Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
308.22 Кб
Скачать

11. Спеціалізація і комплексний розвиток регіонів в умовах ринкових відносин, їх суть. Три групи галузей регіонального комплексу.

Спеціалізація екон р-нів сприяє економї сусп. праці. Галузі спеціалізації визнач місце району в ТПП, беруть участь у міжрайонному обміні продук­цією або послугами. Умови спец-ії

1) Регіони повинні мати переваги перед ін­шими регіонами для вир-ва відповідної продукції. (наявність потужного прир-рес потен­ціалу, спец. агро-клім. умов, кваліф. кадрів, вигідність транспортно- ек положення)

2) Продукція повинна бути конкурентноспромож-ною, мати висоу якість і гарний дизайн

3) Повинні бути ринки збуту продукції (робіт , послуг)

Три групи галузей, які хар- зують господарський комлекс крупного ек району

Ек регіон включає в себе 3 групи галузей і вир-в:

1)Галузі спеціалізації, які визначають місце госп комплексу в регіон. поділі праці і впливає на формування міжрегіональних зв’язків

2)Обслуговуючі галузі (визначають функціо-нальні галузі спеціалізації: будів. і ван­тажний тр-порт, система матерільно-технічного постачання, зв’язку як обслуговучі галузі (ПЕК), декі галузі машинобудування, що виробляють устатку­вання для галузей спеціалізації)

3)Галузі місцевого значення (галузі соц. інфра­структури, галузі легкої та харчової промисловості)

12. Дреп – суть, мета та основні завдання

ДРЕП – сукупність організаційно-правових та екон заходів спрямов на стимулюв еффективного розвитку ПС регіонів, раціональне використ їхнього рес потенціалу з метою підвищ життєвого рі­вня насел та охорони навколишнього прир. сер-ща, вдосконалення терит. організації сус-ва.

Головна мета ДРЕП – повніше і якісніше задоволення потреб населення та підвищення його добробуту, підвищення ефективності функціонува-ння усіх структур місцевого самоуправління, ефективний розвиток і раціон. розміщ ПС, використ. переваг ТПП та екон кооперування вир-ва, розвиток міжрегіон-х ек зв’язків, охорона навколишнього середовища

Основним завданням ДРЕП – зростання життєвого рівня населення на основі:

- повного і ефективного використання ек та інтелектуального потенціалу регіону

- оптимізації управління на всіх рівнях

- запровадження єдиних загальнодержавних адм соц стандартів та механізмів соц захисту населення

13. Механізм реалізації дреп України

Механізм реалізації регіональної політики – це с-ма ек важилів та організаційних засобів за допомогою яких здійснюється держ вплив на територіальну організацію вр-ва і забезпечується соц-ек розвиток регіонів. Цей механізм забезпечує активізацію господарської діяльності у регіонах.

Складовими елементами механізму... є:

- законодавчо-нормативна база

- бюджетно-фінансове регулювання

- рогнозування, програмування і планування ек розвитку

- організація вільних ек зон

- прикордонне співробітництво

15. Демографічний і трудовий потенціал України та їх регіонів і їх вплив на розвиток і рпс.

Населення – основа розвитку та розміщ. прод. сил.

Населення не лише виробник мат. благ та послуг але й їх споживач. Тому слід врахов і осіб у працездатному віці, і осіб похилого віку, і дітей. Насел у формує споживчий ринок і ринок праці. Демографічні фактори розвитку та РПС можна поділити на таі блоки:

1)Чисельність населення країнни (регіону), його динаміка, характер відтворення;

2)Розміщення населення на території, щільність населення, форми розселення, міграції;

3)Статевовікова структкра населення, чисельністть і динаміка трудових ресурсів, рівень їхньої кваліфікації;

4)Структура зайнятості населення;

5)Національний склад населення;

6)Демографічна політика держави.

Чисельність населення регіону необхідне для визнач забезпеченості труд. ресурсами, обсягу вир-ва товарів нар. спожив, обсягу коштів на соц забезпеч, розмірів буд-ва житла, шкіл, лікарень тощо.

З розвитком наук-техн прогресу роль труд. фактора збільш. Вплив трудового фактора визнчається обсягом витрат праці на вир-во одиниці продукції. Працемісткість визнач через розрахунок маси продукції, яка припадає на одного вир-ка. Найбільш працемісткими галузями є: електроніка, приладобудування, оптико-механічне, інструментальне вир-во, автомобілебудування, верстатобудування, швацька, бавовоняна, шовкова, взуттєва прим-ті. Працемісткі види вир-ва розміщуються у містах, які мають вільні труд. ресурси. Працеміскі види с/г розміщ у регіонах з високою щільністю сільского насел.

До наукомістких відносяться усі вир-ва, які потребують, висококваліфікованих робітників, а також великих вкладень у науков-дослідну базу: вир-во ЕОМ, ракетобудування, літако- і автомобілебудування, виготовлення озброєнь тощо. Їх розміщ у великих містах, які мають кілька науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]