Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культурлогия.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

3.Зміст дисципліни за темами

Модуль 1

Тема 1: Культурологія як наукова дисципліна та її категорії.

(лекція – 2 години)

Історичне формування культурологічного знання та виникнення поняття “культурологія”. Культурологія як комплекс наукових дисциплін, як міждисциплінарне утворення і як окрема наукова дисципліна. Об’єкт та предмет культурології. Історія і логіка виникнення поняття “культура”.

Структура культурологічного знання. Культурологія і культурознавство. Фундаментальна і прикладна культурологія. Соціальна та гуманітарна культурологія. Методологія культурологічного пізнання. Місце культурології в системі економічної освіти. Основні категорії культурології.

Тема 2: Сутність культури та її генеза.

(лекція – 2 години)

Проблема культурогенеза. Первісна культура. Табу. Тотемізм. Анімізм. Фетишизм. Теорії щодо генезис культури: оруді йно – трудова, натуралістична, теорія магічного походження, ігрова концепція, символічна, космічна, пассіонарності.

Визначення культури, його дискусійний характер. Культура як спосіб життєдіяльності, як світ цінностей, як соціальна інформація, що зберігається, транслюється, накопичується. Культура як творчість і особлива сфера діяльності і засіб соціальної регуляції.

Структура культури. Духовна і матеріальна культура. Міфологія, релігія, ідеологія, художня культура і наука як структурні компоненти духовної діяльності. Функції культури.

Тема 3: Культура як інформаційно знакова система.

Структурна лінгвістика (Ф. де Сосюр, Р.Якобсон, Е.Бенвеніст) і структурна антропологія (К. Леві – Строс). Структуралізм як методологія.

Поняття мови культури. Мова як елемент соціалізації та аккультурації. Елементи семіотики культури. Семантика, син тактика, прагматика. Знак і значення. Предметне, смислове та експресивне значення знаку.

Види знаків. Поділ системних знаків: вербальні, жестові, іконічні, графічні, образні. Поділ знаків за Ч. Пірсом на іконічні знаки, індекси і символи. Проблема символу в культурі. Культура як текст. Проблема розуміння та інтерпретації. Міф і ритуал.

Тема 4: Соціокультурна динаміка. Культура і цивілізація

(лекція – 2 години)

Поняття соціокультурної динаміки. Типи культурних змін. Джерела і фактори культурної динаміки. Цивілізація і культура. Багатозначність поняття “цивілізація” Культура як соціогенетичний код цивілізації.

Циклічна парадигма розвитку культури. Вчення М.Я. Данилевського про культурно – історичні типи. Теорія Освальда Шпенглера. Некласична цивілізаційна концепція Арнольда Дж. Тойнбі. Дослідження економічних циклів М.Д. Кондрат’євим та Й. Шумпетером.

Еволюціоністська парадигма щодо розвитку культури (Л. Морган, Е.Тейлор). Ідеї неоеволюціонізму (Дж. Стюарт, М.Салінс). Глобальний еволюціонізм (В.І. Вернадський, К.Е. Ціолковський, М.М. Моісеєв).

Передумови синергетичного підходу до динаміки культури. Основні поняття синергетичної парадигми.

Захід – Схід. Цивілізаційна інтеграція та проблеми переходу до глобальної макроцивілізаціонної системи. Плюралізм культур у сучасному світі. Майбутнє за гіпотезою С.Хантінгтона.

Космізм та антропокосмізм в культурі. С.А.Подолинський, В.І. Вернадський, Тойар де Шарден, А.Я. Чижевський, М.Д. Руденко, О.О. Кришталь. Основні ідеї космічної культури. Основні ідеї нової космічної культури, і її синергетичність. Ортега-і-Гассет про сучасну епоху. Правила екологічної поведінки.