводить до підвищення цін. Є чинники, що знижують попит населення на товари, а отже зумовлюють зниження ціни товару. Знижуються ціни на товари і через моральну зношеність товарів.

На ціни впливають насиченість потреб у деяких товарах, купівельна спроможність. Збільшення чисельності безробітних призводить до зменшення купівельної спроможності населення і таким чином до зниження деяких цін.

До чинників, що збільшують попит на товари і водночас зумовлюють зниження цін належать: зростання обсягів виробництва, безоплатне надання матеріальних благ за рахунок сус-них фондів споживання, поліпшення якості товарів без збільшення витрат, вміла організація реклами...

3. Психологічні чинники – врахування психології покупця . Встановлено, що переважно споживачі розглядають ціну як показник якості товару або послуги. Для деяких товарів, що мають відому марку, користуються особливим попитом покупців, встановлюють так звані престижні надбавки на ціни, що подекуди перевищує собівартість в декілька разів. Із практики торгівлі відомо, що на покупця впливає перша цифра ціни: людина радше купить товар ціною 299, ніж 300. Через це в рекламних оголошеннях для залучення покупців, як правило, виражені непарними числами.

4. Чинник державного регулювання, що визначається впливом ринку, тобто умовами конкуренції та мірою втручання держави у ринок.

- в умовах чистої конкуренції, коли реалізується однорідний товар, ціна повністю залежить від співвідношення попиту і пропозиції; коливання в розмірі цін дуже незначне, продавець фактично не може маневрувати цінами.

- в умовах чистого монопольного ринку продавець, що має лідерську позицію, має вирішальний вплив на встановлення ціни на певний товар; на ціну має впливати державне регулювання,

- в умовах олігопольного ринку, коли існує невелика кількість продавців, ціна товару в основному залежить від дій конкурентів; можливості зниження або підвищення цін обмежені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]