Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни

МІЖНАРОДНІ ФІНАНСОВІ РИНКИ”

1. Загальні відомості

Курс “Міжнародні фінансові ринки” є курсом професійно орієнтованих дисциплін вільного вибору студента і викладається для студентів спеціальності 6.050100 “Міжнародна економіка”.

Курс базується на таких дисциплінах, як міжнародна економіка, міжнародні фінанси, транснаціональні корпорації, математичне дослідження економічних операцій, інвестування, економіка зарубіжних країн, міжнародні економічні організації, зовнішньоекономічна діяльність.

Курс “Міжнародні фінансові ринки” забезпечує такі курси, як “Міжнародні фінанси”, “Міжнародний фінансовий менеджмент”, “Міжнародна інвестиційна діяльність”.

Курс передбачає ґрунтовне вивчення теоретичних та прикладних аспектів міжнародних фінансових ринків в умовах глобалізації економіки.

Теоретичними засадами є сучасні теорії валютного ринку, прямих іноземних інвестицій, теорії диверсифікації міжнародного інвестиційного портфелю та інші.

Розкривається структура глобальних фінансових ринків, основні принципи їх функціонування, його складові компоненти. Розглядається еволюція міжнародних валютних ринків та міжнародних ринків капіталу.

Особлива увага приділяється аналізу сучасних інструментів міжнародних фінансових ринків та особливостей їх застосування. Для цього пропонується аналіз сучасного фактичного матеріалу, а також практичних ділових ситуацій та задач, які можуть стояти перед учасниками міжнародних фінансових ринків.

Мета курсу полягає у поширенні світогляду студентів, поглибленні їх знань, з урахуванням того, що вони вже отримали початкові знання з курсів “Міжнародні фінанси” та “Міжнародна інвестиційна діяльність”.

Завданням курсу є надання студентам практичних навичок визначення валютних курсів, застосування хеджевих та спекулятивних стратегій за допомогою деривативів, аналізу можливостей вибору стратегії залучення фінансових ресурсів для потреб компанії на міжнародних фінансових ринках.

Предметом курсу в межах дисципліни є основні напрями розвитку міжнародних фінансових ринків, основні інструменти міжнародних фінансових ринків та їх інфраструктура.

Дисципліна передбачає опанування знаннями та уміннями по аналізу стану та динаміки міжнародних фінансових ринків, процесу аналізу операцій на фінансових ринках, які є основою для прийняття рішень керівниками компаній. З метою підвищення ступеню обґрунтованості рішення студенти повинні опанувати якісні та кількісні методи аналізу та навчитися використовувати їх результати для прийняття рішень.

В курсі розглядаються такі основні проблеми як особливості функціонування глобальної фінансової системи, характеристика сегментів міжнародних фінансових ринків, фактори та умови формування міжнародних фінансових центрів, сутність та структура міжнародної валютного ринку, основні його учасники та механізм проведення валютних операцій, можливості використання валютних операцій для реалізації цілей хеджування та спекуляцій, система регулювання міжнародних фінансових ринків, можливості та переваги залучення коштів на ринку позичкового капіталу та можливості та переваги залучення коштів на ринку довгострокових залучень, місце України на міжнародних фінансових ринках, проблеми виходу українських емітентів на міжнародні та євроринки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]