Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заняття 2

Тема 3. Основні фактори та рушійні сили розвитку міжнародної конкурентоспроможності

Тема 4. Інтенсифікація міжнародної конкуренції та її вплив на розвиток міжнародної конкурентоспроможності

Мета: надання навичок по визначенню факторів, що впливають на конкурентну боротьбу. Визначення основних рушійних сил розвитку конкуренції та ступінь впливу кожного, залежно від характеристик галузі, системи факторів, що визначають інтенсивність конкуренції, щодо впливу інституціональної структури та історичний розвиток галузі як одних з одновних факторів, що визначають природу конкуренції, визначення ринкової влади.

Завдання: (має командний характер):

  • аналіз факторів макроекономічного середовища на динаміку конкуренції, аналіз напрямів розвитку галузі та зміни у конкурентній боротьбі, визначення ролі науково-технічних факторів на розвиток конкуренції. Проаналізувати вплив вторгнення нових конкурентів, економічної влади постачальників та споживачів, можливості загрози з боку товарів субститутів на конкретно обраній галузі.

  • визначення ринкової влади виробників у галузі, вміння використовувати непрямі та нетрадиційні методи визначення ринкової влади.

Господарська ситуація: метод визначення ринкової частки виробника безалкогольних напоїв у Мексиці.

Самостійна робота студентів: обговорення завдання у команді та написання звіту про виконання завдання.

Заняття 3

Тема 5. Аналіз конкуренції на основі теорії ігор

Тема 6. Фактори забезпечення міжнародної конкурентоспроможності підприємства

Мета: надати студентам знання та навички аналізу конкуренції за допомогою формального методу, щодо сутності конкурентоспроможності товару.

Завдання: вміти проаналізувати одноперіодну модель дилеми ув’язненого, вміти аналізувати стратегії взаємодії фірм на основі рекурентних ігор, будувати стратегію переговорів та ціноутворення на основі теорії ігор;

- визначати основні методи по аналізу та розвитку конкурентоспроможності товару, аналізувати та розробляти власні показники конкурентоспроможності товару.

Господарська ситуація: процес переговорів між фармацевтичними компаніями. Порівняння результатів з аналітичним методом розв’язання проблеми.

Самостійна робота студентів: обговорення завдання у команді та написання звіту про виконання завдання.

Заняття 4

Тема 7. Аналіз конкурентоспроможності фірми на основі концепції конкурентних переваг

Тема 8. Стратегії міжнародної конкурентоспроможності

Мета: надати студентам знання та навички щодо сутності конкурентоспроможності фірми, розробки конкурентних стратегій, основних підходів до їх формування та впровадження.

Завдання:- вміти визначати механізм формування конкурентних переваг, залежно від виду галузі та ринкової влади фірми, аналізувати конкурентоспроможність фірми на основі системи показників;

- проводити та розробляти стратегії розвитку компанії на сонові класичних підходів та SWOT аналізу, вміти розрізняти та визначати передумови необхідності формування захисної чи наступальної стратегії, вміти прогнозувати наслідки впровадження конкурентної стратегії фірмою на ринку.

Самостійна робота студентів: обговорення завдання у команді та написання звіту про виконання завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]