Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Покропивний.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
6.75 Mб
Скачать

Дані для розрахунку середньозваженої норми запасу

Найменування ресурсів

Витрати, тис. грн

Норма запасу, дні

Арматура

2000

30

Цемент

800

15

Щебінь

240

12

Пісок

260

12

2.6. Розрахунок нормативу оборотних коштів у незавершеному виробництві. На малому підприємстві «Омега» добовий випуск радіоприймачів становить 120 од. Оптова ціна одного радіоприймача — 136 грн. На початку виробничого циклу, тривалість якого — 7 днів, у виробництво запускаються одноразові витрати матеріалів вартістю 69 грн. Рентабельність продукції становить 29 %.

Визначити норматив власних оборотних коштів, що відволікається підприємством «Омега» в запаси незавершеного виробництва.

2.7. Обчислення нормативу оборотних коштів у незавершеному виробництві конкретного виробу. Виробнича фірма почала виготовляти новий виріб А, валові витрати на виробниц­тво (собівартість) якого становлять 10 000 грн. Згідно з виявленим ринковим попитом річна виробнича програма нового виробу сформована в розмірі 350 од. За встановленою технологією тривалість виробничого циклу становить 4 дні. Вартість сировини й матеріалів, оброблення (переробка) яких започатковується в пер­ший день виробничого циклу, дорівнює 40 % валових витрат на виробництво (собівартості) нового виробу А. Решта витрат за днями виробничого циклу розподіляється рівномірно. Кількість робочих днів у році — 250.

Визначити норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві нового виробу А.

2.8. Обґрунтування нормативу оборотних коштів у незавер­шеному виробництві підприємства. Розрахувати норматив оборотних коштів у незавершене виробництво державного підприємства «Сантал» на підставі наведених далі даних.

1. Річний обсяг виготовлюваної продукції в розрахунковому році має становити 12 000 од., а валові витрати на виробництво (собівартість) одиниці продукції — 345 грн.

2. Виробничий цикл триватиме 7 днів.

3. Поточні витрати розподіляться за днями виробничого циклу так: одноразові витрати (витрати першого дня виробничого циклу) — 65 %; рівномірно наростаючі витрати решти днів виробничого циклу — 35 % загальної собівартості одного виробу (вважати, що рік має 250 робочих днів).

2.9. Визначення коефіцієнта наростання поточних витрат. Обчислити коефіцієнт наростання витрат, використовуваний для визначення нормативу оборотних коштів у незавершеному виробництві, за наведених далі умов виробничо-господарської діяльності підприємства «Онік». У структурі виробничої собівартості виготовлюваної підприємством продукції частка сировини становить 20 %, основних матеріалів — 30 %, купованих напівфабрикатів — 35 %, заробітної плати та інших операційних видатків — 15 %. Тривалість виробничого циклу за наявного технологією виготовлення продукції становить 30 календарних днів. Поточні витрати розподіляються так: а) на сировину та основні матеріали — протягом перших 10 днів; б) на куповані напівфабрикати —протягом останніх 10 днів; в) витрати на оплату праці та інші операційні видатки — рівномірно протягом усіх 30 днів виробничого циклу.

2.10. Розрахунок нормативу оборотних коштів. Сформувати за допомогою конкретних обчислень норматив оборотних коштів державного підприємства «Буран» на наступний за звітним рік, використавши наведену далі інформацію.

1. Середній виробничий запас сировини, основних матеріалів і купованих напівфабрикатів на підприємстві у звітному році становив 16 днів. Попередні розрахунки показали, що поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення виробництва й упорядкування (відновлення) кооперувальних зв’язків з іншими постачальниками дасть можливість скоротити інтервал поставок матеріальних ресурсів на 0,7 доби. Крім цього, на 0,3 доби зменшиться інтервал поставок завдяки поліпшенню роботи (руху) транспорту. У кошторисі витрат на виробництво в розрахунковому році на сировину, основні матеріали та напівфабрикати виділено 41 280 тис. грн.

2. У звітному році на кожний мільйон гривень товарної продукції було витрачено допоміжних матеріалів на суму 30 тис. грн. Згодом є можливість зменшити питомі витрати допоміжних матеріалів на 5 %. Фактичний обсяг товарної продукції досяг 112 900 тис. грн. У розрахунковому році обсяг виробництва продукції має зрости на 20 %. Раніше допоміжні матеріали завозилися на підприємство в середньому один раз на два місяці. Середній запас допоміжних матеріалів заплановано скоротити на 5 днів.

3. Звітного року фактичний запас палива на підприємстві був таким, що його вистачило б на 28 діб, і це на 25 % перевищувало б нормативний запас цього виду ресурсу. Через майбутні зміни в умовах поставляння палива його нормативний запас має скоротитися на 3 доби. За розробленим кошторисом виробництва передбачаються витрати на паливо в загальній сумі 7420 тис. грн.

4. Вартісний норматив оборотних коштів на запасні частини для ремонту технологічного устаткування у звітному році становив 4 коп. у розрахунку на кожну гривню вартості устаткування та транспортних засобів. Збільшення міжремонтного періоду та інші організаційно-технічні заходи уможливлять зменшення цього нормативу на 5 %. Як показали обчислення, наступного року очікувана середньорічна вартість устаткування і транспортних засобів становитиме 42 000 тис. грн.

5. Валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції у IV кварталі розрахункового року мають становити 24 800 тис. грн. За відповідний квартал звітного року фактична норма залишків незавершеного виробництва дорівнювала в серед­ньому 5,3 доби. У розрахунковому році цю норму має бути скориговано з урахуванням 5%-го скорочення тривалості виробничого циклу. Коефіцієнт наростання витрат становитиме 0,8.

6. На підприємстві в цілому оборотні кошти в запасах тари й залишках швидкоспрацьовуваного інструменту, пристроїв та інвентарю у звітному році становили відповідно 62 і 380 тис. грн. обчисленнями доведено необхідність збільшити нормативи за згаданими елементами оборотних коштів відповідно на 12 та 8 %.

7. На початок розрахункового року очікуваний залишок витрат (видатків) майбутніх періодів дорівнює 700 тис. грн. За складеним кошторисом витрат видатки майбутніх періодів становитимуть 8000 тис. грн. Протягом розрахункового періоду валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції дорівнюватимуть 4150 тис. грн цих видатків.

8. За IV квартал звітного року залишки готових виробів на складі підприємства були такі: нормативні — 3,5 доби, фактичні — 4 доби. У розрахунковому році норма на відвантаження продукції становитиме не півтора, а лише один день.

2.11. Обчислення нормативу оборотних коштів у запасах готової продукції. Визначити норматив власних оборотних коштів, укладених у запаси готової продукції на підприємстві «Домінант», за даними табл. 2.5. Плановий випуск товарної продукції за виробничою собівартістю в 2-му кварталі — 280 тис. грн.

Таблиця 2.5