Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2.Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Предмет і теоретичні засади економічної політики. Значення меп для загального економічного розвитку світової економіки

Економіка і політика: їх сутність і взаємозв’язок. Принципи і складові економічної політики. Механізм реалізації економічної політики. Методи і засоби економічної політики. Фактори формування МЕП: національні, економічні, політичні, регіональні. Функції МЕП: стимулююча, мобілізуюча.

Основна література: [1- 4, 6, !2-14, 17, 19].

Додаткова література: [24, 25, 30, 34, 35 ].

Тема 2. Теорії економічної політики.

Теорія економічних порядків. Концепція Я. Тінбергена. Оптимальна функція добробуту і функція мінімізації витрат Г.Тейлора. Критика Р.Лукаса. Теорія циклічного типу. Індивідуальні переваги і колективна поведінка. Вибір довгострокової політики у демократичній системі. Поведінка у короткостроковому періоді: політичний діловий цикл. Світосистемна теорія ЗЕП: внутрішній регламент.

Основна література: [1- 4, 6, !2-14, 17, 19].

Додаткова література: [24-27, 30, 34, 35, 41].

Тема 3. Економічні основи меп

Ключові акценти і орієнтири ЗЕП. Процес формування і здійснення зовнішньоекономічної політики у контексті міжнародних відносин. Сутність ЗЕП держави. Зовнішньоекономічна політика і критерії структури системи міжнародних відносин. Функціонування зовнішньоекономічної політики в системі міжнародних відносин. Основний закон функціонування ЗЕП у системі міждержавних відносин. Поняття “співвідношення сил”. Особливості взаємодії міжнародних економічних відносин і зовнішньоекономічної політики. Дерево цілей ЗЕП. Національна макромодель. Методологічний інструментарій ЗЕП.

Основна література: [1, 5, 6, !2, 14, 17, 19].

Додаткова література: [24-27, 30, 34, 35, 41].

Тема 4. Економічні основи мтп та зтп

Поняття міжнародної торгівельної політики (МТП). Порівняльна характеристика векторних напрямків МТП.

Поняття зовнішньоторгівельної політики (ЗТП). Загальна характеристика ЗТП країн світу.Цілі та функції МТП та ЗТП. Суб’єкти МТП та ЗТП. Інструменти та сфери МТП та ЗТП. Двосторонні договори та угоди як торгово-політичні умови й засоби зовнішньоекономічної політики. ГАТТ/СОТ та її роль у формуванні сучасної зовнішньоекономічної політики. Базові принципи системи багатостороннього міжнародного регулювання в рамках ГАТТ і СОТ. Політика СОТ.

Торгівельні режими в системі МТП.

Основна література: [1- 4, 6, 7, 9, !2-14, 17, 19].

Додаткова література: [27, 29, 32, 35, 39, 40].

.

Тема 5. Митно-тарифні засоби зовнішньоекономчної політики

Митно-тарифні заходи ЗТП. Види митних зборів. Митна вартість товару. Кодекс митної вартості. Країна походження товару. Особливості сучасної митно-тарифної політики.

Спільні митні тарифи і спільна торговельна політика країн ЄС. Спільний митний тариф (СМТ). Спільні правила щодо імпорту. Спільні домовленості щодо експорту.

Основна література: [1- 4, 6, !2-14, 17, 19].

Додаткова література: [27, 29, 32, 35, 39, 40].

Тема 6. Субсидії та антидемпінгова політика у міжнародній торгівлі. Компенсаційні заходи та технічні бар’єри у міжнародній торгівлі

Економічний зміст демпінгу в міжнародній торгівлі та заходи протистояння демпінгу. Застосування антидемпінгових заходів. Підтримка експортерів: експортні субсидії. Антидемпінгове законодавство ЄС - спільний захист торгівлі.

Кількісні обмеження та заходи адміністративного регулювання у ЗТП. Заходи прихованого протекціонізму і ії роль у регулювання міжнародної торгівлі. Податки і податкова політика. Підтримка імпортерів: компенсаційні заходи. Технічні бар’єри в зовнішній торгівлі: сутність і форми, області застосування. Стандарти і вимоги, пов’язані з охороною здоров’я, промисловістю і технікою безпеки. Торгово-політичні методи росширення експорту товарів.

Основна література: [1- 4, 6, 12-14, 17, 19].

Додаткова література: [21-23, 29, 33, 34].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]