Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec_kurs.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Соціальна структура і соціальна стратифікація

План

  1. Сутність і основні елементи соціальної структури.

  2. Теорії соціальної стратифікації.

  3. Соціальна мобільність та її види.

  4. Тенденції розвитку соціальної структури в сучасній Україні.

СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА – є тривалим укладом соціальних взаємодій між елементами суспільства: статусами, ролями, групами, організаціями, соціальними інститутами і територіальними спільнотами.

Їхня кількість, порядок розміщення і характер взаємозалежності визначають зміст конкретної структури конкретного суспільства. Хоча структура описує стійкий, нерухомий момент будови суспільства (соціальну структуру можна назвати скелетом суспільства), все-таки вона змінюється в процесі історичного розвитку. Це пов’язано із зміною суті основних елементів соціальної структури.

Охарактеризуємо їх детальніше.

СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС—певна позиція особи в соціальній структурі групи і суспільства, пов`язана з іншими позиціями через систему прав і обов`язків. (Статус “викладач” має сенс тільки по відношенню до статусу “студент”, але не щодо статусу “міліціонер” чи “перехожий”).

Кожна людина має багато статусів, позаяк є членом багатьох груп (син, студент, юнак, читач бібліотеки, споживач і т. ін.). Але в статусному наборі обов`язково виділяється ГОЛОВНИЙ. Для мужчин він найчастіше є пов`язаний із місце роботи (директор, президент, шофер), а для жінок – із сім`єю (мама, дружина). Часто домінуючим статусом є вік, котрий визначає очікувану поведінку його носіїв і ймовірну реакцію інших.

Статуси є вроджені (мужчина, негр, українець) і ті, що досягаються (студент, шофер, батько).

Незбігання статусів:

  1. високий в одній соціальній групі і низький – в іншій. Високооплачуваний банкір вірогідно, але не обов’язково матиме високий статус у власній родині або у групі футболістів- аматорів;

  2. коли права і обовязки одного статусу суперечать виконанню обовязків іншого (статус хорошої матері і дружини і ефективного працівника).

СОЦІАЛЬНА РОЛЬ

Соціальна роль — модель поведінки, орієнтована на даний статус. Її ще називають динамічною стороною статусу. Якщо статус вказує на позицію індивіда всередині групи, то роль – на поведінку властиву даному статусові.

Соціальна роль неможлива без ОЧІКУВАНЬ членів групи поведінки, повязаної з певним статусом. Напр. учитель повинен себе поводити як учитель, а не як клоун чи міліціонер.

РОЛЬОВИЙ НАБІР. Кожен статус включає в себе ряд ролей (викладач – наставник молоді — автор статей – фахівець в своїй галузі – колега – адміністратор і т. ін.).

СОЦІАЛЬНА ГРУПА

Соціальна група – сукупність людей, виділена за соціально значимими критеріями (стать, вік, раса, національність, професія, місце проживання, дохід, влада, освіта та ін.).

Класифікація соціальних груп

І рівень -- малі групи (від 2 до 20 чол.,які добре знайомі між собою, об’єднані спільними цілями, інтересами і постійно взаємодіють між собою) і великі групи.

Великі групи поділяють на НОМІНАЛЬНІ (їх виділяють тільки для потреб статистики, напр.: споживачі прального порошку “Аріель”, пасажири приміських поїздів, ті, що стоять на обліку в лікарні і т. ін.) і РЕАЛЬНІ (критерієм їх виділення є реально існуючі істотні ознаки – стать, дохід, раса, національність, місце проживання, професія та ін.).

Реальні групи – реальні проблеми для суспільства, номінальні ж – не створюють подібного за масштабом і характером спектру соціальних проблем.

Соціальні організації—це штучно сконструйовані спільноти людей длявиконання певної легітимної цілі, напр. виробництва товарів чи надання послуг. Соц. організаціями є підприємство, школа, ресторан, банк, контора і т. ін. (їх ще називають формальними рупами).Для організації властиві взаємини між людьми на підставі формально чи неформально встановлених правил поведінки, фіксованого членства, розподілу праці, чіткого підпорядкування і наявності засобів контролю.

Відповідно до виконуваних завдань та шляхів їх досягнення, розрізняють такі типи соціальних організацій: бюрократичні, добровільні асоціації і тоталітарні.

БЮРОКРАТИЧНИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ властиві (за М. Вебером):

  1. розподіл праці;

  2. ієрархія влади;

  3. штат співробітників-фахівців;

  4. формалізована процедура фахової підготовкм функціонерів;

  5. писані правила, якими регулюється режим роботи функціонерів;

  6. спеціальне приміщення – офіс;

  7. лояльність кожного співробітника до організації.

ДОБРОВІЛЬНИМ АСОЦІАЦІЯМ ( Напр.: Соціологічне товариство України чи яке-небудь товариство філателістів, різного роду громадські організації) притаманні наступні ознаки:

  1. Вони створюються для захисту інтересів їх членів;

  2. членство у них є добровільним, його не присвоюють від народження, як, наприклад, громадянство, і воно не передбачає жорстких вимог, правил (як, наприклад, в армії чи в лікарні);

  3. вони не пов’язані з місцевими чи державними органами влади

Довідка: у США понад 75% дорослих громадян входить хоча б до однієї добровільної асоціації.

ТОТАЛІТАРНІ ОРГАНІЗАЦІЇ виникають для забезпечення специфічних потреб суспільства, захисту інтересів суспільства від деструктивних дій окремих його членів, а також для блага тих окремих членів суспільства, які потребують постійного і пильного нагляду. До тоталітарних організацій відносять:

  1. карні заклади (тюрми, табори);

  2. військові частини і закриті навчальні заклади;

  3. монастирі;

  4. установи для людей, яким потрібна постійна допомога: інваліди, хворі, особи похилого віку.

2. Нерівність властива для всіх типів людського суспільства. Навіть у примітивних суспільствах, де не існує майнової різниці, є нерівність між різними індивідами, між чоловіками і жінками, між молодими і старими,тощо.

Щоб описати ці нерівності, соціологи застосовують термін СОЦІАЛЬНА СТРАТИФІКАЦІЯ.

СОЦІАЛЬНА СТРАТИФІКАЦІЯ – це сукупність розміщених у вертикальному порядку соціальних прошарків (Stratum (лат) – шар).

Автор терміну – американський учений російського походження Пітірім Сорокін. Він запозичив це поняття з геології.

Якщо соціальна структура виникає з приводу суспільного розподілу праці, то соціальна стратифікація, тобто ієрархія соціальних груп – з приводу суспільного розподілу результатів праці (соціальних благ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]