Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Покропивний.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
6.75 Mб
Скачать

1) Автомобілі аналогічного класу є екологічно чистими й можуть використовуватися для комерційних рейсів за маршрутами західноєвропейської спрямованості з високою якістю автошляхів;

2) за досвідом сервісних фірм, протягом одного місяця можна здійснити не більш як 4 рейси довжиною 2000 км (з урахуванням зворотного проїзду). Середня комерційна вартість 1 км становить 1,45 грн, а рівень рентабельності транспортних послуг — 45 %;

3) через брак вільних коштів потрібно розраховувати на одержання валютного кредиту за річною позиковою ставкою 36 %. Офіційний курс гривні на момент кредитної операції становив 6,50 грн за 1 євро.

Основне завдання щодо аналізу ситуації. Зробити необхідні розрахунки й дати аргументований висновок щодо економічної ефективності реалізації зарубіжної програми «Лізинг-мерседес» українською корпорацією.

РОЗДІЛ 13

Організаційно-економічні заходи щодо підвищення ефективності господарської діяльності

Ситуація 13.1. Аналітичне оцінювання доцільності розвитку кооперованих зв’язків підприємств

Характеристика ситуації. У результаті реструктуризації великого верстатобудівного підприємства та створення кількох спеціалізованих виробництв (фірм) з виготовлення верстатів, що мають великий попит на ринку, обсяг їх виробництва має зрости в 1,5 раза. Збільшення виробництва продукції буде забезпечено в основному завдяки здійсненню заходів щодо перерозподілу номенклатури й типорозмірів готових виробів між спеціалізованими виробництвами, досягненню за рахунок цього більшого ступеня його однорідності. Поряд зі здійсненням предметної, подетальної та технологічної спеціалізації новостворених фірм бізнес-проектом також передбачено можливість отримувати кооперовані поставки певної кількості деталей загальномашинобудівного застосування (зокрема, шестерень кількох типорозмірів), що дотепер виготовляються власними силами, з іншого спеціалізованого машинобудівного підприємства. За попередньо зробленими економічними розрахунками, потреба фірм реструктуризо­ваного великого підприємства, навіть з урахуванням перспективного збільшення випуску верстатів, не дасть можливість організувати власне виробництво цих деталей (шестерень) в оптимальних обсягах, хоча, за розрахунками, ефективний строк окупності виробничих інвестицій перебуває в економічно допустимих межах. Необхідно:

1. Визначити сукупність чинників технічного, організаційного та економічного характеру, яку необхідно враховувати під час вирішення питання «виготовляти самому чи купувати необхідні шестерні з іншого спеціалізованого підприємства».

2. Виявити додаткову інформаціюч, якої не вистачає, задля прийняття обґрунтованого управлінського рішення щодо цього питання.

Ситуація 13.2. Застосування економічних санкцій за умови поставки продукції з відхилен­ням від вимог стандартів

Характеристика ситуації. Головне підприємство акціонерної компанії «Інтерприлад» упродовж останніх кількох років одержує зі спеціалізованого заводу з перероблення пластмас комплектуючі, які використовуються на складання виробу з основної номенклатури — приладу «КВП-210». Договірна ціна приладу становить 12 тис. грн. У свою чергу, акціонерна кампанія «Інтерприлад» поставляє заводу з перероблення пластмас штампи та прес-форми. Партія пластмасових ручок умикання приладу «КВП-210» за ціною 20 грн за одиницю розміром 10 тис. од. поставлена на головне підприємство в першому кварталі поточного року. При цьому 20 % партії виявилися виготовленими з відхиленнями від установленого стандарту за одним параметром — зовнішнім діаметром деталі. На черговій нараді в директора головного підприємства йшлося про нестандартні деталі. До того ж керівники відповідних структурних підрозділів висловили різні думки. Основні з них зводились ось до чого.

Прилад «КВП-210» нещодавно пройшов обов’язкову сертифікацію. Установлення на ньому нестандартної ручки дещо погіршить його зовнішній вигляд, а можливо — це ще треба перевірити — й ускладнить дії оператора-контролера. На це у споживачів нашої продукції можуть виникнути претензії.

Це не перше порушення постачальником вимог чинного стандарту. Вочевидь, необхідно застосувати передбачені законодавством штрафні санкції за порушення договірних зобов’язань щодо поставки продукції необхідного асортименту та якості.